Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2018. Január 05. 07:45, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), EpVE

Az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára készülnek a városbarátok

Az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára készülnek a városbarátok

Az "Elsősorban pápai" Városbarát Egylet 2018/19-ben 1848/49 forradalmának és szabadságharcának 170. évfordulója jegyében kíván munkálkodni.

A 2016/17-es évben zajlott Kossuth-Emlékprojekttel mindvégig erre hangolódtak, mindvégig erre készültek elő.

A 2018. január 4-én tartott évnyitó ankétjukon és tájékoztatójukon 2018/19-es terveiket-teendőiket fixálták és ismertették. A 2018/19-es '48/49-es évfordulókra mottót is választottak: „Az idők műhelyeiben életek érlelődnek biológiai és szellemi folyamatokká. Senki sem értheti meg önmagát, senki sem foghatja föl a más életét a múlt értése nélkül!” (Kövy Zsolt)

Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő, pápai önkormányzati képviselő tájékoztatása szerint az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet (EpVE) az elmúlt egy esztendőn át zajlott (2016 őszétől 2017 őszéig, a 2018/19-es emlékévet előkészítendő) Kossuth-Emlékprojektje lezajlása után is szívvel-lélekkel vállalja a pápai és Pápa környéki negyvennyolcas és kossuthi emlékek és hagyományok ápolását, az ezekre való figyelemfölhívást. A 2017 szeptemberi, Kossuth-Emlékprojekti záróeseményen, a városházi Kossuth-emlékünnepélyen is elmondták, hogy az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet (EpVE) az országos Kossuth Szövetség Pápa és környéke csoportjaként is működni fog az elkövetkezendőekben, s így, ekként készül az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára, amit különösen fontos évfordulónak-emlékévnek tartanak!

Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet (EpVE) úgynevezett '48-as "Emlékpontokat" állított össze az elmúlt egy esztendő alatt lezajlott Kossuth-Emlékprojektje során fölkeresett pápai - Pápa környéki emlékjelek-emlékhelyek figyelembevételével. 15 pontban tüntették föl a pápai-Pápa környéki '48-as Emlékpontokat a most közreadott kis naptárukon. Megítélésük szerint ezek azok a fontosabb helyek-emlékjelek, amelyeket 2018/2019-ben fölkeresésre-megismerésre, gondozásra ajánlanak a helybeli és környékbeli honfitársaiknak, felnőtteknek és diákoknak egyaránt! Föl kívánják hívni a figyelmet ezekre az Emlékpontokra, s buzdítják a '48 emléke iránt érdeklődéssel, tisztelettel viseltetőket, hogy a 170. évforduló jegyében látogassanak el ezen pápai-Pápa környéki helyekre a fiatalokkal, s beszéljenek róluk nekik, hiszen a jövendőben majd az ő feladatuk lesz felnövekedve mindezen pápai-Pápa környéki "Emlékpontok" fenntartása, ápolása, gondozása, – hogy mindezek az eljövendő utókor számára is megmaradjanak és fennmaradjanak!

Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet (EpVE) a 170. március idusára pár oldalas rejtvényfüzetet ad közre a föltüntetett '48-as "Emlékpontok" alapján, mely elérhető lesz 2018 február elejétől a pápai Jókai Mór Városi Könyvtárban, illetve az EpVE közösségi oldalán. A helyes beküldők közül sorsolással öt szerencsés nyertest emléklappal, emlékplakettel, könyvajándékkal kívánnak majd jutalmazni.

Pápa városa 2018-ban Jókai-emlékévet ül. 125 évvel ezelőtt választották Jókai Mórt Pápa város díszpolgárává. Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet úgy véli, hogy a tavaly az Egylet által megvalósított Kossuth-Emlékprojekt után – Kossuth Lajos Pápa város díszpolgárává választásának 130. évfordulója után – ez méltó!

