Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Október 13. 20:03, kedd | Helyi
Forrás: Ingatlannet.hu

Utánajártunk, mi történt eddig a pápai ingatlanpiacon az idei évben

Utánajártunk, mi történt eddig a pápai ingatlanpiacon az idei évben

Igen mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az ingatlanpiac.

A 2020-as év minden bizonnyal számos új helyzetet tartogatott számunkra az élet minden területén. A világjárvány első hulláma hazánkban sem zajlott le következmények nélkül, hiszen márciust követően lelassult, majd szinte le is állt az élet és azt követően majd csak május végétől kezdett fokozatosan újraindulni. Ezek a történések pedig az ingatlanpiacra is komoly befolyással voltak.

Korábban már beszámoltunk a járványhírekről a pápai ingatlanpiacon, akkor mérsékelt emelkedés jellemezte az átlagárakat. Abban az időszakban még javában a járványhelyzet első hullámában voltunk, mostani cikkünkben pedig bemutatjuk mi történt azóta és mi történik jelenleg a koronavírus második hullámában városunk tekintetében.

Igen mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az ingatlanpiac

A három főbb ingatlantípus tekintetében végig a családi házak voltak a legolcsóbbak. Az idei évet 220 ezer forintos négyzetméter árral kezdték városunk házai. A sok változás következtében pedig a szeptemberi hónapot 10 ezer forinttal magasabb átlagárral zárták. A legmagasabb átlagáron – 250 ezer Ft/m2 - májusban kínálták a családi házakat, a legkedvezőbb árfekvés - 198 ezer Ft/m2 - pedig a nyár végén volt látható eddig 2020-ban.

Hosszú távon nézve a lakások átlagára is emelkedett, méghozzá mindkét ingatlantípusnál 10-10 ezer forinttal négyzetméterenként. A panellakások ára januártól áprilisig folyamatosan emelkedett, majd azt követően leginkább csak stagnálás és mérséklődés volt jellemző. Panellakást az év elején még 253 ezer forintos négyzetméter áron vásárolhattunk Pápán, a legnagyobb összeget áprilisban kérték el értük a tulajdonosok, ekkor ugyanis 280 ezer Ft/m2-ig feltornázták a árakat. Eddig úgy néz ki az járt a legjobban, aki az év elején vette meg lakását, hiszen akkor körülbelül 15 millió forint volt egy 60 négyzetméteres alapterületű lakás átlagára, áprilisban viszont ez az összeg már elérte a 16 és fél millió forintot is.

Az Ingatlannet.hu statisztikai adata alapján a téglalakások átlagos árfekvése 2020 elején még 270 ezer forintra volt tehető négyzetméterenként, 8 hónappal később ez az összeg már elérte a 290 ezer Ft/m2-t. Legolcsóbban a nyár végén kínálták a tégla építésű lakásokat, hiszen ekkor 250 ezer Ft/m2-es átlagáron vásárolhattuk meg azokat.

Az albérleti díjak hosszabb távon csökkentek

Manapság olcsóbban bérelhetünk ki ingatlanokat Pápa területén, mint az év elején. A járványhelyzet következtében országos szinten átlagosan 5-10 százalékos albérleti díj csökkenés volt megfigyelhető. Városunkban a bérleti díjak a márciusi-júniusi hónapokban még igen magasan mozogtak. A januári árakhoz viszonyítva viszont a szeptemberi díjak már 15 százalékkal is olcsóbbak lehetnek. Júniusban már a 2 ezer forintot is meghaladta a négyzetméterenkénti átlagos díj. Szeptemberben 1329 forintos négyzetméterenkénti bérleti díjjal találhattunk magunknak kiadó ingatlanokat. Ez egy 50 m2-es lakás esetén havonta akár 30 ezer forintos csökkenést is jelenthet a legdrágább időszakhoz viszonyítva.

Egyre ismertebb a babaváró hitel

A Sberbank és az NRC NetPanel ezer fős, reprezentatív online kutatásából kiderült, hogy a 60 év alatti lakosság 80 százaléka tudja mi az a babaváró kölcsön, az igénybevétel tekintetében pedig a 30 év alatti és a felsőfokú végzettségű személyek körében váltotta ki a legnagyobb érdeklődést. Viszont a megkérdezettek csupán négy százaléka vette igénybe ezt a lehetőséget. További 17 százalékuk pedig biztosan tervezi felvenni a következő 1-3 év során. Ezt a hitelt sokan a megfelelő családi fészek megszerzésére, illetve kialakítására veszik fel, hiszen 75 százaléka akár a lakáshiteli önerő fedezésére felhasználható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.