Városlista
2021. február 26, péntek - Edina

Hírek

2019. Október 03. 16:14, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Visszatért Pápára a Tapolcafőn feltörő forrásvíz

Visszatért Pápára a Tapolcafőn feltörő forrásvíz

Bár a patak egykori medrének helyreállítására jelenleg nincs lehetőség, a Tapolcafőn feltörő forrásvíz mától a Bakonyéren keresztül újra utat talált a városba.

Persze nem magától, hanem a vízügyi szakembereknek köszönhetően. Mint ismeretes, az 1960-as évek végén a bauxit bányászat miatt elapadt, majd 2010 tavaszán újra felszínre bukkant tapolcafői forrás egyre jelentősebb mennyiségű vízmennyiségét a Horgas-éren keresztül, Pápát elkerülve vezették el mindezidáig. Itt, a Horgas-ér és az egykori övárok találkozásánál építettek a szakemberek, a pápai önkormányzat finanszírozásában egy úgynevezett osztóművet, amely képes szabályozni az egyes medrekbe jutó vízmennyiséget. (A Patak történetéről írt összefoglalónkat ITT találja!)

A mai napon annak a zsilipnek a megnyitására került sor – Áldozó Tamás polgármester és Vörös László, a kivitelezést végző cég vezérigazgatója végezték a műveletet – amely a Bakonyérbe vezető övárok irányában zárta el a víz útját. A megnyitás követően mindegy fél órával érte el Pápa határát a víz és néhány órán belül jut el a Malomkert lakóparkhoz, ahol a Bakonyérbe folyik bele.

- Sok éves előkészítő munka volt abban, hogy ez a víz most itt el tudott indulni, de a fizikai kivitelezés is sok időt vett igénybe, hiszen a meder tisztítását is elvégeztük, több mint három kilométer hosszan. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy vigyázzunk az új vízfolyásra és ne szemétlerakónak használjuk a patakmedreinket – emelte ki dr. Áldozó Tamás hozzátéve, azért is örömteli, hogy élő vízfolyás szeli ismét át Pápát, mert így lehetőség nyílik arra, hogy tervezzenek az állandó vízzel a Várkert megújításakor, vízi látványelemek létrehozásakor.

- Tapolca ugyanúgy része volt a városnak, ahogy az Esterházy-kastély kapuja is, ezért is mondtuk azt, hogy legyen hitünk és legyen erős akaratunk ebben a városban. És ha lélekben erősek vagyunk, akkor beépül a kő, visszatér a víz és helyére kerül a vas – hangsúlyozta a városvezető.

Vörös Lászlótól, a kivitelezést végző cég igazgatójától megtudtuk, jelenlegi állapotában az osztómű fele-fele arányban osztja meg a vízmennyiséget a Horgas-ér és a Bakonyér irányába haladó övárok között. Hozzátette, ennek az osztóműnek azért van jelentősége, mert a Bakonyér hirtelen áradása esetén percek alatt meg lehet állítani a víz város felé folyását.

A beruházás során megújították és kitisztították a több mint három kilométer hosszú medret az osztóműtől a Bakonyérig, osztóművet, zsilipet és fenékküszöböt építettek a Horgas-érnél, ahol kővel burkolták is a medret, a turbulens vízmozgás miatt. Mindezek mellett a Papiros malomnál is dolgoztak a szakemberek, itt egy szabályozómű épült zsilippel, amellyel szintén lezárható a város felé haladó mederszakasz.


Három óra előtt az Igalnál már megjelent a víz

A jelentős mennyiségű hordelékot kanalazza ki a munkagép a mederből, a víz útjából Mészáros Csaba videóján:

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 25. 16:08, csütörtök | Helyi

Pápán is megemlékeztek a kommunista diktatúrák áldozatairól

A kommunizmus fekete könyve - becslések és levéltári kutatások alapján - körülbelül 100 millióra teszi a kommunizmus áldozatainak számát az egész világon.

2021. Február 25. 11:59, csütörtök | Helyi

Illegális hulladéklerakók felszámolására nyert el pályázati forrást a Városgondnokság

Mintegy 150 köbméter hulladék elszállítását tudja elvégezni az önkormányzati társaság, az elnyert 2 millió forintból.

2021. Február 25. 09:18, csütörtök | Helyi

Irattartót lopott a pápai nő, benne több tízezer forinttal

A pápai rendőrök gyanúsítottként kihallgatták a helyi lakost.

2021. Február 24. 19:45, szerda | Helyi

Pápán készülnek a Budavári Palota Szent István-termének gyönyörű fa berendezési tárgyai, burkolóelemei

Augusztus 20-ától lehet megtekinteni a tervek szerint a Budavári Palota elsőként rekonstruált, díszes történelmi szobáját, a Szent István-termet.