Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Április 25. 10:57, szombat | Helyi
Forrás: Ingatlannet.hu

Járványhírek a Pápai ingatlanpiacon

Járványhírek a Pápai ingatlanpiacon

Az elmúlt egy évben országszerte mérsékeltebb emelkedést vettek az ingatlanárak, illetve számos településen már a csökkenés is felfedezhető. Ez a tedencia Pápa ingatlanpiacán is megmutatkozik, ahol ugyan még árzuhanásról nem beszélhetünk, de mérsékelt áremelkedésről mindenképpen.

Már mérséklődött az áremelkedés Pápán

Az elmúlt tizenkét hónapban az pápai ingatlanpiacon nem mozgolódtak sokat az árak, egy szinten maradtak. Jelenleg Pápa családi házainak átlagára márciusban 230 ezer Ft/m² volt, ami négyzetméterenként csupán 30 ezer fointtal több, mint az egy évvel ezelőtti állapot. Pápa lakáspiacán magasabb árak mutatkoztak, téglalakásai a 300 ezer Ft/m²-es átlagár közelében voltak. Ezen lakástípusok éves változása pedig átlagosan 50 ezer Ft/m²-re tehető.

Pápa ingatlanpiaci árait érdemes összevetni a megye székhelyével. Veszprémben természetesen sokkalta drágábbak az ingatlanok. A márciusi átlagáraik alapján a veszprémi házak 110 ezer Ft/m²-rel, míg a téglalakások 240 ezer Ft/m²-rel mutattak magasabb összeget. Viszont a megyeszékhely családi házainak átlagárai - a pápaival ellentétben - már csökkenésnek indultak. 2020 februárjáról márciuásra 20 ezer Ft/m²-rel váltak olcsóbbá.

A szomszédok ingatlanpiaci árai a járvány idején

Az ingatlannet.hu megvizsgálta a környező nagyvárosok ingatlanpiaci árait is és összevetette a Pápán mutatott adatokkal. Az elemzésbe vont nagyvárosokban kivétel nélkül borsosabbak voltak az ingatlanok árai.

A családi házakat tekintve Zalaegerszeg eladó házai ugyanolyan, 230 ezer Ft/m²-es márciusi átlagárat produkáltak, mint a pápaiak. Ehhez még közel állt Tatabánya a 270 ezer Ft/m²-es átlagárával. Szombathely, Székesfehérvár és Győr családi házai már egy teljesen más árszínvonalat képviseltek, esetükben a márciusi hónap átlag négyzetméter árai 340-380 ezer forint között alakult. A legdrágább átlagos négyzetméterár, 460 ezer forint, pedig a siófoki házak esetében mutatkozott.
Pápa környékének lakáspiaca is sokkalta drágább volt. Márciusban a téglalakások még Zalaegerszegen is 50 ezer Ft/m²-rel magasabb eladási áron voltak elérhetőek Pápához képest. Siófokról pedig már nem is beszélve, ahol egyetlen négyzetméter átlagosan elérte a 850 ezer forintot is.

Szépen lassan vissza fognak esni az árak

Nagyon nehéz a jelenleg bizonytalan környezetben előrejelezni, de az világosan látszik, hogy árcsökkenés elé néz a hazai ingatlanpiac. Az optimistább szakértői vélemények ennek mértékét legfeljebb 5 százalékra teszik, de többen vannak olyanok is, akik legalább 10 százalékos áresést várnak a 2020-as évtől.
Ezt a feltételezést több olyan tény is alátámasztja, mint a lakásvásárlók számának csökkenése, az albérletek olcsóbbá válása, az alacsonyabb hozam, valamint a növekvő munkanélküliség. A jövőben minden attól függ, hogy meddig terjed még a járvány. Mivel a vírus tetőzését a szakértők egy része csak a következő hónapokra várja, nagy valószínűséget adnak annak, hogy az idei évben fennmarad a gazdasági bizonytalanság. Ha pedig ez így lesz, akkor egy időre országos szinten véget érhet az árak korábbi emelkedő tendenciája, sőt az idei évben kifejezetten csökkenésre számíthatunk.

Címkék: ingatlan, ingatlanpiac

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.