Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Blog | Otthonos ötletek

2012. November 01. 10:17, csütörtök

A műanyag ablak és a penész

A műanyag ablak és a penész

Az egyre növekvő energiaárak miatt egyre többen teszik meg a szükséges intézkedéseket, hogy otthonuk szigetelése minél tökéletesebb legyen. A két legelterjedtebb megoldás erre a homlokzatszigetelés és az ablakcsere. Ezzel a két korszerűs

A házak, lakások átlagospáratartalma 40 és 60 % között mozog, ami élettanilag még elfogadható. A számításokba azonban bele kell kalkulálnunk, hogy a puszta létünkkel is folyamatosan emeljük életterünk páratartalmát. A mindennapi tevékenységeink, mint fürdés, ruhaszárítás, sőt még az alvásunk is befolyásolja környezetünk levegőjének víztartalmát. A normál esetekben semmi probléma a fentiekkel, ha az alapos légcseréről időnként gondoskodunk, de rajtunk kívül álló okokból a régebbi nyílászárók nem túl tökéletes szigetelése révén is mindig van légcsere a lakásban. A probléma akkor következik, ha ezek a körülmények valamilyen okból, példáulműanyag ablakkorszerűsítéssel, megváltoznak. A nyílászáró cseréjével megszüntetjük az állandó finom légcserét, így a páratartalom folyamatosan növekszik.

Penész kialakulása

A penész gomba, akár akarjuk, akár nem mindenütt jelen van. Szabad szemmel nem látható, apró penész-spórák szálnak mindenfelé a levegőben. De a penészesedés nem kezdődik meg addig, amíg a gomba nem talál megfelelő “táptalajra”. Ahol azonban a hosszabb időn át magas a páratartalom, amely egyik alap feltétele a penészfolt kialakulásának, ott előbb vagy utóbb de jelentkezik a penészfolt. A gomba spórák amelyek biztosítják a penészgombák szaporodását és terjedését, nem maradnak meg a penészes falfelületen vagy csempe fugában. Ezek az apró szabad szemmel nem látható spórák tömegesen kerülnek a légtérbe.
Ezeknek a gombaspóráknak a mikotoxinjait, ha belélegezzük izgató hatást váltanak ki a szem kötőhártyáján vagy az orr nyálkahártyáján, de felső légúti panaszokat vagy bőrgyulladást is okozhatnak. Végezetül a szervezet immunreakcióját kierőszakolva allergiás tünetek is jelentkezhetnek. A gyakori fajok szénanáthát, asztmát, is okozhatnak, de képesek megbetegíteni az orrüreget, a külső hallójáratot is. Arról már nem is beszélve, hogy ezek az egészségkárosodások, jelentősen megemelik a családok orvosi és gyógyszer kiadásait is.

Fordítson nagyobb figyelmet a penészedés megszüntetésére, és megelőzésére!

Így tehát jó okunk van arra, hogy komolyan felvegyük a harcot a penészgombákkal! Nagyon fontos, hogy tegyünk a várandós anyákat, újszülötteket, gyermeket, idős betegeket a felnőttet, de különösen az immunrendszeri elváltozásban szenvedőket, érintő egészségkárosító hatások megszüntetéséért. Ne tűrjük és nézzük tétlenül a fürdőszoba, a konyha, a gyermekszoba penészedését!

Mit tehetünk?

Fontos tudnunk, hogy a nyirkos, meleg levegő ideális feltétele a penészgomba szaporodásának, ezért kerüljük a lakáson belül nagy mennyiségű ruhanemű szárítását. A gáztüzelő berendezések konyhai gáztűzhely, cirkó, gázkazán, vagy a gázbojler az égés során nagy mennyiségű párát juttatnak a légtérbe. A penésszel veszélyeztetett helyiségeket, mint a fürdőszobát fürdés, zuhanyozás után alaposan szellőztessük ki. A konyhában és a fürdőszobában is nagyon fontos az ablaknyitás, a konyhába szereltessünk páraelszívótés azt rendszeresen üzemeltessük.

BŐSÉGESEN MEGTÉRÜL AZ EGÉSZSÉGÜNKBEN!

Salix Szolgáltatás-közvetítő

//www.salix.infopapa.hu

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Február 20. 18:35, szerda | Otthonos ötletek

Egyre több az idősek elleni támadás

Az utóbbi időben nőtt az idős, egyedülálló és sokszor védtelen emberek sérelmére elkövetett erőszakos támadások száma. A támadásokat legtöbbször indokolatlan brutalitással követték el, több esetben is a sértettek halálát okozva.

2012. Október 23. 21:57, kedd | Otthonos ötletek

Nálatok jó az ereszcsatorna?

Már benne járunk az őszben, s hogy annak minden szépségét élvezni is tudjuk álljon itt egy rövid részlet Petőfi Sándor híres költeményéből: “Itt van az Ősz, itt van újra, S szép, mint mindig, énnekem, Tudja isten, hogy mi okbó

2012. Október 15. 10:27, hétfő | Otthonos ötletek

Könnyen javítható, szakemberünk 1-2 év alatt rendbehozza. www.salix.infopapa.hu