Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2017. Szeptember 10. 07:00, vasárnap | Helyi
Forrás: EpVE - Fölnagy T.

Szüreti fesztivál és Kossuth-emléktábla avató

Szüreti fesztivál és Kossuth-emléktábla avató

Idén tizenhetedik alkalommal került megrendezésre a Pápa melletti Gecse szüreti fesztiválja.

A sok-sok érdeklődőt és közreműködőt vonzó hagyományőrző programot idén is vidám, színes, népi viseletes, lovaskocsis szüreti felvonulás, zenés-táncos mulatság, kirakodóvásár, borkóstolás kísérte a településen. Az idei, 2017. szeptember 9-i, szombati ünnepi program kezdetén, a szüreti felvonulás keretében egy emléktábla leleplezésére is sor került. A település márványtáblát állított a nemzeti függetlenségért, a rendi kiváltságok felszámolásáért s a polgári szabadságjogok biztosításáért vívott 19. századi küzdelem egyik legnagyobb alakjának, az 1848/49-es magyar szabadságharc szellemi vezérének, Kossuth Lajosnak, születése közelgő 215. évfordulója apropóján.

A futó pápai, Pápa környéki Kossuth-Emlékprojekt jegyében lévő táblaavató Gecse orvosi rendelőjének homlokzatánál zajlott, pontosabban a Kossuth Lajos utca 46. szám alatt. A község polgármestere, Istenes Gyula köszöntőjében elmondta, szimbolikus ez a 46-os szám, hiszen Kossuth Lajos 1848-ban, a forradalom kitörésekor éppen 46 esztendős volt, ekkortól ért élete csúcspontjára, lett az ország feletti végrehajtó hatalmat gyakorló első számú ember.

A Kossuth Lajos születésének közelgő 215. évfordulója alkalmából állított gecsei márványtábla leleplezését megelőzve a településvezető felhívta a megjelent szép számú gecsei polgártársa figyelmét arra, hogy falujuk földjében nyugszik Eberhardt Károly tábornok, aki jóbarátja volt a néhai magyar kormányzóelnöknek, s ígéretük szerint sírját és emlékét továbbra is nagy tisztelettel gondozni fogják.

Istenes Gyula köszönetet mondott az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egyletnek a kezdeményező-segítségért, a gecsei Kossuth-emléktábla megvalósulásának segítését, hogy a táblán elhelyezett, műkőből készített Kossuth-portrédomborművet az Egylet odaadományozta számukra.

A gecsei faluvezető szavait követően az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet alapító-ügyvivője, Kerecsényi Zoltán pápai önkormányzati képviselő, a Kossuth-Emlékprojekt főszervezője mondott avatóbeszédet, aki mindenekelőtt üdvözölte a helyiek példás hagyományőrző tevékenységét, röviden megemlékezett Pápa környékének egy éve elhunyt neves, kossuthi emlékápolójáról, lokálpatriótájáról, H. Szabó Lajosról is, aki biztosan örülne annak, hogy immár újabb Kossuth-emlékjellel gyarapodott Pápa környéke.

Avatóbeszédében Kerecsényi Zoltán Kossuth Lajos óriási szervező, "népművelő" munkájára és máig ható jelentőségére világított rá, kiemelve a lokális vonatkozásokat, elsősorban Kossuth Lajos és a gecsei Eberhardt Károly kapcsolatát. Az Egylet a Kossuth-Emlékprojekt elmúlt egy esztendős program-folyama során nemhiába alapított Eberhardt Károly nevét viselő emlékplakettet, hiszen Pápa környékének talán ő a legnevesebb, legrangosabb, itt nyugvó egykori '48/49-es személyisége, akit barátsági kapcsolat fűzött Kossuthoz. A gecsei Kossuth-emléktáblát Istenes Gyula és Kerecsényi Zoltán leplezték le, a tábla alá Vida Sándor alpolgármester és Kovács Imre falugondnok helyezte el a tisztelet nemzeti színű szalaggal átkötött koszorúját, majd végül a gecsei Dallamvarázs Dalkör adott elő egy Kossuth-nótacsokrot.

