Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Blog | Otthonos ötletek

2012. Szeptember 05. 06:06, szerda

Egyetlen csöpögő csap, havi 170 liter elpazarolt víz

Egyetlen csöpögő csap, havi 170 liter elpazarolt víz

Így spórolhat a melegvízen!

1. Egy kád melegvíz háromszor többe kerül, mint egy ötperces zuhany. Utóbbinál még többet spórolhatunk azzal, ha nem folyatjuk a vizet folyamatosan.

2. Sohasem hagyja feleslegesen elfolyni a melegvizet, például fogmosás közben, vagy a hajmosás, zuhanyzás teljes ideje alatt.


3. A hőfokszabályzós és keverős csapok ugyan többe kerülnek, de hatékonyabbak és jobb az energiafelhasználásuk.

4. A melegvíz energia és pénz. Az el nem használt melegvíz benne maradhat az ellátó-rendszerben, a különböző szabályozó szelepek révén. Ezek beiktatásával, és megoldásokkal akár 30 százalékkal csökkenhet a víz- és az energiafelhasználás. Szakemberektől kérhet tanácsot ezek beépíthetőségéről, előnyeiről.

5. Német tanulmányok szerint egy csöpögő vízcsap havi 170 liternyi veszteséget jelent. Ha a melegvíz szivárog, akkor még külön energiaveszteséggel is számolnia kell.

6. Ha keverőcsapot használ, állítsa a hideg fokozatra. Ha csak rövid időre nyitja meg, például egy gyors kézmosáshoz, akkor nem a költségesebb melegvizet engedi ki a rendszerből.

7. A vízkő nem csak a háztartási gépeknek és a tárolóknak ellensége, hanem a pénztárcának is, ugyanis az elvízkövesedett berendezések erőteljesen fogyasztják a gázt, vagy az áramot. A melegvíz-tárolót állítsa hatvan fokra, ezen a hőmérsékleten ugyanis a legalacsonyabb a vízkőképződés. Közösségi rendszereknél általában ezt a hőfokot használják a szolgáltatók.

8. Ha a vízvezeték-rendszer túlságosan hosszú, akkor jelentős energiaveszteséggel számolhat, ezért már tervezésnél ügyeljen az optimalizálásra, ebben szakemberek nyújtanak segítséget.

9. Ha mégis hosszabb rendszert kell kiépíteni, akkor érdemes a relatív kevesebb vizet használó gépekhez – például egy konyhai mosogatógép – melegvíz-tárolót, vagy egy külön, átfolyó rendszerű melegítőt beépíteni.

10 . Ha hosszabb ideig nem tartózkodik otthon, kapcsolja ki a melegvíz-tárolót, illetve állítsa le a rendszert.

Spóroljon vizet, energiát, pénzt!

Nézesse át vízvezetékrendszerét szakemberünkkel!

Salix szolgáltatás-közvetítő

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Február 20. 18:35, szerda | Otthonos ötletek

Egyre több az idősek elleni támadás

Az utóbbi időben nőtt az idős, egyedülálló és sokszor védtelen emberek sérelmére elkövetett erőszakos támadások száma. A támadásokat legtöbbször indokolatlan brutalitással követték el, több esetben is a sértettek halálát okozva.

2012. November 01. 10:17, csütörtök | Otthonos ötletek

A műanyag ablak és a penész

Az egyre növekvő energiaárak miatt egyre többen teszik meg a szükséges intézkedéseket, hogy otthonuk szigetelése minél tökéletesebb legyen. A két legelterjedtebb megoldás erre a homlokzatszigetelés és az ablakcsere. Ezzel a két korszerűs

2012. Október 23. 21:57, kedd | Otthonos ötletek

Nálatok jó az ereszcsatorna?

Már benne járunk az őszben, s hogy annak minden szépségét élvezni is tudjuk álljon itt egy rövid részlet Petőfi Sándor híres költeményéből: “Itt van az Ősz, itt van újra, S szép, mint mindig, énnekem, Tudja isten, hogy mi okbó