De az Egylet szerint 2018-ban nekünk, pápaiaknak emlékeznünk kell arra is, hogy idén van Petőfi Sándor születésének 195. évfordulója, s Petőfi utolsó pápai tartózkodásának 175. évfordulója is, s Jókai Petőfitől elválaszthatatlan! Nem véletlen, hogy ez a pont Pápáról – a pápai ősi „skóla” falai közül – indult, Pápán irodalmárokká érett két ifjú 1848 forradalmának vezető személyiségei, a magyar szabadságvágy legismertebb nagyjai lettek. Mindkettőjük 1848-nak ahhoz a csillagképletéhez tartoztak-tartoznak, amelynek egyik legfényesebb tagja Kossuth Lajos volt, akinek portréja egyébként már Petőfi-Jókai diákoskodása idején ott függött a kollégiumi folyosón. S ezt akkor oda kihelyezni óriási bátorság volt!

Az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulóján, Pápán tehát helyes a Pápáról indult márciusi ifjak két vezető férfiújáról megemlékezni; a 2018-as emlékesztendőben az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet fontosnak érzi Petőfit – akiből Pápán lett ugyebár Petőfi! –, a 170 éve kitört forradalom jelképének pápai jelentőségeire külön is fölhívni a figyelmet. Ezért választott az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet 2018/19-es programsorozatának egy Petőfit mintázó logót. Jövőre, 2019-ben is kerek Petőfi-évfordulóra kell majd készülni, hiszen 170 éve lesz annak is, hogy Petőfi Fehéregyházánál elesett-eltűnt, s nem is oly soká itt lesz 2023 is, a 200., szebb, kerekebb születési évforduló is, amire már minden reménnyel a pápai Ó-kollégium melletti ház igazi emlékházként fog működni.

Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet két éve, 2016-ban Illyés Gyula író jogutódaitól engedélyt kapott arra, hogy a nagy író Petőfi Sándor életéről szóló kötetének pápai részletét egy különnyomatban megjelentesse Petőfi Sándor és Jókai Mór pápai találkozásának 175. évfordulója alkalmából. Ezt 2016-ban 175 példányban az Egylet megjelentette, közreadta, minden pápai iskola könyvtárának juttatott belőle. Idén az Egylet szeretné Kerecsényi Zoltán tíz esztendővel ezelőtt, 2008-ban megjelent Pápai Petőfi Zsebkönyvének egy rövidített változatát megjelentetni szintén Petőfi Pápán címmel, tényleg egy kis pár oldalas füzetként, hogy azt szintén a diákok számára közre lehessen adni. Továbbá 2018 március idusára pápai bélyeg- és képeslapgyűjtőkkel közösen szeretnének egy kis kamarakiállítást is összeállítani Petőfi és Jókai kapcsán. Tehát az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet kiemelten fontos feladatának érzi a pápai Petőfi-kultusz gondozását is!

Pár hét óta a pápai Városgondnokság jóvoltából igen szépen megújult a Március 15. téri Petőfi és Jókai mellszobor; az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet szeretné fölvetni, javasolni az Önkormányzat felé, hogy idén, a pápai kastély előtt 45 éve, 1973 óta magasodó, Somogyi József-féle Petőfi-szobrot is érdemes lenne hasonlóan megújítani-megtisztíttatni, mint a Március 15. téri szobrot, s a 2018-ban éppen 40 éve, 1978-ban felavatott Szervátiusz-féle Jókai kő-emlékoszlopot is meg kellene tisztíttatnia a városnak. Illetve jó volna a Somogyi-féle egész alakos Petőfi-szobrot egy „PETŐFI” - fölirattal is ellátni, de hasonlóan kellene „KOSSUTH” - fölirattal ellátni az áruház melletti Kossuth-szobrot is. Az EpVE-önkéntesei szerint nagyon helyes az, hogy Pápa Fő terén három jeles egykori pápai ember szobra áll: Esterházy Károlyé, Petőfi Sándoré és Jókai Móré; s ez a három szoborba formált alak teljes mértékben kifejezi mindazt, amire Pápa büszke lehet: Pápa az Esterházyak révén indult fejlődésnek-szépülésnek, és a pápai protestáns iskola egykori diákságának legjobbjai által válhatott a Dunántúlon hosszú időkre a haza feltétlen szeretetének, a demokrácia ideájának, a legtisztább polgári eszményeknek leghűbb ápolójává, s őrzőjévé.

Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet a Kossuth Szövetség csoportjaként – lezajlott Kossuth-Emlékprojektje nyomán – 2017 év végén külön felhívást adott közre, melyben buzdította a pápai járás községeit az előttünk álló 2018/19-es emlékévek méltó megünneplésére, a környék falvaiban föllelhető negyvennyolcas síremlékek, emlékművek méltó megújítására, gondozására, valamint lehetőség szerint újabb emlékhelyek-emlékjelek létesítésére.

Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet (EpVE) a 2018/19-es emlékévben vállalja, hogy önkéntesei révén az érdeklődő iskolás osztályoknak – akik ezt előzetesen igénylik – a pápai temetőkertekben nyugvó '48-asok nyugvóhelyeinek fölkeresése-megismerése céljából előre egyeztetett időpontban, séták keretében ismertetést nyújt.

Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet (EpVE) 2018-as-tervei szerint:

2018. januárjában Petőfi Sándor születésének 195. évfordulójára, 190 éves születési évfordulóján a Pápa melletti ihászi csatában hősi halált halt Szalóky Sámuel Vilmos-huszárra, a 210 esztendeje született Vajda Péterre, a reformnemzedék nagy alakjára, a magyar nemzeti egység megteremtéséért sokat munkálkodott irodalmárra szeretnének főhajtásokkal emlékezni és emlékeztetni a pápai kastély előtti Petőfi-szobornál, a Vajda lakótelepi emléktáblánál, valamint a vanyolai szülőháznál.

2018. február elején lesz 65 esztendeje, hogy elhunyt Somogyváry Gyula pápai származású író, költő, A pirossapkás kislány című, pápai és reformkori vonatkozású regény szerzője. Az évfordulók jegyében, az említett napon egy rendhagyó irodalmi negyedórával szeretnének a méltatlanul elfeledett szerzőre emlékezni és emlékeztetni a városbarátok; a városi könyvtárban egy Somogyváry-emléksarok kialakítását is tervezik.

2018. március 15-e előestéjén, a 170. évforduló tiszteletére 170 perces felolvasóestet szeretnének rendezni a pápai Jókai Mór Városi Könyvtárban, melyre előre regisztráltan lehet majd a vállalkozó szelleműeknek jelentkezni '48-as vonatkozású irodalmi szövegek, versek fölolvasására. A tervek szerint minden megjelent emléklapot kap, illetve ekkor kerülnek jutalmazásra a meghirdetett rejtvény nyertesei.

2018. március 15-én, az ünnepnapon, a városi központi megemlékezésen való megjelenésen túl, az ünnep reggelén, az Alsóvárosi és Kálvária temetőkben az egykori „veterán” '48-as városvezetők, képviselők sírjaihoz kívánják hívni-várni az EpVE önkéntesei a város vezetőit és képviselőit közös virágelhelyezésre és mécsesgyújtásra.

2018. március végén, Kossuth Lajos halálának emléknapján Pápán, az áruház melletti Kossuth-szoborhoz, a Tansütő falán álló Kossuth-emléktáblához, az ihászi, a gecsei, a nagydémi, a bakonytamási Kossuth-domborművekhez, valamint a Bakonyság-csárdapusztai Kossuth-kápolna emléktáblájához koszorúelhelyező „emlék-zarándoklatot” szeretnének szervezni, mely a végső állomáson, a bakonytamási Kossuth-Csárdában teadélutánnal, zsíroskenyerezéssel és Kossuth-kiflizéssel ( mert Kossuth is szerette mindkettőt :) ) zárulna.

