Városlista
2019. december 11, szerda - Árpád

Hírek

2019. Október 03. 16:14, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Visszatért Pápára a Tapolcafőn feltörő forrásvíz

Visszatért Pápára a Tapolcafőn feltörő forrásvíz

Bár a patak egykori medrének helyreállítására jelenleg nincs lehetőség, a Tapolcafőn feltörő forrásvíz mától a Bakonyéren keresztül újra utat talált a városba.

Persze nem magától, hanem a vízügyi szakembereknek köszönhetően. Mint ismeretes, az 1960-as évek végén a bauxit bányászat miatt elapadt, majd 2010 tavaszán újra felszínre bukkant tapolcafői forrás egyre jelentősebb mennyiségű vízmennyiségét a Horgas-éren keresztül, Pápát elkerülve vezették el mindezidáig. Itt, a Horgas-ér és az egykori övárok találkozásánál építettek a szakemberek, a pápai önkormányzat finanszírozásában egy úgynevezett osztóművet, amely képes szabályozni az egyes medrekbe jutó vízmennyiséget. (A Patak történetéről írt összefoglalónkat ITT találja!)

A mai napon annak a zsilipnek a megnyitására került sor – Áldozó Tamás polgármester és Vörös László, a kivitelezést végző cég vezérigazgatója végezték a műveletet – amely a Bakonyérbe vezető övárok irányában zárta el a víz útját. A megnyitás követően mindegy fél órával érte el Pápa határát a víz és néhány órán belül jut el a Malomkert lakóparkhoz, ahol a Bakonyérbe folyik bele.

- Sok éves előkészítő munka volt abban, hogy ez a víz most itt el tudott indulni, de a fizikai kivitelezés is sok időt vett igénybe, hiszen a meder tisztítását is elvégeztük, több mint három kilométer hosszan. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy vigyázzunk az új vízfolyásra és ne szemétlerakónak használjuk a patakmedreinket – emelte ki dr. Áldozó Tamás hozzátéve, azért is örömteli, hogy élő vízfolyás szeli ismét át Pápát, mert így lehetőség nyílik arra, hogy tervezzenek az állandó vízzel a Várkert megújításakor, vízi látványelemek létrehozásakor.

- Tapolca ugyanúgy része volt a városnak, ahogy az Esterházy-kastély kapuja is, ezért is mondtuk azt, hogy legyen hitünk és legyen erős akaratunk ebben a városban. És ha lélekben erősek vagyunk, akkor beépül a kő, visszatér a víz és helyére kerül a vas – hangsúlyozta a városvezető.

Vörös Lászlótól, a kivitelezést végző cég igazgatójától megtudtuk, jelenlegi állapotában az osztómű fele-fele arányban osztja meg a vízmennyiséget a Horgas-ér és a Bakonyér irányába haladó övárok között. Hozzátette, ennek az osztóműnek azért van jelentősége, mert a Bakonyér hirtelen áradása esetén percek alatt meg lehet állítani a víz város felé folyását.

A beruházás során megújították és kitisztították a több mint három kilométer hosszú medret az osztóműtől a Bakonyérig, osztóművet, zsilipet és fenékküszöböt építettek a Horgas-érnél, ahol kővel burkolták is a medret, a turbulens vízmozgás miatt. Mindezek mellett a Papiros malomnál is dolgoztak a szakemberek, itt egy szabályozómű épült zsilippel, amellyel szintén lezárható a város felé haladó mederszakasz.


Három óra előtt az Igalnál már megjelent a víz

A jelentős mennyiségű hordelékot kanalazza ki a munkagép a mederből, a víz útjából Mészáros Csaba videóján:

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 11. 14:30, szerda | Helyi

68 cipősdoboznyi adományt gyűjtött össze a Tarczy iskola diákja

A pápai iskola diákjai már három éve részt vesznek egy karácsonyi adományozási akcióban. A Tarczy egyik diákja különösen kitett magáért, 68 dobozt töltött meg ajándékokkal.

2019. December 11. 14:25, szerda | Helyi

Szamurájkarddal sebesítette meg ismerősét a pápai férfi

A Pápai Rendőrkapitányság súlyos testi sértés miatt indított büntetőeljárást egy 44 éves helyi lakos ellen.

2019. December 11. 09:39, szerda | Helyi

Közel 4 millió forintnyi adományt adtak át a Vajda Márta iskolának

Stratégiai Légiszállítási Képesség közösségének norvég tagjai évről-évre adománygyűjtő akciót szerveznek. Idén a Vajda Márta iskolát támogatták az összegyűlt pénzadománnyal.

2019. December 11. 08:37, szerda | Helyi

Az Esterházy-kastély kapujának újjászületését mutatja be a városi könyvtár új naptára

A kapu újrakovácsolásának leglátványosabb mozzanatait és az elkészült, újjászületett jelképet mutatja be a kiadvány, idézetek kíséretében.