Városlista
2024. május 25, szombat - Orbán

Hírek

2024. Április 05. 22:02, péntek | PR
Forrás: (X)

Teljes energiafüggetlenség napelemekhez kapcsolható telepíthető áramfejlesztőkkel

Teljes energiafüggetlenség napelemekhez kapcsolható telepíthető áramfejlesztőkkel

Az energiaellátás fennakadásmentes biztosítása ma már alapvető igény, melynek érdekében a technológiai fejlődés és a környezettudatos gondolkodás egyre inkább összefonódik.

Napjainkban a napelemes rendszerek térhódítása mellett egyre nagyobb figyelmet kapnak a tartalék áramfejlesztő rendszerek is, amelyek kritikus szerepet játszanak az energiaellátás biztonságának fenntartásában. A korszerű, napelemekhez kapcsolható, telepített áramfejlesztők lehetővé teszik a fenntartható energiaforrások zökkenőmentes használatát, miközben növelik az energiaellátás megbízhatóságát is.
A szaldóról bruttó elszámolásra való átállás új kihívások elé állítja a napelemes rendszerek tulajdonosait, arra ösztönözve őket, hogy a napelemekkel termelt energiát egyre inkább akkumulátorokban tárolják ahelyett, hogy visszatáplálnák a hálózatba.

Egyre többen törekednek a teljes hálózati függetlenségre, ezért túlméreteznék az akkumulátoros rendszert. Ez jelentős befektetést és tervezést igényel, mivel az akkumulátorok kapacitásának növelése költséges, és gyakran nem áll arányban a valós energiaigénnyel. Ezzel szemben az áramfejlesztők új generációja zökkenőmentesen integrálható a napelemes rendszerekbe, áthidalva az akkumulátorok kapacitásbeli korlátait, stabil és folyamatos energiaellátást biztosítva a felhasználóknak.

A napelemekkel termelt energia akkumulátorokban való tárolása jelentős lépés a fenntartható és önálló energiaellátás felé, de egyben komoly tervezési kihívást is jelent. A felhasználóknak nemcsak a napi energiafogyasztásukat, hanem az évszakok változásait és a napsütéses órák számát is figyelembe kell venniük. Sokan döntenek úgy, hogy nemcsak a napenergia-termelést, hanem az energia tárolását is saját kezükbe veszik, és így válnak teljesen hálózatfüggetlenné. A telepített áramfejlesztők képesek azonnali energiát szolgáltatni, amikor tartósan nem süt a nap, és a hálózati, illetve az akkumulátoros áramellátás sem áll rendelkezésre" – avat be Rába Tamás, a Eurokomax Kft. műszaki vezetője.

Kihívások és megoldások

A tartalék áramfejlesztők kiválasztása összetett folyamat, melynek során a felhasználóknak számos fontos szempontot kell figyelembe venniük. Nem csupán a méretezésre, hanem az energiaigények pontos meghatározására is szükség van. Ez magában foglalja a fogyasztók típusát (egy- vagy háromfázisú), a teljesítményt, és azt is, hogy milyen időtartamra (egy órára, fél napra vagy akár több napra) szeretnék biztosítani az áramellátást. Arról is dönteni kell, hogy az áramfejlesztő manuálisan vagy automatikusan legyen-e indítható.

A megfelelő áramfejlesztő kiválasztása nemcsak technikai, hanem gazdasági döntés is. A legnagyobb kihívást a megfelelő méretezés jelenti. Egy áramfejlesztő alulméretezése azt eredményezheti, hogy a kritikus fogyasztók nem működnek rendeltetésszerűen, a túlméretezés pedig gazdaságtalan és felesleges költségeket ró a vásárlókra. Az energiaigények pontos felmérése és a jövőbeli tervek figyelembe vétele nélkülözhetetlen a hatékony és költségtakarékos megoldás megtalálásához” – emeli ki Kovács András, az Eurokomax Kft. szervizvezetője.
"Sok esetben a vásárlók nincsenek teljesen tisztában azzal, hogy milyen kapacitásra van szükségük, vagy milyen típusú fogyasztókat szeretnének üzemeltetni. Ezért kiemelten fontos, hogy szakértőkkel konzultáljanak, ami segíthet elkerülni az alul- vagy túlméretezés okozta problémákat. A célunk, hogy minden ügyfelünk számára megoldást kínáljuk, figyelembe véve a jelenlegi és jövőbeli energiaigényeiket" – tette hozzá Rába Tamás.

