Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Március 27. 13:51, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Véget értek a fakivágások a Várkertben

Véget értek a fakivágások a Várkertben

Az utolsó kivágandó fát is kidöntötték a megszépülő parkban. Kezdődhet a tuskók eltávolítása, majd pedig a parképítés.

Február 4-én kezdődött meg a tervező által kijelölt fák kivágása a Várkertben és az Erzsébet ligetben. A mai napon lezáruló munkálatokat a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium erdész tanulói végezték, a gyakorlati óráik terhére. Primusz József erdészeti szaktanártól megtudtuk, a Várkertben 584 darab fát vágtak ki, a tervdokumentációnak megfelelően, de néhány nagyobb egyed kidöntéséhez alvállalkozó segítségét is igénybe vették.

A fakivágásokat követően a tuskók eltávolítását végzik a parkokban. - Olyan felületet kell létrehozni, hogy lehetővé váljanak a kertépítési munkálatok. A tervek szerint a telepített öntözőberendezés által később elfoglalt területen fúrással távolítjuk el, a többi területeken pedig a felszínig visszamarjuk a tuskókat - mondta el a szaktanár, aki elismerően szólt a dolgozó diákok munkájáról. Mint mondta, a tanulók számára több szempontból is hasznos volt ez a tevékenység, fejlődött a személyiségük, továbbá a csapatszellem és a szakmai tudásuk is gyarapodott.

Áldozó Tamás polgármester azt mondta, nyár elején folytatódhat a Várkert és az Erzsébet liget megszépítése. Nagyjából egy hónap múlva kezdődhetnek meg a közbeszerzések, amelyek különböző munkaterületekre fognak kiterjedni. Kerékpárutak és sétányok építésére, zöld felületek megújítására, egy új kávézó megépítésére, valamint a Tapolca meder alakítására. Az új játszótér és fitness park létrehozására egy más fajta eljárást fognak lefolytatni, mivel a játékgyártók saját terveikkel fognak indulni és ezek közül fogják kiválasztani a szállítót és a tervezőt együttesen - tudtuk meg a városvezetőtől.

A Zöld Város I. projekthez kapcsolódik több más beruházás is. A tervezéshez közeledik a Tapolca vizének a Bakonyérbe történő átvezetése és a Várkert vizes látványelemekkel való kiegészítése. Ennek része egy híd megépítése is, a játszótér közelében, egy mostani gázcső helyén. Ugyancsak a Várkerthez kapcsolódik a Bakonyerdő Zrt. vállalása, mely szerint egy önálló tartószerkezettel megépített lombkorona tanösvényt építenek a mostani szerelmesek dombjának közelében. Szintén ide kapcsolódik a kastélykerítés újjáépítése, melyet napró napra nagyobb felületen borítanak be a burkolótéglák, továbbá a kovácsoltvas kapu is készül Szentendrén.

Mint ismeretes, a Várkert és az Erzsébet liget megújítását célzó Zöld Város Projekt a Pagony Táj- és Kertépítész Iroda tervei alapján készül. A megvalósítás első lépcsőfoka volt a tervek alapján kivágandó fák eltávolítása. Minden egyedről leírás készült, a kivágás okának pontos megjelölésével. A fakivágások okairól ITT és ITT írtunk korábban. A várkerti fákból 331 rászoruló pápai család részesült, tűzifaként.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.