Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Március 05. 15:52, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Átadták a Huszár lakótelepi orvosi rendelő megújult épületét

Átadták a Huszár lakótelepi orvosi rendelő megújult épületét

A Területi és Településfejlesztési Operatív Program pápai projektjei közül elsőként készült el a beruházás, csaknem fél évvel a tervezett befejezés előtt.

A hétfő délutáni átadóünnepségen elsőként Bocskay László, a térség önkormányzati képviselője köszöntötte a megjelent önkormányzati képviselőket, egészségügyi dolgozókat, pácienseket, érdeklődőket. A képviselő elmondta, a tavalyi év szeptemberében kezdődtek meg a felújítási munkálatok, melyek decemberben be is fejeződtek. Ezt követően történt meg a műszaki átadás és a visszaköltözés, a mai napon pedig a rendelés is megkezdődhetett a megújult épületben. Bocskay László hozzátette, nem az uniós projekt részeként, hanem az önkormányzat saját beruházásaként a rendelő környezete is megújul. Amint az időjárás is engedi, megkezdődik a parkoló és járdaépítés, valamint a tereprendezés. A képviselő köszönetet mondott a rendelő betegeinek, pácienseinek, valamint az egészségügyi dolgozóknak, akik elviselték a felújítás kellemetlenségeit és türelemmel, segítségnyújtással fordultak a kivitelezőhöz, valamint mindazoknak, akik a projekt megvalósulásáért dolgoztak.

Áldozó Tamás polgármester felidézte, a pápai önkormányzat huszonkét TOP-os pályázatot nyújtott be, melyből hármat utasítottak el, tizenötöt pozitívan bíráltak el és további négyről pedig még nem született döntés. - A tizenöt nyertes pályázatnak köszönhetően 8,5 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik a városba, mely összegből sok olyan közterület, intézmény, közlekedési infrastruktúra, zöld terület fog megváltozni, melyet valamennyien úgy ítéltünk meg, hogy fejlesztésre érdemes. Fontos, hogy ezek közül a projektek közül végre egyet meg is tudunk mutatni, be is tudtuk fejezni - mondta a városvezető hozzátéve, üzenetértékű, hogy az első ilyen projekt egy egészségügyi intézmény megújítása, hiszen ez azt mutatja, hogy az önkormányzat kötelezően nyújtott szolgáltatásai között kitüntetett szerepe van az egészségügynek.

A polgármester elmondta, az elmúlt években számos beruházás történt, mely a pápai egészségügyi ellátás infrastrukturális hátterét javította, 2012 óta összesen 3,5 milliárd forint fejlesztés történt a Gróf Esterházy Kórházban, ami példa nélküli az azt megelőző évekkel összehasonlítva. Szintén az elmúlt tíz évben újult meg az Anna téri gyermekorvosi rendelő és védőnői tanácsadó (2009), a Vízmű utcai orvosi rendelő (2009), az Aradi utcai orvosi rendelő (2009), a Vajda Péter lakótelepi gyermekorvosi rendelő (2009), a tapolcafői orvosi rendelő (2014), valamint a Vízmű utcai orvosi rendelő (2017), Borsosgyőrön pedig 2015-ben adták át az orvosi rendelő új épületét. Áldozó Tamás hozzátette, zajlik a Béke téri orvosi rendelő jelenlegi épületének a kiváltásának a tervezése, mely nagyságrendileg 100 millió forintos költségből fog megvalósulni.

A polgármester a beszédet követően átadta az épület kulcsát Vaitsuk Mária házi gyermekorvosnak, Molnár Dániel háziorvosnak, valamint a védőnők képviseletében Máténé Hubay Adriennek. Ezt követően Vaitsuk Mária mondott köszönetet mindazoknak, akik ennek a tervnek a megvalósításáért dolgoztak.

A beszédek után került sor az ünnepélyes szalagátvágásra, majd pedig a történelmi felekezetek képviselői áldották meg a megújult épületet.

A Huszár orvosi rendelő fejlesztése során az épület határoló falait 10 cm vastag grafitos hőszigeteléssel burkolták, a zárófödém 15 cm vastag hőszigetelést kapott. Az épület elavult, rossz hőszigetelő képességű nyílászáróit korszerű, hőszigetelt műanyag nyílászáróra cserélték.

Az épület korszerűsítése során kisebb belső átalakítások készültek a helykihasználás optimalizálására, a megfelelő helyiségkapcsolatok kialakítására, a hiányzó funkciók pótlására. Ezek az átalakítások belső válaszfalak építésével, illetve a meglévő teherhordó falakon nyílásbontással valósultak meg. A további hiányzó helyiségek pótlása céljából az épület előtti fedett, nyitott közlekedőt részben beépítették, így az épület alapterülete 20 m2-rel megnőtt, a bővítményben mozgássérült WC és gyermekkocsi tárolók létesültek.

Az épület belső elektromos hálózatát felújították, az elavult gázkazánt új, lényegesen jobb hatásfokkal működő kondenzációs gázkazán hőtermelőre cserélték. A fejlesztés eredményeképpen így csökken az épület fenntartási költsége és ezzel együtt káros széndioxid kibocsátása. A felújítás során az épületbelsőt újrafestették, az átalakítással érintett helyiségek új burkolatot kaptak.

Az épület körül új járda és mozgássérült parkoló épül/t (ez utóbbit az időjárás függvényében lehet kivitelezni).

A projekt új bútorzat és eszközök vásárlására is lehetőséget adott, így új szekrények, munkaasztalok, székek és várótermi berendezések állnak a betegállátás rendelkezésére.

A projekt adatai:
A projekt neve: Korszerű intézményi környezet kialakítása a Huszár lakótelepen, az egészségügyi alapellátás számára
A projekt azonosítószáma: TOP-4.1.1-15-VE1-2016-00027
Elnyert támogatás összege: 60 millió Ft
Támogatási intenzitás: 100 %
Projekt kezdete a támogatási szerződés szerint: 2017. június 1.
Projekt tervezett befejezése a támogatási szerződés szerint: 2018. augusztus 31.

Az elmúlt évek egészségügyi beruházásai a városban

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.