Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Augusztus 23. 14:58, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Több száz fát vágnak ki a Várkertben - Mutatjuk az okokat!

Több száz fát vágnak ki a Várkertben - Mutatjuk az okokat!

Mint ismeretes, elkészültek a Várkert és az Erzsébet liget megújítását célzó Zöld város projekt első ütemének engedélyezési tervei. A dokumentumokban több száz fa kivágása szerepel, melynek okainak jártunk utána.

A Pagony Táj- és Kertépítész Iroda nyerte el a tervek elkészítésére kiírt közbeszerzési eljárást, így az iroda munkatársai készítették el a Várkert megújításának terveit. A mai napon a cég munkatársaival közösen jártuk be a közkedvelt parkolt, hogy elmagyarázzák, miért van szükség ennyi fa kivágására. Dr. Herczeg Ágnes tájépítésztől, az iroda vezető tervezőjétől megtudtuk, a tervek elkészítésekor három fő szempontot vettek figyelembe. Egyrészt a használhatóságot, hogy a mai kor elvárásainak megfelelően alakítsák át a Várkertet, másrészt a kerttörténeti tudományos dokumentáció alapján a történeti kert-jelleg visszaállítását. Továbbá az ökológiai állapot fenntarthatóságának a kérdését, vagyis hogy a város kis anyagi ráfordítással miként tudja fenntartani a parkot.

A népes szakértői csapat tagja volt Bechtold Ágnes tájépítész és művészettörténész is. Kollégájával készítették el a Várkert kerttörténeti és tudományos dokumentációját. Elmondta, valaha nemcsak magyarországi, de Közép-európai viszonylatban is kiemelkedő közpark volt a pápai Várkert. A tervezés során figyelembe vették a korabeli térszerkezetet és úthálózatot. - A tájképi parkokra az volt jellemző, hogy facsoportokból és tisztásokból álltak. Kiválóan meg volt komponálva, hogy honnan milyen látvány tárul fel a lombok között, ezt is igyekszünk visszaállítani, a történeti növényanyagra támaszkodva - mondta el a tájépítész.

1616 fából 584-et vágnak ki

Kovács Attila tájépítész, faápoló, favizsgáló szakmérnök arról beszélt a sajtó képviselőinek, hogy a történeti, nagy értéket képviselő egyedek megőrzése a cél, sajnálatos módon ehhez invazív fajok, vagy alánőtt egyedek eltávolítására is szükség van. - Az elmúlt 50-60 évben elhanyagolták ezt a parkot és a nagyon értékes platánok körül begyomosodott a talaj, magoncok cseperedtek fává és árnyékolják az értékes egyedeket. Emiatt aszimmetrikus növekedések alakultak ki, így sérülékenyebbé is válnak a fák, egy sebzés akár az életükbe is kerülhet, ráadásul balesetveszélyesek is lehetnek - magyarázta a favizsgáló.

Platánok "körül zárva"
A fentebb említett nagy arányú fakivágással kapcsolatban Kovács Attila elmondta, a nagy számú egyednek a jelentős része 10-20 centiméter átmérőjű magonc, kisebb része 20-40 centiméter átmérőjű egyed és mindössze kettő nagy méretű fa szerepel a kivágandók között. Az egyik egy inváziós faj, mely gyomosít, még a gyep sem marad meg alatta, továbbá sérült is, a másik pedig egy csonk fa. Hozzátette, a fakivágások nyomán a megóvni kívánt egyedek fel fognak lélegezni, mivel több terük lesz, továbbá a park megújítása során figyelmet fordítanak az ápolásukra is, megvan az eljárás például azoknak a fáknak a megmentésére, amelyeknek hiányzik a belsejük, odvasak. A fakivágások mellett fatelepítés is szerepel a tervekben, mintegy 120 darab, őshonos, korábban alkalmazott fajhoz tartozó egyedet fognak ültetni.

Az egyik kivágásra ítélt nagy méretű egyed

Áldozó Tamás polgármester elmondta, a terveket elektronikus és papír alapon is meg lehet tekinteni. Az a céljuk, hogy még a tervezési szakaszban mondják el a pápaiak a véleményüket annak érdekében, hogy például a Jókai utcai fakivágásokkor tapasztalt hisztériakeltésre most ne kerülhessen sor. - Azt szeretném, ha minél többet beszélnénk a várkerti fakivágásokról, a hisztériakeltést nem tekintem a kommunikáció részének. Felkínálunk lehetőségeket, például a saját közösségi oldalamon, ahol ész érvek mentén tudunk beszélgetni.

A városvezető hozzátette, a Várkert jelenleg használt funkcióit a jövőben is meg kívánják tartani és meg akarják azokat erősíteni. Ugyanakkor egyes változtatások átalakíthatják a Várkert hasznosítását, például a Tapolca vizének a visszavezetése gazdagítani fogja a jelenlegi állapotot. A kivitelező kiválasztására, így a fakivágások megkezdésére decemberben kerülhet sor - tudtuk meg Áldozó Tamástól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.