Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. December 21. 13:41, csütörtök | Helyi

Százhetvenedik évforduló küszöbén

Százhetvenedik évforduló küszöbén

Hamarosan bezárul a 2017-es esztendő, s következik az újabb, a 2018-as; az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc kitörésének kerek 170. évfordulós emlékéve.

Az idei esztendőt mintegy előkészítő-ráhangoló esztendőnek szánta az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet a közelítő 170. évfordulóra, hisz az Egylet Kossuth Emlékprojektje keretében egy éven át emlékeztetett Kossuth Lajos születésének 215., Pápa város díszpolgárává választásának 130., a pápai Kossuth utca elnevezésének 125., valamint március 15-e nemzeti ünneppé emelése, illetve Kossuth Lajos kormányzóelnök örök érdemei és örök emléke törvénybe iktatásának 90. évfordulójára.

Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet egy éven át ifjúsági vetélkedővel, ankétokkal, megemlékezésekkel, néhai H. Szabó Lajos és Huszár János pápai helytörténészek nyomdokain haladva helyi és környékbeli negyvennyolcas emlékművek és síremlékek fölkeresésével, azok állapotának fölmérésével, újbóli dokumentálásával, kisebbfajta kiadványok közreadásával segítette a 2018/19-es emlékév előkészítését.

Pápa és környéke számos '48/49-es emlékhellyel és emlékjellel rendelkezik, ezek közül a legtöbb szépen, gondozottan található, de van, vannak olyanok, amelyek a 140., 150. és a 160. évforduló óta – elsősorban H. Szabó Lajos első ízbeli fölmérései és megörökítései óta – sajnos már leromlottak, vagy eltűntek. Pápa városában – ha minden igaz – jelenleg két, konkrétan az 1848/49-es események folyamán eltemetett honvéd síremlékjeléről tudunk. Az Alsóvárosi köztemetőben nyugvó Eöri Szabó Antal és a Kálvária temetőben nyugvó Szente János nemzetőrök síremlékeiről.
Előbbi a pápai járás szolgabírájaként 1848. május 28-án tett esküt, mint a 453. szám alatt nyilvántartott nemzetőr; a pápai nemzetőr-kapitányság tagjaként az első csoporttal részt vett a Dráva-vonal védelmében. Egyes források szerint sebesülten, illetve súlyos betegen tért haza és Pápán 1849. január 17-én hunyt el. 28 évesen áldozta életét a haza szabadságáért.
Utóbbit a helyi nemzetőrség 814 tagja közül 325. sorszám alatt vették nyilvántartásba. Őrmesterként az első csoporttal ment a Drávához. A táborban szerzett betegségében Pápán hunyt el pár nappal hazaérkezése után, 1848. augusztus 16-án.

Eöri Szabó Antal nemzetőr sírját az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet Kossuth Emlékprojektje védnökének, Kanozsainé dr. Pék Mária címzetes főjegyző asszonynak a kezdeményezésére 2017. március idusára a temető vezetése példás gyorsasággal megtisztította, helyreállította, gondozottá tette, valamint a pápai Tarczy Lajos Általános Iskola diákjai Venczel Csaba igazgató úr, városi képviselő vezetésével örökbe fogadták, vagyis ezentúl ők vetik óvó figyelmüket ezen fontos hősi emlék méltó őrzésére, s gondoskodnak róla, hogy az éves emléknapokon – március 15-én és október 6-án – piros-fehér-zöld szalaggal átkötött koszorú díszítse azt.
Szente János nemzetőr síremlékét immár huszonöt esztendeje, évről-évre a pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskola tanulói Gombásiné Takács Gyöngyi igazgató asszony vezetésével tartják rendben, s koszorúzzák. Ebben a temetőben, 2017-ben, a Kossuth Emlékprojekt során az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet önkéntese, Fölnagy Tibor egy újabb '48-as síremléket is talált – melyről addig az iskola sem, sem pedig korábban néhai H. Szabó Lajos sem tudott – : Hanauer Jenő egykori negyvennyolcas honvédét, pápai önkormányzati képviselőjét.


