Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Július 01. 15:05, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.), Pápa-ma.hu

Újra megnyithatják a Fő utcát a forgalom előtt

Újra megnyithatják a Fő utcát a forgalom előtt

A csütörtöki képvselő-testületi ülésen szó volt a belvárosi üzletek azon igényéről, hogy részlegesen újra nyissák meg a Fő tér rehabilitációjával együtt lezárt Fő utcát a forgalom előtt. A polgármester lát erre esélyt.

A közelmúltban a belvárosi közlekedési renddel kapcsolatos közmeghallgatást követően megvizsgálták a megoldási lehetőségeket, melyek 5-10, de akár 20 millió forintos beruházást is jelenthetnek. A polgármester időbeli és térbeli korlátozással elfogadhatónak tartaná, hogy a Fő utcát megnyissák a forgalom előtt. Augusztusra megszületik az ezzel kapcsolatos rendelet-módosítási javaslat is. Ettől függetlenül megkezdték annak a vizsgálatát is, hogy önkormányzati tulajdonú ingatlanok használatával hogyan lehetne biztosítani a Fő tér közelében nagyobb mennyiségű autó parkolását.

Az ülésen dr. Áldozó Tamás bejelentette, hogy Kovács Csilla önkormányzati képviselő lakóhelye megváltozása és egészségi állapota miatt lemond az MSZP- Együtt-PM kompenzációs listáján szerzett mandátumáról.

Önkormányzati cégek beszámolói

Az ülésen a testület tárgyalt az önkormányzat többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok – a Pápai Víz- és Csatornamű Zrt, a Pápai Termálvízhasznosító Zrt, a KÖZSZOLG Kft, a MÉKI-R Kft, valamint a Pápai Ipari Park Kft - beszámolóiról.

Dr. Lukács Endre. a Pápai Víz- és Csatornamű Zrt vezérigazgatója dr. Péntek Árpád önkormányzati képviselő kérdésére elmondta, a társaságnak jelentős bevételkiesést jelentettek a Pápai Hús cégcsoport anyagi nehézségei, ám az idei év első hónapjaiban a „húsgyár” kifizette az aktuális számláit.

A KÖZSZOLG Kft tevékenységével kapcsolatban elhangzott, a háztartások számára biztosított a „házhoz menő” szelektív hulladékgyűjtés lehetősége, mellyel eddig néhány száz család élt a városban. A hulladékgyűjtéssel kapcsolatban problémaként merült fel, hogy a háztartások hónapok óta nem kapnak számlát. Mészáros Csaba ügyvezető hangsúlyozta, ennek az az oka, hogy a helyi szolgáltatóktól egy országos központú gazdasági társaság vette át a számlázás jogát, náluk azonban még nem állnak rendelkezésre a számlák kiállításának technikai feltételei. Így fordulhat elő, hogy a későbbiekben egyszerre több havi számlát kapnak majd kézhez a magyar háztartások.

A Pápai Ipari Park Kft beszámolójával kapcsolatban az ülést követő sajtótájékoztatón dr. Áldozó Tamás elmondta, az ipari parkban működő vállalkozások által foglalkoztatott munkavállalók száma 2010-ben alig haladta meg a kettőezret, 2015-ben pedig 2.835 munkavállaló dolgozik a cégeknél. Az pedig egészen biztos, hogy az idei évben ez a szám tovább nőtt, hiszen folyamatos a létszámbővítés a legnagyobb gazdasági társaságoknál. Emellett az itt működő cégek árbevétele a 2010-es 14.741 millió forintról 2015-re 57.541 millió forintra nőtt.

Zöld város projekt

Az ülésen döntöttek arról is, hogy a Zöld Város projekt keretein belül pályázatot nyújtanak be az Erzsébet liget és a Belső-Várkert rehabilitációjára. Az egymilliárd forint értékű pályázat célja, hogy 21. századi színvonalú rekreációs terület alakuljon ki a jelenlegi természeti értékek megőrzésével.

Az ülésen elhangzott, Kerecsényi Zoltán, a DK önkormányzati képviselője indítványozta, hogy az önkormányzat kezdeményezze a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságnál, illetve Nemzeti Örökség Intézeténél, hogy a pápai sírkertekből számos személyiség nyugvóhelyét a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánítsák. Az előkészítés során kiderült, hogy vannak már olyan sírok, melyekkel kapcsolatban az említett bizottság saját adatbázisából kiindulva már döntést hozott. Ezért a közeljövőben az önkormányzat áttekinti a pápai sírkerteket és ennek alapján készítik el javaslatukat a szeptemberi ülésre, és ezt követően fordulnak majd a bizottsághoz.

Az ülés végén döntés született arról, hogy pályázatot nyújtanak be helyi foglalkoztatási paktum létrehozására. Ennek a maximális keretösszege 750 millió forint, célja pedig, hogy a helyi gazdaság munkaerő-szükségeltének kielégítésében közreműködjön.

A képviselők egy perces néma felállással elmékeztek a közelmúltban elhunyt Heitler László festőművészre és Barcza Dánielre, az I. számú általános iskola volt igazgatójára.

Fotó: papa-ma.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.