Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. November 29. 09:43, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Pápa ékessége lehetne - Volt egyszer egy várost átszelő Tapolca patak

Pápa ékessége lehetne - Volt egyszer egy várost átszelő Tapolca patak

Képzeljen el egy kristálytiszta vizű, állandó vízhozamú patakot, mely a város központjában csörgedezik, vízimalmokkal, kis hidakkal, mellette sétánnyal, kerékpárúttal.

Szinte egyedülálló látványossága lenne a városnak, az ötven évvel ezelőtt tönkretett, elapadt forrás, kiszáradt patak. Múltba tekintő rovatunkban ezúttal a Tapolca patakra emlékezünk, mely a tervek szerint - ha nem is eredeti medrében - de újra átszelheti a várost.

Magyarország egyik legbővizűbb forrása

A patak léte és sorsa elválaszthatatlan forrásainak történetétől, mivel teljes egészében azokból táplálkozott. A Bakony nyugati lábánál, a ma közigazgatásilag Pápához tartozó Tapolcafő belterületén (volt) található a Dunántúl (sőt, Magyarország) egyik legbővizűbb forráscsoportja. A környék főként agyagos üledékekkel fedett felszínéből itt kis területen előbukkan a felső-kréta kori mészkő.
A mészkőből előtörő forráscsoportot mintegy 600 négyzetméteres területen csaknem 30 kisebb-nagyobb forrás alkotta, melyek összesített vízhozama az 1930-as években még 48000 liter/perc volt (ez 0,8 köbméter/sec -nek felel meg). A források 3 tavat alkottak: Déli-tó, Templom-tó, és Örvényes.

Pápa határáig kanyargós mederben, a sok malom miatt felduzzasztva, lassan haladt a patak. Itt egykor egy nagyobb, mocsaras tó volt, melybe a Bakony-ér vize is ömlött. Egyes leírások szerint e tavat már az ember duzzasztotta fel, a pápai vár védelme érdekében, a domborzati viszonyok alapján azonban valószínűsíthető, hogy az eredetileg is meglévő állóvíz kiterjedését növelték meg mesterségesen. A tó később, a pápai vár védelmi szerepének megszűnésekor lecsapolásra került, a Bakony-ér vizét a Tapolcával többé-kevésbé párhuzamos, a városon átvezető csatornába terelték, mely Pápát elhagyva, Acsád közelében ömlött a Tapolcába.

Patakunk szabályozott mederben, részben kertek, illetve házak között ért a belvárosba, ahol megkerülve a vár tömbjét, a jelenlegi kastélyparkon átfolyva, egy újabb malom után érkezett Pápa északnyugati, kertvárosi-falusias részére, majd elhagyta a várost.

A patak egyik jellegzetessége, a mai csókai körforgalom melletti kis park területén egykor elterülő Szélesvíz volt.

A képeslapokon csodásan tetsző kiszélesedett vízfolyás jóval a patak kiszáradása előtt megszüntetésre került, Pápa harmincas évekbeli városiasodásakor.

A bauxitbányászat tehet mindenről

A Tapolcafői források - és egyúttal a patak - életének, s már csak emlékekben, leírásokban élő fénykorának a bakonyi mélyművelésű bauxitbányászat, és az ennek érdekében végzett karsztvízszint-süllyesztés vetett véget. Az egyre nagyobb intenzitással folyó bányászat már az 50-es évektől éreztette hatását (itt még a XX. század folyamán egyre csökkenő csapadékmennyiség is számításba vehető), majd a 60-as években fokozatos vízhozamcsökkenés jelentkezett, míg 1967 márciusában apadni kezdtek a magasabban fekvő források, ez év szeptemberében pedig a Nagy-tó forrásai is megszűntek. Mivel a Tapolca vízmennyiségét teljes egészében a tapolcafői forráscsoporttól kapta, így kiapadásuk a patak halálához vezettek.

A felső források egy részére már a XX. század első felében vízművek épültek, melyek Pápa és térségének vízellátását szolgálják. A források hozamcsökkenésekor, illetve a karsztvízszint fokozatos süllyedésekor a meglévő kutakat egyre mélyebbre kellett fúrni, illetve újakat létesíteni hogy elérjék a csökkenő vízszintet, és kiszolgálják a növekvő ivóvízigényt. A Templom-tó egykori medrében ma a vízbázis épületei, konténerei vannak elhelyezve, a Déli-tó helyén részben kert, részben játszótér, és a csaknem beerdősült, legmélyebb részen a vízmű régi, ma már műemléknek tekinthető forrásházai állnak.

