Városlista
2020. július 14, kedd - Őrs

Hírek

2019. Július 01. 16:40, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Szennyvíziszapot szállítanak Tapolcafőre

Szennyvíziszapot szállítanak Tapolcafőre

Helyi lakosok keresték fel az ellenzéki önkormányzati képviselőket azzal, hogy ismeretlen eredetű bűzt éreznek a településrészen. A képviselők a tapolcafői vízbázisért aggódnak, ám a cég vezetője szerint nincs miért.

Süle Zsolt Jobbikos és Grőber Attila szocialista képviselők a tapolcafői téglagyárnál tartottak sajtótájékoztatót, mivel a feltételezések szerint a ma hulladéklerakóként funkcionáló egykori bányagödrökbe kerül az az anyag, amelyet kamionok szállítanak oda.

Süle Zsolt azt mondta, a tapolcafőiek szerint változó intenzitással érzik a bűzt, nagyjából egy éve. Azóta megnövekedett kamionforgalmat is tapasztalnak a helybeliek, akik hiába próbáltak tájékozódni, hogy mit szállítanak a százszámra érkező teherautók, nem kaptak választ a kérdéseikre, informálisan azonban megtudták, hogy Olaszországból származó szennyvíziszap van az autókon. A képviselő szerint ezt erősíti, hogy a zárt rakterű kamionok „A” jelzéssel vannak ellátva, ami azt jelenti, hogy hulladékszállításra alkalmas teherautókról van szó.

Süle Zsolt elmondta, a szennyvíziszap szennyvíztisztításból visszamaradt bűzös, folyékony hulladék, amely szerves és szervetlen anyagokat, de káros nehézfémeket, mikroszennyeződéseket és különböző gyógyszerszennyeződéseket is tartalmazhat. – Természetesen nem állítjuk azt, hogy ezen tevékenység folyamán környezetszennyezés történik és azt sem, hogy nem a hatályos jogszabályoknak megfelelően történik mindez, ugyanakkor a környékbeliekben jogosan merülnek fel kérdések. Főleg annak tudatában, hogy az említett területhez alig egy kilométernyire található a tapolcafői karsztvízbázis, ahonnan naponta mintegy 7-10 ezer köbméter ivóvizet nyernek ki, tízezrek számára – fogalmazott Süle Zsolt hozzátéve, a szóban forgó hulladéktároló nem rendelkezik aljzatszigeteléssel, így az abban tárolt anyagok bekerülhetnek a talajvízbe. A képviselő értesülése szerint a Tapolcafői Kertbarát Kör néhány tagja Kovács Zoltán országgyűlési képviselőt, Áldozó Tamás polgármestert és Zsegraics Gyula önkormányzati képviselőt is megkereste az ügyben, de a jobbikos politikus elmondása szerint nem kaptak érdemi választ.

Az alábbi képen azok a pontok vannak bejelölve, ahonnan az iszapot a gödrökbe öntik a feltételezések szerint


Grőber Attila tizenkét kérdést fogalmazott meg az ügyben. Egyebek mellett arra volt kíváncsi, hogy valóban szennyvíziszapot szállítanak-e Tapolcafőre, ha igen, honnan, mekkora mennyiségben és milyen kezelési eljáráson átesett anyagról van szó és annak milyen az állaga, ugyanis ez megmutatja, hogy az komposztálási eljáráson átesett-e korábban. Mit tesznek a bűzhatás megszüntetése, vagy csökkentése és a tapolcafői vízbázis megóvása érdekében? A kormányhivatal mikor engedélyezte az anyag lerakását, tudott-e minderről a tapolcafői képviselő, a polgármester és a helyi lakosság?

Süle Zsolt mindezt azzal a két kérdéssel egészítette ki, hogy "miért jó az Magyarországnak, ha Európából hozzánk szállítják a szemetet", illetve hogy ha valóban nem veszélyes anyagról van szó, akkor miért fizetnek azért, hogy több száz vagy ezer kilométerről ideszállítsák.
A képviselők párhuzamot vontak a nemsokkal korábbi székesfehérvári eset és a tapolcafői között. Előbbi nyilvánosságra kerülését követően Székesfehérvár polgármestere azonnali hatállyal, rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze – hangsúlyozták.


A sajtótájékoztatón elhangzott, elektronikus úton keresték fel az említett hulladéktárolót üzemeltető cég ügyvezetőjét, több mint egy héttel ezelőtt, de az e-mail-re ez idáig nem kaptak választ, ezért fordulnak a nyilvánossághoz.

Ezzel szemben hírportálunk telefonon elérte Zsegraicsné Márkus Ilonát, hiszen szerettük volna, ha cikkünkben a másik fél véleménye is teret kapna. Az ügyvezető elmondta, hogy egészségügyi okok miatt nem tud bemenni az általa vezetett céghez és nem éri el a honlapon feltüntetett e-mail címet és a leveleket nem irányította át arra, amelyet otthonában is tud használni. Bennünket is arra kért, hogy továbbítsuk kérdéseinket egy másik elérhetőségre és rövidesen a következő választ kaptuk:

"Megkeresésére válaszolva tájékoztatom, hogy a Tapolcafői Téglaipari Kft tapolcafői telephelyén a részben külföldről érkező szennyviziszap hulladék hasznositását a területileg illetékes Környezetvédelmi Hatóság érvényes hulladékgazdálkodási engedélye birtokában és a Környezetvédelmi Hatóság felügyelete mellett végzi. Telephelyünkön csak olyan tevékenységet végzünk, melyre a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően, a környezetvédelmi szempontokat érvényesitő feltételekkel kiadott érvényes engedély rendelkezik.
Továbbá tájékoztatom, hogy tevékenységünkkel kapcsolatban közvetlenül cégünk felé tett szóbeli vagy irásbeli lakossági panasz a mai napig nem érkezett" - áll a válaszban. További kérdésünkre az ügyvezető elmondta, a szakhatás csökkentése érdekében zöld sövény ültetését tervezi, mellyel reményei szerint megoldást találnak a szerinte egyébként kis mértékben érződő szagra.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 14. 09:05, kedd | Helyi

Ezek a csapatok lesznek a Perutz ellenfelei az NB III nyugati csoportjában

A Magyar Labdarúgó Szövetség versenybizottsága elkészítette az NB III-as labdarúgó bajnokság 2020/2021-es idényének csoportbeosztásait. A 60 klub három 20 csapatos csoportban küzd meg egymással.

2020. Július 10. 14:05, péntek | Helyi

Csak az idei év végére lesz rend a Wesselényi utcában

Igaz, addigra teljes szélességében új burkolatot kap az úttest.

2020. Július 10. 10:00, péntek | Helyi

Táboros gyerekek jártak a Pápai Rendőrkapitányságon

A rendőrök bűn- és baleset-megelőzési foglalkozást tartottak.

2020. Július 09. 11:16, csütörtök | Helyi

Újra működik a szökőkút a Fő téren

Az utolsó simításokat végzik a márciusban megrongálódott szökőkút javítási munkálatai során.