Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Január 22. 06:00, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), EpVE

Ami Kossuthnak Monok, ami Petőfinek Kiskőrös, az Vajdának Vanyola!

Ami Kossuthnak Monok, ami Petőfinek Kiskőrös, az Vajdának Vanyola!

210 éve született Vajda Péter költő, a Pápa melletti Vanyola szülötte, a 170 éve kitört magyar forradalom és szabadságharc szellemi előkészítője, Petőfi példaképe! 2018. január 19-én, pénteken délután a kerek 210. évforduló alkalmából Vanyolán megemlékezést tartottak a helyiek, a község önkormányzata, a fiatalság, a költő leszármazottai, s az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet önkéntesei.

A Himnusz közös eléneklését követően Varga Rita polgármester asszony mondott köszöntőt, melyben büszkén emelte ki Vanyola híres szülötte életpályájának fontosabb szakaszait. Kerecsényi Zoltán, az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet ügyvivője, pápai önkormányzati képviselő beszédében Vajda igazság- és természetszeretetéről, Istenkereséséről szólt, illetve emlékeztetett Vajda közeli, tudós barátjára, az egykori pápai diák Ballagi Mórra is. S beszédében különösen kiemelte: Vanyola pontosan ugyanolyan jelentős hely, mint Monok, Kossuth szülőhelye, vagy Kiskőrös, Petőfi Sándor szülőhelye, a magyar történelem része, s ez óriási dolog, ezt nemcsak minden vanyolainak, s nemcsak a környékbelieknek, a pápaiaknak, de minden magyarnak is tudnia kell, mert Vajda Péter Petőfi példaképe, a 170 éve kitört '48-as forradalom és szabadságharc előhírnöke, szellemi előkészítője volt! A lovászpatonai általános iskolások műsorukban Vajda Péter írásaiból osztottak meg a megjelenteknek részleteket, a költő leszármazottja, a fiatal Árvai Mátyás pedig Petőfi Sándor azon versét mondta el, amelyet Vajda halálakor vetett papírra. Az ünnepi emlékezést a Vanyolai Asszonykórus dalai színesítették. Az ünnepség végén, a Szózat eléneklését megelőzően nemzeti szalaggal átkötött koszorút helyezett a vanyolai Vajda-emlékház – éppen 120 esztendeje, 1898-ban, a pápai Jókai Kör által állított – márvány-emléktáblája alá Vanyola Önkormányzata, illetve az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet nevében Varga Rita és Kerecsényi Zoltán.

Az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet önkéntesei a vanyolai megemlékezést megelőzően a pápai Vajda Péter lakótelepen, a Pápa Város Önkormányzata által pont 10 esztendeje készíttetett-felavatott Vajda-emléktábla alá is koszorút helyeztek el a kerek 210. születési évforduló alkalmából.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.