Városlista
2020. június 1, hétfő - Tünde

Hírek

2016. Április 19. 20:39, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Erdőirtás, vagy parkrendezés zajlik a Külső-Várkertben?

Erdőirtás, vagy parkrendezés zajlik a Külső-Várkertben?

Február elején számoltunk be arról, hogy a Városgondnokság és a Bakonyerdő Zrt. közösen kezdi meg a Külső-Várkert rendezését. A lakók szerint azonban erdőirtás folyik a Vajda Lakótelep mögötti területen.

A munkálatok megkezdése előtt Horváth Iván, Bakonyerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese a helyszínen elmondta, kis lépésekben, apró beavatkozásokkal távolítják el a beteg, száraz fákat. - A folyamatos erdőborítás biztosítása mellett, a kivágott fák helyére nagyméretű kőriseket, tölgyeket, hársakat ültetünk. Ez a folyamat évekig tart majd, így a tájképben sem lesz érdemi változás - mondta akkor Horváth Iván. Azóta javában zajlanak a munkálatok, először a Városgondnokság munkatársai tisztították meg a területet és távolították el az aljnövényzetet, majd a Bakonyerdő fűrészeitől volt hangos a környék. A lakók szerint nemcsak beteg, nem oda illő fákat távolítottak el, hanem több száz éve ott honos, egészséges egyedeket is. Panaszukkal felkeresték Áldozó Tamás polgármestert, a Vajda Lakótelep önkormányzati képviselőjét is, ám mint mondták, nem kaptak érdemi választ. Ezért más képviselőkkel vették fel a kapcsolatot, így jutottak el Grőber Attilához. Az önkormányzati képviselő a helyszínen tartott sajtótájékoztatót ma délután. - Önálló képviselői beadványt fogok benyújtani azzal kapcsolatban, hogy a város és a Bakonyerdő Zrt. között köttetett megállapodás jelenlegi állapotáról és későbbi terveiről a cég a képviselő-testület előtt számoljon be - mondta el a politikus hozzátéve, a megállapodás első üteme április 30-áig tart, e szerint a kitermelő 120 darab fa kivágására kapott engedélyt. A képviselő és a lakosok kíváncsiak arra, hogy ezt a mennyiséget a Bakonyerdő Zrt. betartotta-e, ugyanis a helyszínen található farakások láttán arra gyanakszanak, hogy ennél többet vágtak ki.

Grőber Attila elmondta, hogy a fakivágási engedély szerint a kivágott fák 95%-át helyben semmisítik meg, ugyanis ilyen arányban beteg egyedekről van szó. - Szeretnénk tudni, hogy ezek a fák valóban olyan betegek-e, hogy kizárólag itt a helyszínen lehet megsemmisíteni őket, nincs-e ebben más szándék is? Azt is szeretnénk tudni, hogy mik azok a szempontok, melyek szerint a kivágott fákat tájidegennek nyilvánítják? Miért tájidegen olyan fenyő, mely több száz éve él a területen? - tette fel a kérdéseit a szocialista politikus hozzátéve, a laikus számára is látható, hogy meglehetősen erős beavatkozás tapasztalható a terület flórájába és faunájába.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a helyi lakosok bíznak abban, hogy a parkerdővé alakítás második és harmadik üteme rövidesen megvalósul és nem húzódik el, ugyanis nincs időkorlát megjelölve a csónakázó tó és egyéb, a tervekben megjelölt fejlesztések kialakításával kapcsolatban.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 31. 18:46, vasárnap | Helyi

Ma is történt több baleset a 83-ason

Péntek után vasárnap is két autóbaleset történt a 83-as főút Pápa és Győr közötti szakaszán.

2020. Május 31. 07:29, vasárnap | Helyi

Kiskocsit lopott a fiú, a rendőrök elfogták

A pápai rendőrök a bejelentést követő fél órán belül azonosították a 15 éves lovászpatonai fiatalt.

2020. Május 29. 16:25, péntek | Helyi

Súlyos baleset a 83-ason! 5 sérült, köztük egy 3 éves gyermek!

Személygépkocsi és teherautó ütközött a 83-as számú főút 59-es kilométerszelvényében, Győrszemere térségében.

2020. Május 29. 16:00, péntek | Helyi

Olvasónknak is volt egy balesete a 83-ason

Néhány órával a Győrszemerénél történt ütközést követően olvasónk is szerencsétlenül járt a 83-as úton.