Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Január 02. 08:15, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu - EpVE

Koszorú Petőfi Sándor szobrára

Koszorú Petőfi Sándor szobrára

Százkilencvenöt esztendeje született a magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakja, Petőfi Sándor.

A 195 éve, az 1823-as év legelső napján napvilágra jött „lángszívű” poéta, egykori pápai diák – aki városunkban vette fel a Petőfi nevet (!) – emlékére és tiszteletére az "Elsősorban pápai" Városbarát Egylet (EpVE) hívta rövid főhajtásra, koszorú elhelyezésre az érdeklődőket 2018. január 1-jén kora délután, az idén éppen 45 éve felállított kastély előtti bronzszoborhoz.
A megjelenteket Vennes Gyöngyi egyleti önkéntes szavalata köszöntötte; aki Petőfi Sándor Újév napján című költeményét olvasta fel. Őt követve, Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő, pápai önkormányzati képviselő Kolmár József Petőfi Pápán című 1880-as versével üdvözölte a Petőfi-szobor köré gyűlt, megjelent vers-szeretők kicsiny táborát, mert szerinte a vers-szeretet „kaviár” volt mindig, abból kevesen szoktak kanalazni; a verseket sajnos nagyon kevés ember tudja ma is értékelni – majd ehhez kapcsolva osztott meg néhány aktuális gondolatot. Mint mondta, idén van, hogy 195 esztendeje megszületett a magyarság legnagyobb költője, és az idei év az 1848-as forradalom kitörésének kerek 170. évfordulója is, s ez a 170 évvel ezelőtti esemény Petőfi életének csúcspontja is volt, de az igazsághoz tartozik, hogy hatalmas kudarcának, csalódásának is az ideje, hiszen micsoda igazságtalanság (!), ő, a „koszorús népköltő”, a magyar forradalom vezére, jelképe nem lehetett országgyűlési képviselő. Számtalan „rajongója” mellett igen sok irigyes, intrikáló, rosszakaró is körbevette, akik minduntalan azon mesterkedtek, hogy kizárják őt a politikából, hogy ne lehessen képviselő. Ezen cselszövések közepette írta meg a Miért zárjátok el az utamat? című versét.

De Kerecsényi hangsúlyozta, nekünk, pápaiaknak emlékeznünk kell arra is, hogy 2018-ban van Petőfi utolsó pápai tartózkodásának 175. évfordulója is, s hogy az egykori nagy barát, egykori pápai diáktárs – akivel pont Pápán ismerték meg egymást –, Jókai Mór 125 évvel ezelőtt lett Pápa város díszpolgára. Kerecsényi kiemelte, 2018 Pápán Jókai-emlékév lesz, mely szerinte a tavalyi, egyleti Kossuth Emlékprojektjük után, Kossuth Lajos Pápa város díszpolgárává választásának 130. évfordulója után igencsak méltó, de emlékeztetett, Jókai Petőfitől elválaszthatatlan, és hogy szerinte nem véletlen, hogy ez a pont Pápáról – a pápai ősi „skóla” falai közül – indult, Pápán irodalmárokká érett két ifjú 1848 forradalmának vezető személyisége, a magyar szabadságvágy legismertebb nagyjai lettek. Mindkettőjük 1848-nak ahhoz a csillagképletéhez tartoztak-tartoznak, amelynek egyik legfényesebb tagja Kossuth Lajos volt, akinek portréja egyébként már Petőfi-Jókai diákoskodása idején ott függött a kollégiumi folyosón. S ezt akkor oda kihelyezni óriási bátorság volt! Petőfivel és Jókaival egyidejűleg, de 1848-ig is számos kiváló elme került ki Pápáról, akik közül igen sokan részt kértek és vállaltak a haza ügyének szolgálatából 1848/49-ben. Ez is óriási dolog!

Kerecsényi Zoltán fölhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy pár hét óta a Városgondnokság jóvoltából igen szépen megújult a Március 15. téri Petőfi és Jókai mellszobor; fölvetette, hogy idén, a pápai kastély előtt 45 éve,1973 óta magasodó, Somogyi József-féle Petőfi-szobrot is érdemes lenne hasonlóan patináztatni, mint a Március 15. téri szobrot, s a 2018-ban éppen 40 éve, 1978-ban felavatott Szervátiusz-féle Jókai kő-emlékoszlopot is meg kellene tisztíttatnia a városnak. Kerecsényi és EpVE-önkéntes-társai reményüket fejezték ki, hogy a két, kastély előtti emlékmű továbbra is itt fog majd állni, mert nagyon helyes az, hogy Pápa Fő terén három jeles egykori pápai ember szobra áll: Esterházy Károlyé, Petőfi Sándoré és Jókai Móré; s ez a három szoborba formált alak teljes mértékben kifejezi mindazt, amire Pápa büszke lehet: Pápa az Esterházyak révén indult fejlődésnek-szépülésnek, és a pápai protestáns iskola egykori diákságának legjobbjai által válhatott a Dunántúlon hosszú időkre a haza feltétlen szeretetének, a demokrácia ideájának, a legtisztább polgári eszményeknek leghűbb ápolójává, s őrzőjévé – húzta alá a városbarát önkormányzati képviselő, aki azt is elmondta, jövőre, 2019-ben is kerek Petőfi-évfordulóra kell majd készülni, hiszen 170 éve lesz annak is, hogy Petőfi Fehéregyházánál elesett-eltűnt, s nem is oly soká itt lesz 2023 is, a 200., szebb, kerekebb születési évforduló is, amire már minden reménnyel az Ó-kollégium melletti ház igazi emlékházként is működni fog.

Az emlékező gondolatokat követően piros-fehér-zöld színű szalaggal kötötték át a Fő téri, teljes alakos Petőfi-bronzszobrot, s elhelyeztek egy emlékkoszorút is, majd mécsest vittek a Barát utcába, a ferences templommal átellenbe, Petőfi és Orlai hajdani pápai szálláshelyéhez is, ahol 2017 ősze óta az új pápai Petőfi-Orlai emlékjel áll.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.