A patak medrét betemették, vagy lefedték és beépítették

Sajnos a patak elapadását követően senki nem gondolt arra, hogy belátható időn belül újraéledhet a forrás. A kiszáradt meder bűzlő, mocsaras árokká vált, amely zavarta a városlakókat. Így az egykor bővizű, a város képét meghatározó patak medrét betemették, vagy lefedték, helyén ma utcák, házak, kertek vannak, csak a Várkert területén maradt meg belőle egy pár 100 m-es szakasz, de láthatólag az is töltődött az évtizedek alatt, napjainkban csak egy kevés pangó víz található benne.

A város nyugati határán (a Szabó Dezső utcában, a Millenniumi Emlékparktól kezdve) még megvan a régi meder, ami csak időszakos csapadék- és szennyvizeket szállít, legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy vér folyt benne. Az egyik nyertes TOP-os projekt keretében ez a szakasz is lefedésre kerül.

Újjászületés, de már sosem lesz olyan, mint régen

A bakonyi bauxit- és szénbányák 1990 utáni sorozatos bezárása (jelenleg a térségben csak Halimbán folytatnak még mélyművelésű kitermelést) magával hozta a vízkiemelés drasztikus lecsökkentését, aminek hatására 1994-tõl a karszt vízmérlege pozitívvá vált, a vízszint folyamatosan emelkedett. A 2000-es évek elején már tapasztalható volt néhány alacsonyabb fakadási szintű forrás újraindulása (tapolcai Malom-tó, egyes tatai források).

A tapolcafői források várható felszínre bukkanását egyes szakvélemények csak 2020 utánra jelezték, főképpen azért, mert a Tapolcafőn található pápai vízmű jelentős vízkiemelést végez ma is, és ez helyileg késlelteti a karsztvízszint helyreállását. Feltehetően azonban a 2010-es év rekordmennyiségű csapadéka újabb lendületet adott a főkarsztvíztározó regenerációjának. 2010 tavaszán a tapolcafői források ismét felszínre törtek. 43 év után megtörtént, amiben sokan nem hittek már, talán egy kevesen még reménykedtek.

Mivel a régi meder már nem alkalmas a víz elvezetésére, sok helyen már nincs is meg, így Pápa városa nem kaphatja vissza régi, elvesztett patakját. Egyetlen lehetséges (és legegyszerűbb) megoldást a már létező Horgas-ér jelentette, mely a Tapolca vizeit vitte át valamikor (árapasztó jelleggel) a Kis-Sédbe. Ennek mederméretei bőven elegendőek a többletvíz biztonságos szállítására, így jelenleg a Tapolca vize teljesen elkerüli a várost.

A Tapolca legújabb kori történetét, a forrásvidék gondozását, emlékjelek, malomkerék állítását, tanösvény kialakítását a tapolcafői kertbarátok végzik hatalmas odaadással. Pápa önkormányzata szeretné felújítani az egykori patak nyomvonalát, és mert az eredetin (a beépítés mértéke miatt) ez már nem valósítható meg, új megoldást kerestek. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság folyamatosan végzett vízhozam-méréseket az utóbbi években. Ebből megállapították, hogy a vízhozam tizenöt éves távlatban egyre nő. Ezért a patakmeder, ami egyben a város csapadékvizének egy részét is elvezeti, rekonstrukcióra és revitalizációra szorul.

Korábbi tervekben az eredeti meder helyreállítása szerepelt, egészen a Bakony-érig, ennek első üteme meg is valósult, melynek keretében közmunkások végeztek növényirtást az egykori árokban, még 2012-ben. Anyagi forrás hiányában azonban ennél többre nem futotta, most azonban, miután az önkormányzat sikeresen pályázott a Bakonyér szabályozására, új terveket dolgoztak ki. E szerint a patak eredeti medrének közelében, szintén az Öreghegyen át egy jó állapotú árokban vezetnék el a Tapolca vizét, mely a Malomkertnél érné el a Bakonyeret, amelynek medre a szabályozásnak köszönhetően a tavaszi áradásokkor is el tudná vezetni a két patak vízmennyiségét. Mindez már 2018-ban megvalósulhat, így ha minden jól megy - habár nem az eredeti formájában - de újra élővíz szelheti át a várost és a sokszor igencsak szomorú képet sugárzó, ki-ki száradó Bakonyeret is elfelejthetjük.

A Tapolca vize végül 2019-ben tért vissza Pápa belvárosába, legalábbis részben.

Forrásként a marcal.hu honlapot használtuk. Fotók forrása: marcal.hu, Jókai Mór Városi Könyvtár, internet, archív fotók

Címkék: pápa, tapolca patak

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.