Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Augusztus 15. 21:06, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Újabb, majd három milliárdos fejlesztési forrásra nyújtott be pályázatot a város

Újabb, majd három milliárdos fejlesztési forrásra nyújtott be pályázatot a város

A TOP-os pályázatok második körének benyújtási határideje a mai napon járt le. Ennek apropóján Áldozó Tamás polgármester ismertette a nyolc benyújtott pályázatot és felidézte az első körben nyertes projekteket.

A második körben több mint 2,7 milliárd összértékű pályázati összeg nyerhető el. Íme röviden a nyolc benyújtott projekt (aki részleteiben megtekintené a dokumentumokat, az megteheti a Városházán).

  • Iparterület fejlesztése a Felsővárosban. 600 millió forintból a Szabó Dezső utcát építenék ki, csomópont létesítésével az elkerülő úton, valamennyi további infrastruktúra fejlesztésével. Ezen kívül beruházásokra alkalmas területek feltárását is célozza a projekt.
  • Turisztikai célú pályázat keretében egy reformkori utazást szeretnének mindenki számára felajánlani Petőfi és Jókai városában. A 200 milliós projektből úgynevezett tanösvényt alakítanának ki a reformkori emlékhelyek érintésével, valamint műemléki szempontból helyreállítanák a Petőfi és Jókai házat.

  • 218 millióból rekonstruálnák és bővítenék a Napsugár Bölcsődét.
  • A zöld város projekt második ütemében 574 millió forintból a Belső-Várkertben a Bakony-ér és a Várkert út közötti részén, valamint a Külső-Várkertben fenntartható közösségi tereket alakítanának ki és rehabilitálnák a zöld felületeket. A zöld város első ütemével és a barnamezős rekonstrukcióval együtt óriási terület szolgálná így a kikapcsolódást és a rekreációt Pápán.

  • 400 millióból fejlesztenék a Tapolca sétány, Anna tér, Tókert és Borsosgyőr csapadékvíz elvezető rendszereit
  • 410 millió forintra pályázik a város fenntartható közlekedésfejlesztésre, ennek keretében a Várkert út – Vajda lakótelep között épülne kerékpárút, felújítanák az Igalra vezető kerékpárutat, illetve körforgalmat építenének az Acsádi, Táncsics, Szabó Dezső utcák kereszteződésében, melybe új nyomvonalon a Bak Bottyán utcát is bevezetnék
  • A Türr István Gimnázium energetikai korszerűsítésére 236 millió forintra pályáznak, mely összeget várhatóan saját forrásból ki kell majd egészíteni. Az épület teljes megújításához a KLIK által benyújtott pályázat is hozzájárulhat. Hazai pályázati forrásból tornaterem építése is tervben van. A polgármester elmondta, a Csáky utca felújítása csak ezen projektek megvalósulását követően kezdődhet meg.

  • A Kisfaludy utcában egészségügyi alközpontot alakítanának ki csaknem 60 millió forintból. A korábbi bölcsőde épületében kapna helyet a jelenleg bérelt helyen, a Béke téren működő rendelő. Saját forrásból az épület környezetét is rendeznék – mondta el a városvezető.

Áldozó Tamás felidézte, a TOP első körében tíz pályázat nyert, egy pedig még elbírálásra vár. Összegszerűen ennek a tíz pályázatnak a keretében csaknem hat és fél milliárd forint fejlesztési pénz áramlik a pápai költségvetésbe, az elkövetkezendő években. A polgármester a szóban forgó tíz projekt megvalósítási szintjéről is beszélt a ma délutáni sajtótájékoztatón.

  • A legkisebb projektekkel tudnak a leggyorsabban haladni. A Huszár lakótelepi orvosi rendelő megújításával kapcsolatban jogerős építési engedéllyel rendelkeznek, jelenleg a nyilvános közbeszerzési eljárás keretében a kivitelező kiválasztása zajlik. A tervek szerint szeptember 11-én a munkaterület átadása is megtörténhet. A rendelő környezetének rendezését saját forrásból valósítja meg az önkormányzat.

  • A volt vérellátó épületének átalakítása és megújítása kapcsán elhangzott, a mai napon adták be az építési engedély-kérelmet, az engedély birtokában írják majd ki a nyilvános közbeszerzési eljárást, majd novemberre tervezik a munkaterület átadását. Az épület környezetét szintén saját forrásból újítanák meg, a parkolási lehetőséget pedig jelentősen növelnék. Az épületben a Fogyatékkal Élők Nappali Intézete, valamint a Családi és Gyermekjóléti Szolgálat kap majd helyet.
  • A többi nyolc projekt esetében közbeszerzési eljárás van folyamatban, a tervező kiválasztására. Ez a folyamat augusztus végén zárul majd le. A kiválasztott tervező munkáját követően lehet engedélyeztetni az építést, a városvezető bízik abban, hogy több esetben ez még az idei évben megvalósulhat.
  • A számos beavatkozási pontot érintő közlekedésfejlesztési projekt esetében több gyalogátkelő megépítésére már korábban rendelkeztek engedéllyel, így ezek már az ősszel megépülhetnek.

Nem TOP-os projekt, de hamarosan elinduló fejlesztés a 650 milliós útfelújítási program is.

  • A Jókai utca esetében a kivitelező kiválasztására irányuló nyílt közbeszerzési eljárás elindítása zajlik. Az út alatti közművek kiváltását másfél hónapja megkezdték, ezzel szeptember végére végeznek. Ezután kezdődhet az út, járda és zöldterület építése.

  • A nem engedélyköteles beruházások közé tartozik (jórészt burkolatcseréről van csak szó) a Török Bálint, a Vásár, a Várkert, a Gróf és a Korona utca, illetve a Korvin utca egy része. Ezeken a helyeken már szeptember elején megindulhat a kivitelezés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.