Kerecsényi Zoltánnak, a gecsei Kossuth-emléktáblánál mondott avatóbeszédéből:

"Pápa és környékének népe elsők között állt Kossuth zászlói alá 1848/49-ben. Számos mesterlegény, kereskedő, tanító, jobbágyivadék kért és vállalt részt hazánk szabadságküzdelméből. Így Gecse községből is számos férfiú állt be nemzetőrnek, honvédnek 1848/49-ben.
Tisza Kálmán mondta, hogy Kossuth "a legfőbb tényezője volt annak, hogy 1848-ban jogegyenlőség létesüljön, a birtok szabaddá legyen, a szellem békjói lehulljanak, a középkori intézmények maradványai leromboltatván, az eddig osztályokra szakadt milliók helyett az egészséges nemzet éljen a haza szent földjén."
Nem véletlen az, hogy Veszprém megye, Pápa környéke szerte, az 1849-es bukást követően elsősorban a falun élők, a fölszabadított jobbágyok, a harcokban részt vett egyszerű katonák körében terjedt leginkább a Kossuth személye körüli kultusz, nevének még a puszta említése is erőt, reményt jelentett. A falusi tisztaszobák falán, több helyen a szentképek, meg a protestánsok Luther és Kálvin képei között ott függött Kossuth arcképe is, vagy a szabadságharc egy-egy jellegzetes olajnyomat-ábrázolása.
Szeptember 19-én lesz 215 esztendeje annak, hogy a hazáért, a magyar nép függetlenségéért, a szabadság kivívásáért egy életen át küzdő Kossuth Lajos megszületett!
Ez a most leleplezendő emléktábla Gecsén emlékeztessen ezentúl mindenkit arra az emberre, akinek haza és szabadságszeretete milliókat lelkesített és ezreket állított a független, szabad haza megteremtése érdekében az 1848/49-s zászlók alá.


Születése után 215 esztendővel is reménykedjünk abban, hogy alakja, üzenetei, emléke erőt és kitartást kölcsönöz a további küzdelmekhez e kicsiny hazában, és szerte a nagyvilágban élő sok millió magyar összefogását, együvé tartozását erősíti.
Gecse különösen fontos hely a kossuthi hagyományok, emlékek szempontjából! Itt, a temetőkertben nyugszik az emigrációban Kossuth közvetlen környezetéhez tartozó Eberhardt Károly '48-as huszárkapitány, olasz királyi tábornok. Az emigrációból hazatérve, Gecsén letelepedve aktív levelezési kapcsolatot tartott fenn Kossuthal, majd annak halálát követve Kossuth fiaihoz is barátság fűzte.
Eberhardt emléke kötelez! Emlékének- síremlékének ápolása továbbra is fontos feladat! Ismerje meg az utókor is, a legfiatalabb gecsei polgár is az ő pályáját, s vegye majd át az emlékápoló stafétát! Ezen célért került föl Eberhardt neve is erre az emléktáblára, Kossuth neve alá!
És mit jelent Kossuth neve? A nagy magyar költő, Juhász Gyula szavai szerint: // Ez a hét betű a magyar égbolt göncölszekere, mely mindig mutatja az utat a szabadság győzelme felé. // Ezen gondolatok jegyében leplezzük le az emléktáblát! "

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:06, kedd | Helyi

Pápára jön Magyar Péter

Május másodikán csütörtökön, este 6-kor beszél a Fő téren, majd pedig kötetlen beszélgetésre invitálja a jelenlévőket a Tisza párt vezetője.

2024. Április 30. 12:58, kedd | Helyi

Bocskay László visszalépett a jelöltségtől

A Fidesz-KDNP jelöltje kezelőorvosai javaslatára döntött úgy, hogy nem indul el az önkormányzati választáson, Pápa 3-as számú egyéni választókerületében.

2024. Április 29. 13:40, hétfő | Helyi

Ismert olasz zenésznek adta ki magát, 3 milliót utalt neki a pápai hölgy

Egy ismert olasz együttes egyik tagjának adta ki magát a romantikus csaló, aki egy csomó pénzt kért a pápai nőtől - írja a Police.hu.

2024. Április 29. 09:24, hétfő | Helyi

Mindenki táncolt - Tánc világnapja Pápán

Az április 29-i tánc világnapjához kapcsolódóan kétnapos rendezvényt szervezett Pápán, a Vadvirág Művészeti Egyesület és a Tánc-Lánc Alapítvány.