2018. május végén lesz 205 esztendeje, hogy megszületett Kmety György honvédtábornok-hadtestparancsnok, az ihászi csata hadvezére. Az évforduló alkalmából marcaltői emléktáblája előtt szeretne tartani megemlékezést az EpVE.

2018. június végén lesz 190 esztendeje, hogy világra jött Szladik János '48-as honvéd tűzmester, egykori pápai postamester, elismert pápai polgár, nagy szívű és bőkezű karitatív adományozó. Tiszteletére rövid főhajtással kíván emlékezni az EpVE a Kálvária-temetőben. 2018. augusztus végén lesz 170 esztendeje, hogy elhunyt Szente János, a Dráva-vonal védelmében küzdött '48-as nemzetőr őrmester. Tiszteletére szintén koszorút terveznek vinni a Kálvária-temetőbe.

2018. október 6-án, a Nemzeti Gyásznapon, a korábbi évek hagyományaihoz híven, a pápai Batthyány utca – Fapiac tér találkozásánál álló Batthyány Lajos-emléktáblánál emlékezik mécsesgyújtással az EpVE.

2018. október 17-én lesz 215 esztendeje, hogy megszületett Deák Ferenc, az első felelős magyar kormány igazságügy-minisztere, „a haza bölcse”, az egykori pápai diák. Az emléknapon Deák-emléksétára szeretnék hívni az érdeklődőket az EpVE önkéntesei, koszorút szeretnének vinni a Türr Gimnáziumi emlékhelyekre és a Korona utcai emléktáblához. A Deák Ferenc utcára egy kis rövid életrajzi információkkal ellátott, az utcanévtáblát kiegészítő fémtáblácskát (hasonlót pl. mint a Mándi, a Szladik, a Kmety utcákban is áll) szeretnének javasolni az Önkormányzat felé felállításra.

AJÁNLOTT PÁPAI – PÁPA KÖRNYÉKI '48-AS EMLÉKPONTOK:

1. Bakonytamási: Kossuth-csárda, Kossuth Lajos emlékdomborműve és Kossuth eredeti fotója a csárda épületében, '48/49-es síremlékek -Tatay Sámuel evangélikus lelkész, '48-as nemzetőr, Németh Imre önkéntes serdülőkorú honvéd, M. Vági Márton honvéd síremléke - a község temetőkertjében

2. Bakonyság-Csárdapuszta: Kossuth-kápolna, Kossuth Lajos és Meszlényi Terézia 1841-es házasság-megáldásának helyszíne, emléktáblája a kápolna falán

3. Békás, Békássy-Hollán kápolna a temetőben: Békássy Imre '48-as országgyűlési követ és fia, Békássy Gyula önkéntes közhonvéd és Hollán Ernő honvéd ezredes síremléke

4. Dáka: Az első felelős magyar miniszterelnök, Batthyány Lajos és leánya, a falu jótevője, Batthyány Ilona emléktáblája az idősek otthonának falán, az egykori Batthyány-kastélyon, Batthyány emlékszoba a kastély épületében, Batthyány-emlékoszlop a Millenniumi Emlékparkban

5. Ganna: Táncsics Mihály emlékszobra, '48-as emlékmű a Kerektemplomot körülvevő parkban, gróf Esterházy Pál honvédezredes, Klapka György dandárparancsnokának nyugvóhelye a Kerektemplom mauzóleumában

6. Gecse: Eberhardt Károly '48-as honvéd őrnagy, nyug. olasz kir. tábornok, Kossuth barátja nyugvóhelye a község temetőkertjében, Kossuth Lajos emléktáblája a Kossuth utca 46. sz. épületen

