Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Május 25. 12:00, péntek | Helyi
Forrás: EpVE

Ihász 170 – Emlékévre készülve

Ihász 170 – Emlékévre készülve

Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet (EpVE) ügyvivője, Kerecsényi Zoltán pápai önkormányzati képviselő május 25-én tájékoztató keretében összegezte az EpVE elmúlt közel hat hónapos tevékenységét, – az elmúlt időszak és az elkövetkezendő időszak terveit. 2018 júniusától 2019 júniusáig, egy éven át a Pápa mellett vívott ihászi ütközet 170. évfordulójára hangolódnak.

A közelmúltban újjászerveződött a Kossuth Szövetség (KSZ) Veszprém megyei Szervezete. Az újjászervezés motorja, és „bázisszervezete” az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet (EpVE). (Az egylet ügyvivője Kerecsényi Zoltán ezentúl a KSZ megyei titkári feladatait is ellátja.)

Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet – a 2016/17-es ráhangolóként szolgáló Kossuth-Emlékprojektjük nyomán – az idei esztendő legelején elhatározta, hogy 2018/19-ben 1848/49 forradalmának és szabadságharcának 170. évfordulója jegyében kíván munkálkodni. Az év elején eltervezetteket eleddig nagyjából sikerült is megvalósítaniuk.

Mindjárt az új év első napján Petőfi emléke előtt tisztelegtek a pápai kastély előtti szobornál; a magyarság legismertebb poétája, Pápa egykori jeles diákja világra jöttének 195.évfordulója alkalmából. A 170 éve kitört forradalom jelképének, Petőfinek pápai jelentőségeire („Petrovicsból Pápán lett Petőfi”!) igen fontosnak érzi az Egylet emlékeztetni, ezért is vállalták fel két éve a helyi Petőfi-emlékezet ápolását is, s ezért is választottak maguknak 2018/19-re egy Petőfi alakját mintázó logót.
1848 vezető márciusi ifjaira, Petőfire és Jókaira, azok pápai kötődéseire fókuszálva feladatsoraival, a 170. március idusára adta közre rejtvényfüzetét a pápai Jókai Mór Városi Könyvtárral közösen az EpVE. A közel ötven rejtvényfüzeti megfejtő közül öt szerencsés nyertest sorsoltak ki, akiket március 15-e előtt jutalmaztak. Szintén a könyvtárral karöltve, március 15. előtt szervezte meg „170 perces felolvasó délután a 170. évfordulóra” című programját az EpVE. A felolvasásra vállalkozók kedvenc '48-as vonatkozású irodalmi mű-részleteiket, verseiket olvashatták fel, oszthatták meg 170 percen keresztül a városi bibliotéka falai közt.
Március 15-e reggelén, a városi, központi ünnepélyt megelőzően Pápa város polgármesterével, dr. Áldozó Tamással együtt vitt virágokat, mécseseket az EpVE kis küldöttsége a pápai Alsóvárosi és Kálvária temetőkbe, az egykori „veterán” '48-as honvéd városvezetők, képviselők nyugvóhelyeihez. Aznap délután pedig Ihász-pusztán tisztelegtek a hagyományos főhajtáson.

Azonban március idusáig még több dologra is emlékeztettek!
Idén is felhívták a figyelmet a méltatlanul elfeledett, pápai fölmenőket magáénak tudott irodalmárra, Somogyváry Gyulára. Elhunytának idei 65. évfordulója alkalmából egy figyelemfölhívó, ideiglenes emléksarok kialakításával tisztelegtek a városi könyvtár épületében A pirossapkás kislány című, pápai és reformkori vonatkozású regény szerzőjére. Somogyváry nyomán emlékeztettek a 190 esztendeje született és 125 esztendeje elhunyt „mindenki tutora”, a város nagy jótevője, az egykori '48-as honvéd tűzmester, Szladik János alakjára a pápai Kálvária-temetőben, (Videó). Az Egylet, Szladik nevét ma is fenntartva, egy pár fős karitatív „team”-et állított fel »Szladik János Karitatív Sejt« néven, az utóbbi időkben az Egylet látókörébe került rászorulók megsegítésére, havonta egy-egy tartós-élelmiszercsomag összeállításával-odaadományozásával kívánva segítséggel lenni.
Március idusára, a 170. évfordulóra adta közre '48-as Zsebfüzetét is az EpVE. A 170 példányban megjelentetett, korabeli, helyi vonatkozású kis szövegeket, verseket, napló-részleteket Kolmár József, Somogyváry Gyula, Plosszer Ferenc, Lőw Lipót, Pap Gábor, Kerecsényi János, Kozma Andor, Královics Lajos tollából bemutató kiadvánnyal a 170 évvel ezelőtti helyi hangulatokat kívánták megidézni a szerkesztők.
Az egyleti önkéntesek koszorút vittek 190. születési évfordulóján a Pápa melletti ihászi csatában hősi halált halt Szalóky Sámuel Vilmos-huszár nyugvóhelyére Nemesszalókra is. Szalóky az 1849-ben Ihásznál elesett több százak közül az egyedüli honvéd, akinek ismert a nyugvóhelye, – akinek konkrétan megvan a nyugvóhelye. Örvendetes, hogy 2018. januárjára – az EpVE Kossuth-Emlékprojektje nyomán – a faluvezetés hathatós segítségével megújulhatott ennek a hős huszárnak a síremléke a nemesszalóki köztemetőben.
A 210 esztendeje született Vajda Péterre, a reformnemzedék nagy alakjára, a magyar nemzeti egység megteremtéséért sokat munkálkodott irodalmárra is főhajtásokkal emlékezett és emlékeztetett az EpVE a pápai, Vajda lakótelepi emléktáblánál, valamint a vanyolai szülőháznál 2018 januárjában (Videó). A Vajdára való emlékeztetés jegyében készíttetett Vajda-emlékplaketteket az EpVE, melyeket szintén március idusa előtt nyújtott át az arra érdemeseknek.

