Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2022. Április 13. 14:07, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Hamarosan elkészül a város legújabb parkja

Hamarosan elkészül a város legújabb parkja

A Külső-Várkertben kimondottan látványos változások mentek végbe az elmúlt hónapokban.

Nem volt túl régen, 2020 decemberében, amikor hasonló címmel jelent meg egy cikk az Infopápán, akkor a Schwenczel rét látványos megújulásáról írtunk. Nem véletlen a párhuzam, ugyanis egy hasonlóan jelentős mértékű változásról számolhatunk be most, ezúttal a Külső-Várkertnek nevezett, a Vajda Péter lakótelep mögötti, korábban elhanyagolt terület rehabilitációjáról van szó.

Sokan emlékeznek rá, hisz nem volt régen, hogy az illegális hulladéklerakók egyik kedvenc célpontja volt ez az erdős terület, hiába szerveztek több alkalommal szemétszedési akciót, sziszifuszi küzdelmet vívtak a hulladéklerakókkal szemben. Voltak persze „kalandozók”, akik a kitaposott ösvényeken sétáltak az erdős részeken, de igazán nagy mozgás nem volt itt korábban. Az illegális hulladéklerakók pont ezért szerettek idejárni, ám a városvezetés megtalálta azokat a funkciókat, amelyekkel a városnak ezen része is megtelhet élettel.

Még 2016-ban vette kezdetét a terület rendezése, elsőként a rossz minőségű, vagy nem oda való fák kivágásával. Akkor komoly vita alakult ki ennek helyességéről, talán a mostani változásokat látva az akkori kétkedők is elismerik, hogy megérte.

A pápai önkormányzat terveit Zöld Város Projekt II. néven nyújtották be az Európai Unióhoz, amely támogatásra alkalmasnak minősítette azokat, a kivitelezés tavaly nyáron kezdődhetett meg. Közben állami támogatással két, szintén fontos fejlesztés történt meg a szóban forgó területen, átadták a futókört, majd pedig a bringások birodalmát, a pumpapályát.

A Külső-Várkert egyik leglátványosabb eleme, az ott jóval korábban kialakított tómeder feltöltése volt, a termálfürdő elfolyó vizét felhasználva. Mellette hangulatos stég készült, számos padot, pihenőszéket helyeztek ki, rendezték a zöld területet, növényeket ültettek, elkészült a játszótér és az ügyességi park (még nem lehet használni azokat), sétányokat, közvilágítást és kamerarendszert építettek ki, valamint zajlik a kiszolgáló épület kialakítása is.

Bár még zajlik a munka, a változások igen látványosak, a pápaiak már most nagy számban látogatnak ki a hangulatos parkba, amely egyébként nincs megtiltva, ám mindenkitől fokozott óvatosságot igényel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 15:47, kedd | Helyi

NATO hadgyakorlat egyik központja a pápai légibázis

A Swift Response a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, amely a NATO szövetség keleti térségét helyezi középpontba.

2024. Május 07. 15:22, kedd | Helyi

Méhlegelőt alakítanak ki Pápán

A Városfejlesztő Kft. munkatársai a Külső-Várkertben telepítenek valódi méhlegelőt.

2024. Május 06. 17:55, hétfő | Helyi

Grőber Attila: Van jövőképünk, van programunk!

Több ezer aláírást gyűjtöttek össze a Közösen Pápáért és az Élhető, Gyarapodó Városért Egyesületek, valamint hat ellenzéki párt által támogatott jelöltek, akiket nyilvántartásba vett a választási bizottság.

2024. Május 06. 09:32, hétfő | Helyi

Garázs égett Nagytevelen, rendőrök lőtték ki a gázpalackokat

Nagytevelen egy ingatlan melléképülete teljesen lángba borult május 5-én éjszaka.