7. Ihász: Az egyetlen Veszprém megyei csata, az 1849. június 27-én Marcaltő és Ihász között zajlott ütközet emlékhelye, emlékoszlop, illetve Pap Gábor egykori '48-as honvéd, költő, református dunántúli ref. püspök, országgyűlési képviselő emlékműve a település központi parkjában, névtelen hős honvéd emlékműve Ihász-puszta északi szélén, a Pápa-Csorna útvonal mellett, Kossuth Lajos emléktáblája a kultúrházon, '48/49-es síremlékek- Stetina Ferenc tiszttartó, Kinder János nemzetőr síremléke - a település temetőkertjében

8. Magyargencs: a Jellasics elleni harcokban is részt vevő, a komáromi vár őrségével együtt küzdő Hertelendy Miklós honvéd huszár ezredes síremléke a település Ó-temetőjében

9. Marcaltő: Kmety György tábornok, az ihászi csata hős hadtestparancsnokának emléktáblája az iskola falán, a legidősebb Veszprém megyei önkéntes nemzetőr: Kugler Ferenc síremléke a település temetőkertjében

10. Nagydém: Ihász Dániel honvédezredes, az itáliai magyar légió parancsnoka, az olasz hadsereg ezredese, Kossuth személyi titkárának emlékoszlopa a község Fő terén, az evangélikus templom kertjében, emléktáblája az evangélikus templomban, Kossuth Lajos emléktáblája a település értéktári épületében

11. Nagygyimót és Pápa közt, az út mentén lévő 1849-es emlékkereszt a levert szabadságküzdelem elesettjei emlékére

12. Nemesszalók: az ihászi csatában hősi halált halt Szalóky Sámuel honvéd-huszár síremléke a község temetőjében, a '48/49-es szalóki honvédek emléktáblája a református templom homlokzatán

13. Pápa: egykori '48/49-es honvédek nyugvóhelyei az Alsóvárosi és a Kálvária temetőben, honvédemlékmű a Március 15. téren, Kossuth Lajos szobra és emléktáblája a Kossuth utcán, Petőfi és Jókai szobra, emléktáblái a város Fő terén, a Március 15. téren, a Gyurátz, Petőfi és Jókai utcában, Orlai-emléktábla a Barát utcai szociális intézetben, Deák emléktáblák a Türr István Gimnáziumban és a Korona utcában, Tarczy és Bocsor emléktáblák a Jókai és Széchenyi utcákban, emlékiállítás a Pápai Református Gyűjteményekben, Batthyány Lajos mártír miniszterelnök emléktáblája a Fapiac tér-Batthyány utca találkozásánál, Batthyány-szobor a mezőgazdasági iskola parkjában, '48/49-es emlékoszlopok a Millenniumi Emlékparkban

14. Ugod: Klapka György tábornok, Komárom hőse márvány emléktáblája a római katolikus plébánia épületében, 1887-ees látogatása emlékére, Lukácsék János honvéd hadnagy, plébános síremléke a település temetőkertjében

15. Vanyola: Vajda Péter reformkori író, költő, tanár, 1848 szellemi előhírnökének emlékháza, emléktáblája a róla elnevezett utcában, mellszobra a nevét viselő iskola épülete előtt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 08:05, csütörtök | Helyi

Nagy sikert aratott a Pannonia Reformata majálisa!

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Pannonia Reformata udvarában megtartott programokra, játékokra foglalkozásokra és vásárra.

2024. Május 01. 20:36, szerda | Helyi

Kiütéses győzelemmel jutott tovább a megyei kupában a Perutz

A Veszprém vármegyei kupa 5. fordulójában az idén még veretlen Balatonfűzfő otthonába látogatott a Perutz, ahol sikerült revansot venni a bajnokságban elszenvedett vereségért és 5-0-s győzelemmel jutott tovább a Pápa.

2024. Május 01. 09:23, szerda | Helyi

Elindultak a fúvósok, ébresztőt fújnak a városnak

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 30. 13:06, kedd | Helyi

Pápára jön Magyar Péter

Május másodikán csütörtökön, este 6-kor beszél a Fő téren, majd pedig kötetlen beszélgetésre invitálja a jelenlévőket a Tisza párt vezetője.