Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Június 23. 00:00, szombat | Helyi
Forrás: EpVE

Petőfi 175 éve tartózkodott utoljára Pápán

Petőfi 175 éve tartózkodott utoljára Pápán

Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet kiemelten fontos feladatai közt tartja számon a pápai Petőfi-emlékek gondozását is.

Petőfi 1843. április-májusában, megközelítőleg egy hónapig tartózkodott utoljára Pápán, szállása a máig is álló – de ottlakásának tényét sajnos máig nem jelölő – Széchenyi utca 10-es számú ház volt.

Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet (EpVE) számára a 2018/19-es esztendők – mint már korábban hírt adtunk róla – 1848/49 emlékezetének jegyében telik.

A 170 évvel ezelőtt kitört magyar polgári forradalom és szabadságharc nagy „keret”-évfordulója mellett a reformnemzedék nagy alakjára, a magyar nemzeti egység megteremtéséért sokat munkálkodott irodalmárra, az idén 210 esztendeje Pápa mellett született Vajda Péterre, a 190 éve Nemesszalókon született ihászi csatahős, Szalóky Sámuel Vilmos-huszárra, s Petőfi Sándor születésének 195. évfordulója, illetve utolsó pápai tartózkodásának 175. évfordulójára emlékeztetnek az idei esztendőben az EpVE önkéntesei. De már a Pápa mellett vívott ihászi ütközet kerek 170. emlékévének előkészületeit is megkezdte az Egylet, mint a Kossuth Szövetség tagcsoportja.

A 2018-as esztendő elején az EpVE vállalta, hogy az érdeklődő helyi iskolásoknak – akik ezt előzetesen igénylik – a pápai temetőkertekben nyugvó ’48-asok nyugvóhelyeinek, illetve a ’48-hoz köthető jelesekhez, így Petőfihez is kötődő városi emlékhelyek fölkeresése-megismerése céljából előre egyeztetett időpontban, séták keretében ismertetést nyújt.

A minap ilyen pápai iskolás – katolikus iskolás – kis csapat kereste fel az EpVE ügyvivőjének, Kerecsényi Zoltán városi képviselőnek vezetésével Pápa Petőfi-emlékhelyeit: a pápai kastély előtt éppen 45 éve, 1973-ban felavatott Petőfi-szobrot – ahová még egy nemzeti szalaggal átkötött koszorút is elhelyeztek a gyermekek –, a tavaly ősszel a pápai Barát utcában létrehozott Orlai-Petőfi-emlékhelyet, az Ó-kollégiumot, az az melletti Petőfi-emlékházat, a bíróság épületét – ahol 1842-ben Petőfiék „Örömünnepe” zajlott –, a Március 15. téri szobrokat, a Kollégium épületében, a Református Gyűjtemények gondozásában lévő Petőfi-Jókai kamarakiállításokat.

Kerecsényi Zoltán szerint (aki már nem egy Petőfivel kapcsolatos helyi kiadványt is összeállított, s számos Petőfis programot szervezett az elmúlt több mint tíz esztendő alatt, főként Helyőrségi Művelődési Házas és Ped. Otthonos munkálkodása idején, s az Országos Petőfi Sándor Társaság tagjaként is hosszú ideje szíve csücske a pápai Petőfi-emlékek ápolása és őrzése) 2018-ban nekünk, pápaiaknak emlékeznünk kell arra, hogy idén van Petőfi Sándor születésének 195. évfordulója, s Petőfi utolsó pápai tartózkodásának 175. évfordulója is, s Jókai Petőfitől elválaszthatatlan! Nem véletlen, hogy ez a pont Pápáról – a pápai ősi „skóla” falai közül – indult, Pápán irodalmárokká érett két ifjú 1848 forradalmának vezető személyiségei, a magyar szabadságvágy legismertebb nagyjai lettek. Mindkettőjük 1848-nak ahhoz a csillagképletéhez tartoztak-tartoznak, amelynek egyik legfényesebb tagja Kossuth Lajos volt, akinek portréja egyébként már Petőfi-Jókai diákoskodása idején ott függött a kollégiumi folyosón. S ezt akkor oda kihelyezni óriási bátorság volt!

Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet kiemelten fontos feladatai közt tartja számon a pápai Petőfi-emlékek gondozását is. A 2018-as emlékesztendőben az Egylet fontosnak érzi Petőfit – akiből Pápán lett Petőfi! –, a 170 éve kitört forradalom jelképét, annak pápai jelentőségeit külön is hangsúlyozni. Nem hiába választott az Egylet a 2018/19-es évekre egy Petőfit mintázó logót is. Jövőre, 2019-ben is kerek Petőfi-évfordulóra készülnek majd, hiszen 170 éve lesz annak is, hogy Petőfi Fehéregyházánál elesett-eltűnt, s nem is oly soká itt lesz 2023 is, a 200., szebb, kerekebb születési évforduló is, amire már jó lenne, ha a pápai Ó-kollégium melletti ház igazi emlékházként működne – fejezi ki reményét az EpVE ügyvivője.

Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet két éve, 2016-ban Illyés Gyula író jogutódjától engedélyt kapott arra, hogy a nagy író Petőfi Sándor életéről szóló kötetének pápai részletét egy különnyomatban megjelentesse Petőfi Sándor és Jókai Mór pápai találkozásának 175. évfordulója alkalmából. Ezt 2016-ban 175 példányban az Egylet megtette, közreadta, minden pápai iskola könyvtárának juttatott belőle. Idén az Egylet szeretné Kerecsényi Zoltán tíz esztendővel ezelőtti, 2008-as Pápai Petőfi Zsebkönyvének egy rövidített változatát is megjelentetni, 2018 júliusának utolsó napján egy EpVE-s Petőfi-délutánt szervezni, valamint az Önkormányzat felé kezdeményezni, hogy még idén, vagy akár jövőre, a pápai kastély előtt 45 éve, 1973 óta magasodó, Somogyi József-féle egész alakos Petőfi-szobrot egy „PETŐFI” - felirattal lássák el, de hasonlóan szeretné kezdeményezni „KOSSUTH” - felirattal való ellátását az áruház melletti Kossuth-szobornak is.

Az EpVE és Kerecsényi Zoltán szerint nagyon helyes az, hogy Pápa Fő terén három jeles egykori pápai ember szobra áll: Esterházy Károlyé, Petőfi Sándoré és Jókai Móré; s ez a három szoborba formált alak teljes mértékben kifejezi mindazt, amire Pápa büszke lehet: Pápa az Esterházyak révén indult fejlődésnek-szépülésnek, és a pápai protestáns iskola egykori diákságának legjobbjai által válhatott a Dunántúlon hosszú időkre a haza feltétlen szeretetének, a demokrácia ideájának, a legtisztább polgári eszményeknek leghűbb ápolójává, s őrzőjévé!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:28, péntek | Helyi

Figyelem, elindult a rendőrség akciója az utakon!

Ma reggel 6 órától 24 órán keresztül az egész vármegyében kint lesznek a sebességmérők az utakon.

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.