Városlista
2019. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2019. Április 15. 13:53, hétfő | PR

Szivattyúk felhasználása kertünkben

Szivattyúk felhasználása kertünkben

Szivattyúkra számos esetben szükségünk lehet, nem csak ipari, nagyüzemi felhasználáskor, hanem kertünkben, például medencék, kutak, halastavak, szökőkutak, öntözőrendszerek kiépítésekor is.

A szivattyúknak alapvetően két fajtáját különböztetjük meg: víz- és zagyszivattyú. Zagyszivattyú használata akkor indokolt, ha az elszállítandó folyadék nagyobb mennyiségű zagyot, az az szilárd anyagot tartalmaz.
Nagynyomású szivattyúkra szükség lehet építkezéseken, mezőgazdaságban, nagyüzemi munkák ellátásakor, csak úgy, mint például tűzoltáshoz, vagy víz elszállításra nagy távolságokon; ám a szivattyúk otthonunkban, saját kertünkben is számos helyzetre megoldást nyújtanak.
Vízszivattyút használunk kertekben, medencék építésénél, öntözőrendszerek kialakításánál, vízátemelési feladatok elvégzésére, szennyezett víz emelésére és elszállítására, kerti kutak kiépítésénél, kerti tavak, halastavak vízpótlására, vagy például szökőkutak telepítésére is.

Hogyan válasszuk ki az ideális szivattyút?

A vízszivattyú kiválasztásánál érdemes szem előtt tartani a legfontosabb szempontokat. A víz lehet tiszta, ám a legtöbb esetben szennyezett, szilárd anyagokat is tartalmaz, így a szivattyú szemcseméretét annak megfelelően érdemes kiválasztani, hogy várhatóan mennyire szennyezett vizet kell majd elszállítania. Ez az érték a pár mm-től egészen 30 mm-ig terjedhet, és még tovább.
Attól függően, hogy hol telepítjük a kerti szivattyút, fontos lehet, hogy milyen hangosan, vagy éppen halkan tud operálni. Ez főleg olyan esetekben fontos, amikor a készüléket a közvetlen életterünkhöz, például a medencénkhez választunk.
A szivattyúk maximális emelési magassága és felszívási mélysége is eltérő, a kiválasztásnál mindenképpen vegyük figyelembe, hogy milyen mélységből lesz szükséges átemelni, felszívni a vizet, milyen mértékű emelésre lesz szükség az adott feladat elvégzéséhez. Szintén eltérő a kerti szivattyúk szállítóképessége (m³/h), szállítási kapacitása (liter/perc), és teljesítménye (lóerő) is.

A szivattyút legcélszerűbb a szükséges alkatrészekkel, kiegészítőkkel együtt megvásárolni, például a tűzoltáshoz szükséges többek közt tömlő, tömlőkapocs, áttétkapocs és nyomótömlő is.

A kiválasztáshoz minden esetben érdemes szakember segítségét kérni.

A szivattyúk karbantartása és alkatrészei

A szivattyút, csak úgy, mint bármilyen elektromos készüléket vagy autót, szükséges karbantartani, hiszen ennek köszönhetően akár több évvel is növelhetjük élettartamát. Amennyiben a forgó, kopó alkatrészeket rendszeresen ellenőrizzük, vagy ellenőriztetjük, úgy megelőzhetjük a komolyabb problémák kialakulását. Ezen felül érdemes rendszeresen, akár szezonálisan, vagy pár évente szakember ellenőrzését kérni, attól függően, hogy a szivattyú milyen gyakori használatban van.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Szeptember 16. 15:26, hétfő | PR

Nincs több leskelődés!

Találkoztunk már azzal a bosszantó helyzettel, amikor fürdőszobai ténykedésünk közben szembetaláltuk magunkat a kíváncsi szomszéd tekintetével?

2019. Szeptember 16. 15:23, hétfő | PR

Visszaszóljunk vagy sem?

Ismerős az a jelenet, amikor kollégáddal azon vitatkoztok, hogy ki hívja vissza a jelentkezőt.

2019. Szeptember 06. 17:03, péntek | PR

A legjobb zsírégető óra Budapesten

Ne higgy a furábbnál furább csodaszereknek – ha fogyni, formálódni szeretnél, az egészséges táplálkozás mellett a megfelelő mozgásra van szükséged céljaid eléréséhez. Itt a biztos recept!

2019. Szeptember 06. 17:01, péntek | PR

Hogyan válasszunk étkezőszéket?

Ha otthonunk berendezéséről van szó, akkor a legnagyobb fókuszt általában a nappali és annak kanapéja kapja, pedig ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb a konyha és az étkező berendezése.