Városlista
2020. július 10, péntek - Amália

Hírek

2019. Július 24. 10:29, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Szennyvíziszap ügy - Grőber Attila a helyi sajtót bírálta

Szennyvíziszap ügy - Grőber Attila a helyi sajtót bírálta

A szocialista polgármester-jelölt a szennyvíziszap ügy kapcsán tartott sajtótájékoztatót, amelyen a helyi média szerepe is szóba került.

A politikus elsőként felidézte az elmúlt hónap történéseit, amely szerinte fordulatos nyilatkozatokat hozott. Mint ismeretes, Grőber Attila és Süle Zsolt közösen tartott sajtótájékoztatót Tapolcafőn, abbéli gyanújuknak hangot adva, hogy a településrész határában található egykori bányagödrökbe külföldről származó szennyvíziszapot szállítanak. Ezt a terület tulajdonosa megerősítette hírportálunk érdeklődésére, azzal a kiegészítéssel, hogy minden jogszabály és engedély birtokában, folyamatosan ellenőrzött tevékenység zajlik. Az ügyre Áldozó Tamás polgármester közleményben reagált, amelyben azt írta, hogy a környezetre és a tapolcafői vízbázisra veszélytelen az oda szállított anyag, Unger Tamás alpolgármester pedig szennyvíziszap hisztériának nevezte az ügyet - mondta Grőber Attila. Ezzel kapcsolatban Unger Tamás alpolgármester a következő közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz: Tiszteletben tartva mindenki érzéseit és véleményét a szennyvíziszap-üggyel kapcsolatban, soha semmilyen fórumon nem minősítettem az ügyet "hisztériának", csupán az ellenzék kommunikációs magatartását a hivatalos kérdésfeltevés szándékos vagy tudattalan mellőzése, az ügyben a városvezetés szerepének eltorzítása és félremagyarázása, a részleges vagy megtévesztő információk alapján történő koncepciógyártás tekintetében jellemeztem a "hisztériakeltés" vagy "hecckampány" kifejezésekkel, amelyeket most is vállalok - írta az alpolgármester.

Grőber Attila szerint a fentieknek ellentmond Gulyás Gergely kormányinfón tett nyilatkozata, amely szerint a „szennyvíziszapnak a környezetre a szükségesnél nagyobb mértékben káros hatása is lehet” és az anyag behozatalának korlátozásáról beszélt.

-Ezek után az a kérés, hogy rendkívüli testületi ülést hívjon össze a polgármester, ahol a kérdéseket feltehetjük a gazdasági társaság, az engedélyt kiadó Kormányhivatal és Pápai Víz és Csatornázási Művek képviselőinek, jogos és elvárható – fogalmazott a politikus hozzátéve, azt a tájékoztatást kapta, hogy a polgármester nem hív össze ilyen fórumot. Ugyanakkor Grőber Attila azzal a kéréssel fordult a képviselőkhöz, hogy csatlakozzanak a három ellenzékihez, hiszen négy képviselő már tudja kezdeményezni rendkívüli ülés összehívását.

Grőber Attila szerint azért lenne szükség egy ilyen egyeztetésre, hogy mindenki számára világos legyen, hogy a környezetre káros tevékenység zajlik-e Tapolcafőn, hiszen a korábban feltett kérdéseire nem kapott választ. – Arról szeretnénk leginkább megbizonyosodni, hogy a szennyvíziszap a lerakást megelőzően olyan komposztálási eljárásokon megy-e keresztül, amelyek garantálják, hogy a lerakás helyének környezete biztonságos. Ha Magyarországról származik az anyag, akkor minden ezzel kapcsolatos dokumentumot magyar hatóságok állítanak ki – mondta a képviselő hozzátéve, a megfelelő komposztálási technológián átesett szennyvíziszap lerakását nem kifogásolnák, ám ehhez garanciára és a lakosság megfelelő tájékoztatására lenne szükség.

A politikus azt mondta, hogy miután a polgármester nem kezdeményezi rendkívüli képviselő-testületi ülés összehívását, a Kormányhivatalt fogják megkeresni kérdéseikkel.

A szocialista képviselő ezt követően hosszasan és élesen bírálta a helyi sajtót azzal kapcsolatban, hogy a július 19-én kiküldött, Süle Zsolt, Bányai Katalin és Grőber Attila által jegyzett sajtóközleményt nem közölték felületeiken, vagy azzal kapcsolatban további kérdéseket tettek fel. A kérdésekből idézett is a sajtótájékoztatón, azok értelmetlenségét sugallva. Úgy tudjuk, a városi hetilap ezekre a kérdésekre nem kapott választ, ezért nem közölték a nyilatkozatot, míg az egyik internetes portál azt kifogásolta a közleménnyel kapcsolatban, hogy abból nem derült ki, hogy tettek-e hivatalos lépést a városvezető felé az ellenzéki képviselők.

Grőber Attila a közösségi média bejegyzéseit és kommentárjait is bírálta, nem nevesítve azt a helyi közszereplőt, akitől idézett, ugyanakkor hangsúlyozta, etikai kódex kidolgozását és betartatását fogja kérni az őt támogató pártoktól és szervezetektől, hogy az ellenzéki oldalon ne forduljanak elő hasonló stílusú bejegyzések.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 10. 14:05, péntek | Helyi

Csak az idei év végére lesz rend a Wesselényi utcában

Igaz, addigra teljes szélességében új burkolatot kap az úttest.

2020. Július 10. 10:00, péntek | Helyi

Táboros gyerekek jártak a Pápai Rendőrkapitányságon

A rendőrök bűn- és baleset-megelőzési foglalkozást tartottak.

2020. Július 09. 11:16, csütörtök | Helyi

Újra működik a szökőkút a Fő téren

Az utolsó simításokat végzik a márciusban megrongálódott szökőkút javítási munkálatai során.

2020. Július 09. 11:06, csütörtök | Helyi

Új zöldfelület készül a kastély előtt

Egy hangulatos kis teraszt is épített a Városgondnokság a megújuló területre.