A pápai Tansütő falán tavaly ősz óta álló Kossuth-emléktáblához idén, 2018. március végén, Kossuth Lajos halálának emléknapján első alkalommal hívta az EpVE az emlékezni vágyókat. A néhai magyar kormányzóelnök tiszteletére itt is, és az áruház melletti Kossuth-szobornál is nemzeti színű szalagokkal ellátott koszorúkat helyezett el az EpVE. A kora tavaszi, csalafinta időjárási viszonyok végett sajnos elmaradt tervezett gecsei, nagydémi, bakonytamási, Bakonyság-csárdapusztai Kossuthos „emlék-zarándoklatuk”, amelyet a nyár folyamán kívánnak majd bepótolni.

Azonban a nyár eleje másért is fontos lesz az EpVE számára. Május végén egy évig tartó, konkrét emlékévbe fordul át az EpVE munkája a Kossuth Szövetség Veszprém megyei Szervezeteként. Jövőre lesz a Pápa mellett vívott ihászi ütközet kerek 170. évfordulója. Az Egylet már ezidáig – esztendőről esztendőre – is rendszeresen emlékezett az ihászi hősökre ( 2016-ban a pápai honvédemlékmű felállításának 120. évfordulójára is: videó,Kossuth Lajos tavalyi születési és pápai díszpolgársági évfordulója alkalmából Ihászra is Kossuth-domborművet ajándékozott az EpVE:

Azonban most úgy vélték, mivel a város melletti százhetven évvel ezelőtti esemény igencsak kiemelkedő, már csak azért is, mert a környékben, sőt a megyében sem zajlott ezen kívül más jelentős hadi esemény 1848/49-ben, illő ennek emlékére kiemelten, méltón odafigyelni, s felhívni rá a figyelmet.

Az ihászi emlékév a helyiekkel közösen, 2018. május végén, – május 24-én kezdődött az ihászi csata egykori hadvezére, Kmety György honvédtábornok-hadtestparancsnok 205. születésnapján, marcaltői emléktáblája előtt tartott főhajtással. Ezzel egyidejűleg emlékeztek meg a 210 éve született, az ihászi csatában részt vett Üchtritz Emil báróra, 1848/49-es honvéd ezredesre, a marcaltői Amadé Dominika grófnő férjére is.
Május 25-én kerül meghirdetésre a környék diáksága számára az a rajzpályázat, amely az ihászi csata emlékének megidézésére kívánja hívni a fiatalokat. Az év folyamán, az EpVE önkénteseinek szerkesztő közreműködésével reprintként terveződik megjelentetni Pápa első helytörténészének, a pápai és környékbeli negyvennyolcas hagyományok néhai leghűbb-legfőbb ápolójának, Kis Ernőnek 1896-ban napvilágot látott ihászi-emlékfüzete, az ihászi emlékparkban pedig egy újfajta, a csata történetét, valamint a csatában résztvett nevesebb személyiségeket bemutató emlékjel felállítása már idén június 27-re. Jövő év március 15-e környékén ihászi emlékülést kíván szervezni az EpVE és a KSZ, 2019 júniusára, a kerek 170 éves évfordulónapra pedig egy ihászi emlékkiállítás összeállítását kívánják segíteni megrendezni az emlékhelyszínen. Az ihászi csata 170. évfordulójáig emlékpecséttel ellátott emléklapok kiadását tervezik, valamint szorgalmazni kívánják az ihászi temetőben nyugvó tiszttartók, Stetina Ferenc és Kinder János nemzetőr, illetve Kugler Ferenc plébános, önkéntes nemzetőr (1848-ban Veszprém megye legidősebb önkéntes nemzetőre volt!) marcaltői síremlékének megújítását. Stetina Ferenc volt az, aki az ihászi csata előtt élelemmel és takarmánnyal látta el a sereget és eltemettette a hősi halottakat, az ihászi ütközet után hamarosan kolerában hunyt el. Az 1849-ben Ihásznál elesett több százak közül csupán csak egyedül ismert honvédhuszár, Szalóky Sámuel hősi halálának 170. évfordulójáról is külön meg kívánnak emlékezni majd 2019 júniusában, illetve gondolkodnak az ihászi csata emlékét egész életükben szemük előtt tartó néhai H. Szabó Lajos és Huszár János helytörténészek nevének ihászi emlékparkban való megörökítésén is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.