Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Március 16. 07:26, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), EpVE

'48-as városvezetők és önkormányzati képviselők nyugvóhelyét keresték fel

'48-as városvezetők és önkormányzati képviselők nyugvóhelyét keresték fel

A pápai temetőkben nyugvó egykori honvédek pápaiak voltak, együtt harcoltak kerek százhetven esztendővel előttünk a szabadságért és a függetlenségért azokkal a nagyokkal, ismertebbekkel, akikről a történelemkönyvek lapjain olvashat felnőtt és gyermek.

Éppen ezért érezte rendkívül fontosnak az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet kis küldöttsége dr. Áldozó Tamás polgármesterrel, hogy legalább egy szál virággal, egy mécsessel, s egy kis nemzeti színű zászlócskával felkeressék az idei kerek évfordulós nemzeti ünnepnapi kora reggelen, a városi, központi ünnepélyt megelőzően a pápai temetőkerteket, hogy az egykori '48-asként küzdött városvezetők és önkormányzati képviselők nyugvóhelyeinél tisztelegve, meghajtsák fejüket emlékük előtt, s ezzel is felhívják polgártársaink figyelmét ezen egykori személyiségek síremlékeinek védelmére, további gondozására.

Az egylet ügyvivője, Kerecsényi Zoltán városi képviselő tájékoztatása szerint fontos kiemelni, hogy a nemzeti ünnep utáni napon, március 16-án van a magyar zászló és címer napja, ezért is volt szimbolikus-jelképes ezeknél a pápai síroknál is letűzni egy nemzetiszínű papírzászlócskát. A Országgyűlés 2014. december 16-i ülésnapján elfogadott és december 17-én határozatába foglalt döntésével március 16-át a magyar zászló és címer napjává minősítette. Azért ezt a napot választották, mert 170 éve, március 16-án került elfogadásra az 1848-as XXI. törvénycikk, amely nyilvános ünnepek alkalmával az összes közintézmény és magyar hajó esetében kötelezővé tette a nemzeti lobogó és az ország címerének használatát.

Az 1848-as polgári forradalom kitörésének kerek 170. évfordulónapján, 2018. március 15-én, az ünnep reggelén, az Alsóvárosi és Kálvária temetőkben az alábbi, egykori „veterán” '48-as városvezetők, képviselők sírjait kereste fel a kis küldöttség Pápa polgármesterével:

A pápai Alsóvárosi-köztemetőben: Osváld Dániel nemzetőr, volt pápai polgármester, Baráth Ferenc honvéd százados, egykori pápai képviselő, Kis Gábor nemzetőr, egykori pápai képviselő, Szilágyi József honvéd főhadnagy, egykori pápai képviselő, Tóth Dániel honvéd főhadnagy, egykori pápai képviselő síremlékét.
A pápai Kálvária-temetőben: Woyta József nemzetőr alhadnagy, volt pápai polgármester, Martonfalvay Elek nemzetőr alhadnagy, volt pápai alpolgármester, Nagy Boldizsár nemzetőr, honvéd hadnagy, volt pápai főjegyző, Hanauer Jenő honvéd főhadnagy, egykori pápai képviselő síremlékét.

Természetesen az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet is részt vett a pápai, Március 15. téri, központi ünnepélyen is, ahol idén a 195 esztendeje született forradalom-vezér, hajdani pápai diák, Petőfi Sándor mellszobránál helyezték el emlékkoszorújukat az egylet képviselői. Majd a pápai programot követően részt vettek a város mellett 1849-ben vívott ihászi csata emlékhelyén szervezett megemlékezésen is, ahol a marcaltői Kmety György Evangélikus Általános Iskola diákjai adtak sok-sok korabeli, negyvennyolcas szövegrészlettel, Petőfi-idézettel színesített zenés-műsort.

Az ihászi obeliszknél idén az emlékbeszédet Farkasdi Lajos nyá. őrnagy, a pápai Honvéd Bajtársi Klub elnöke, az Önkéntes Területvédelmi Tartalék 6-os számú Pápai járás század altisztje mondta, aki többek mellett kiemelte: "Március 15-e nem csupán rezignált emlékezés. Ünnepe mindannak, amiben emberként, magyarként és katonaként hiszek. Ünnepe a magyar demokráciának, és ünnepe az egymásért való munkának, tenni akarásnak. Március 15-e eszmeisége a magyarság kollektív öröksége, amely a társadalomban elfoglalt helyzetünk alapján mindnyájunk számára felelősséget, feladatot jelent. Így vált ez a nap a nemzeti lelkiismeretünk, időről-időre szükséges önvizsgálatunk mércéjévé, meg nem kerülhető sarokkövévé..."

Az ihászi emlékhelyen szervezett emlék-program koszorúzással zárult, illetve a megjelentek megtekinthették a közelmúltban külsőleg megújult helyi közösségi ház falán elhelyezett - a tavaly az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet által, a Kossuth-Emlékprojekt keretében az ihásziaknak adományozott - Kossuth-domborművet is.

(Fotók: EpVE - Marton Zsolt - Fölnagy Tibor, Babos Petra)

Címkék: 1848-49, március 15

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.