Mindenre készen

A korszerű AGT áramfejlesztők az automatikus átviteli kapcsoló (ATS) panel használatával képesek automatikusan reagálni az áramkimaradásokra, biztosítva a folyamatos energiaellátást még váratlan helyzetekben is. Az ATS panel nemcsak az indítást automatizálja, hanem gondoskodik az áramfejlesztő motorjának előmelegítéséről és az akkumulátor karbantartásáról is, garantálva, hogy a rendszer mindig készen álljon a beavatkozásra. Ezenkívül az integrált mikrokomputer és a távoli kommunikációs modul lehetővé teszi az áramfejlesztő állapotának távoli nyomon követését és kezelését. Ez a funkció különösen előnyös azok számára, akik több helyszínen is rendelkeznek áramfejlesztővel, illetve távolról szeretnék biztosítani a rendszer optimális működését.

"Az áramfejlesztőkbe integrált korszerű technológiák, mint az ATS panel és a távoli kommunikációs modulok, teljesen új dimenziót nyitnak az energiaellátás területén. Ezek a fejlesztések megkönnyítik a felhasználók számára a rendszerük kezelését, növelik az energiahatékonyságot, és egyszerűsítik a karbantartási folyamatokat. Különösen fontos ez olyan kritikus területeken, mint a kórházak vagy az ipari létesítmények, ahol az áramellátás megszakadása komoly következményekkel járhat. Ezek az innovációk lehetővé teszik a vállalkozások és a háztartások számára, hogy zökkenőmentesen átvészeljék az áramszüneteket, miközben optimalizálják a rendszereik energiahatékonyságát, és csökkentik a karbantartási igényeket" – hangsúlyozza a műszaki vezető.

A hosszú élettartam záloga
A szakszerű telepítés és a rendszeres karbantartás elengedhetetlen a tartalék áramfejlesztők optimális működésének és hosszú távú megbízhatóságának biztosítása érdekében. A telepítés során figyelembe kell venni többek között a helyszín specifikus követelményeit, mint például a lábazat kialakítását, a zajvédelmet és az építészeti előírásokat. Tűzvédelmi szempontból fontos, hogy az áramfejlesztők jól megközelíthető helyen kerüljenek elhelyezésre, tekintettel a robbanásveszélyre és a tűzveszély kockázatára. Az időben elvégzett karbantartási munkálatok jelentősen meghosszabbíthatják az áramfejlesztők élettartamát.

"A telepítés és a karbantartás döntő fontosságú a tartalék áramfejlesztők hosszú távú hatékonysága és megbízhatósága szempontjából. A megfelelő telepítés biztosítja, hogy az áramfejlesztők minden szükséges biztonsági és műszaki előírásnak megfeleljenek, míg a rendszeres karbantartás elengedhetetlen az optimális teljesítmény fenntartásához. Az áramfejlesztők karbantartása nem ördöngösség, de minden teendőt időben kell elvégezni. A karbantartási periódusok és az alkatrészcsere időpontjai alapvetően az üzemóra és a használat intenzitásától függnek. Az időben elvégzett karbantartás kulcsfontosságú a rendszer hosszú távú megbízhatósága és hatékonysága szempontjából" – mondta az Eurokomax Kft. szervizvezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 24. 11:36, péntek | PR

Hibátlannak minősítették a Jánosik Kft.-t

Minden év májusában teljes körű átvilágítást végez egy erre szakosodott cég a Jánosik és Társai Kft.-nél. Az idei auditon sem találtak hibát a társaság tevékenységének, szinte mindenre kiterjedő, tüzetes átvizsgálásakor .

2024. Május 23. 13:58, csütörtök | PR

K&H: a fiatalok több mint ötöde képtelen félretenni

tízből majdnem négyen viszont rendszeresen spórolnak

2024. Május 15. 09:45, szerda | PR

K&H: a karbonlábnyom csökkentése üzletileg is megéri

a legfrissebb CDP-jelentés szerint csak minden ötödik európai cég aktív a zöld átállás terén

2024. Május 10. 09:50, péntek | PR

A változékony időjárás sok autósnak okoz fejtörést

Az április meglehetősen szeszélyes volt, nyári meleget éppúgy lehetett tapasztalni, mint erőteljes lehűlést. Ez pedig sok autósnak okoz gondot, hiszen nem tudják, mire is készítsék fel járművüket.