Hanauer Jenő nyugdíjba vonulása előtt az Esterházy-uradalomban főszámvevőként munkálkodott, tagja volt a gróf Esterházy Pál honvédezredes által elnökölt Veszprém megyei honvédegyletnek, – feljegyezték róla, hogy az 1870-es évek végén még Pápán élő tizenhárom 1848/49-es honvédtiszt egyike volt, hogy igen aktív társadalmi életet élt, számos szervezetnek volt tagja, városi képviselősége mellett többek közt tagja volt a Pápai Kaszinó választmányának, a Pápai Lövész Egylet számvizsgáló bizottságának, a Pápai Takarékpénztárnak igazgatóságának és a Pápai Veres Kereszt Egylet választmányának. De aktívan részt vett a Pápavidéki Közművelődési Egylet munkájában, valamint elnökként munkálkodott a Pápai Uszoda Részvénytársaságnál is. Érdekességként fennmaradt a korabeli Pápai Lapokból, hogy az 1874. augusztusi ugodi tűzvészkor – mely pár óra alatt közel negyven lakóházat és több melléképületet hamvasztott el – az uradalom részéről maga „Hanauer Jenő főszámvevő úr példát adandó a népnek, maga is húzta a fecskendőt a pápai tűzoltókkal együtt”. Hanauer Jenő hosszú szenvedés után, gerincagysorvadásban távozott az élők sorából. Nekrológjában életét mint „egy tiszta jellem és fényes becsület ritka példáját” jellemezték. A korabeli újságok nagy temetési búcsúztatásáról tanúskodnak. Felesége, kiskéri Vörös Fanny 1911-ben hunyt el, szintén férje mellé helyezték nyugalomra.

Tehát a pápai Kálvária temetőben immár huszonöt esztendeje, évről-évre, március idusához közel, a pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskola diákjai fölkeresik a negyvennyolcasok sírjait. 2017. március 15-e óta immár eggyel többet, így Hanauer Jenő nyugvóhelyét is fölkereshették és koszorúval láthatták el!

Napjainkban tehát még mindig kerülnek elő honvédsírok, melyben Kossuth Lajos katonái pihennek.
Egy régi bölcs, latin mondás szerint a késedelem növeli a veszélyt. Az utolsó órában vagyunk, hogy fölhívjuk ezekre a régi emlékjelekre a figyelmet, hogy megmentsük őket. A volt '48/49-esek családjai, leszármazottai zömében kihaltak, vagy más vidékre költöztek, ezért többük sírja, főleg a kis falvakban, gondozatlan. Éppen ezért lenne fontos, közelítve az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc 170. kerek évfordulójához, hogy vidéki önkormányzatainak mind több helyen nyilvánítsák védetté, alakítsák emlékhellyé a még meglévő '48/49-es síremlékeket, egyúttal fenntartásukat, gondozásukat segítsék elő, s ahol működik iskola, ott akár egy-egy tanulóközösség fel is vállalhatná ezek ápolását.

Reménykedjünk abban, hogy magyarságtudatunk erősödésével egyre többen lesznek olyanok, akik újra és újra „fölfedezik” 1848/1849 hőseinek emlékét, s mind hatékonyabban tesznek azért, hogy fennmaradjanak az utókor számára!

Említést kell tenni a Pápa mellett 1849. június 27-én vívott ihászi csatában elesett Szalóky Sámuel huszárról is, akinek a csatában hősi halált halt több százak közül az egyedül ismert a konkrét nyugvóhelye, méghozzá Nemesszalókon. A pápai kerület korabeli, '48-as személyi iratainak tanúsága szerint a húszesztendős, lutheránus felekezetű Szalóky Sámuel 1848 májusában Pórszalók által állított nemzetőr volt tizedesi rangban, aki az 1849-es hadjáratok során a Vilmos-huszárok között szolgált a Kmety-féle hadosztályban, mint közhuszár; részt vett a győztes csornai, majd az ihászi csatában, ahol halálos sebet kapott. Parancsnoki engedéllyel szállították haza szülőfalujába Ihászról, 1849. június 30-án temették el. A 2018. január 5-én 190 éve született hős Szalóky szépen faragott vörösmárvány síremlékjelét immár két évtizede gondozzák a helyiek.

Három konkrét, az 1848/49-es évek során elesett pápai, Pápa környéki honvédhős emlékét emeltük ki tehát, de rajtuk kívül sok-sok egykori pápai és környékbeli hajdani '48-as honvéd síremlékjele található még, akik javarészt „veteránként”, aggastyánként az 1890-es évek végén, vagy akár az 1900-as évek legelején szenderültek örök álomra. Mindegyik ilyen, néhai honvéd emléke, – emlékezetének fönntartása kötelességünk nekünk, Pápán és Pápa környékén élőknek 170 év elmúltával is! Mindegyikőjük emlékének gondozása hazafias kötelességünk, s megmaradásunk záloga is!

Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet – mint a Kossuth Szövetség Pápa és környéki tagcsoportja is – tisztelettel kéri a pápai és a járásbeli önkormányzatok, intézmények vezetőit, hogy a 2018/19-es években, az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmával tartsanak méltó, hazafias megemlékezéseket meglévő '48-as emlékjeleiknél, honvédsírjaiknál, mérjék föl a temetőkertjeikben nyugvó '48-asok síremlékhelyeinek állapotát, igyekezzenek fölújítani azokat, vegyék gondozásukba, nyilvánítsák védetté, a helyi fiatalok, iskolások fogadják örökbe, a helyi értéktárak rögzítsék azokat! Ahol még nincsen, állítsanak maradandó emléket, létesítsenek emlékhelyet a '48-asok tiszteletére; a falvak közösségi tereiket, kultúrotthonukat, könyvtárukat esetleg nevezzék el helyi vagy országosan ismert / elismert '48-as személyiségekről!

Szervezetünk – lehetőségeihez mérten – szívesen nyújt segítséget a 2018/19-es emlékévek során az évfordulós, ünnepi programok szervezéséhez, az emlékezet-fenntartáshoz. Szívesen nyújtunk 2018/19 folyamán a pápai temetőkertekben nyugvó egykori negyvennyolcasok síremlékeinek bejárásához, azok megismertetéséhez érdeklődő, iskolás csoportoknak segítséget.

Az alábbi, általunk összeállított, tizenöt, pápai – Pápa környéki '48-as „emlékpont” egyéni vagy csoportos fölkeresését ajánljuk kiemelten (!) 2018/19 során mindenki figyelmébe, hogyha arrafelé visz útjuk, egy-egy szál virággal, piros-fehér-zöld szalaggal átkötött koszorú elhelyezésével, vagy egy-egy mécses meggyújtásával ki-ki a maga módján emlékezzék meg a hősökről, a példaadókról az előttünk álló két emlékesztendő során:

1. Bakonytamási: Kossuth-csárda, Kossuth Lajos emlékdomborműve és Kossuth eredeti fotója a csárda épületében, '48/49-es síremlékek – Tatay Sámuel evangélikus lelkész, '48-as nemzetőr, Németh Imre önkéntes, serdülőkorú honvéd, M. Vági Márton honvéd síremléke – a község temetőkertjében
2. Bakonyság-Csárdapuszta: Kossuth-kápolna, Kossuth Lajos és Meszlényi Terézia 1841-es házasság-megáldásának helyszíne, emléktáblája a kápolna falán
3. Békás, Békássy-Hollán kápolna a temetőben: Békássy Imre '48-as országgyűlési követ és fia, Békássy Gyula önkéntes közhonvéd és Hollán Ernő honvéd ezredes síremléke
4. Dáka: Az első felelős magyar miniszterelnök, Batthyány Lajos és leánya, a falu jótevője, Batthyány Ilona emléktáblája az idősek otthonának falán, az egykori Batthyány-kastélyon, Batthyány emlékszoba a kastély épületében, Batthyány-emlékoszlop a Millenniumi Emlékparkban
5. Ganna: Táncsics Mihály emlékszobra, '48-as emlékmű a Kerektemplomot körülvevő parkban, gróf Esterházy Pál honvédezredes, Klapka György dandárparancsnokának nyugvóhelye a Kerektemplom mauzóleumában
6. Gecse: Eberhardt Károly '48-as honvéd őrnagy, nyug. olasz kir. tábornok, Kossuth barátja nyugvóhelye a község temetőkertjében, Kossuth Lajos emléktáblája a Kossuth utca 46. sz. épületen
7. Ihász: Az egyetlen Veszprém megyei csata, az 1849. június 27-én Marcaltő és Ihász között zajlott ütközet emlékhelye, emlékoszlop, illetve Pap Gábor egykori '48-as honvéd, költő, református dunántúli ref. püspök, országgyűlési képviselő emlékműve a település központi parkjában, névtelen hős honvéd emlékműve Ihász-puszta északi szélén, a Pápa-Csorna útvonal mellett, Kossuth Lajos emléktáblája a kultúrházon, '48/49-es síremlékek – Stetina Ferenc tiszttartó, Kinder János nemzetőr síremléke – a település temetőkertjében
8. Magyargencs: a Jellasics elleni harcokban is részt vevő, a komáromi vár őrségével együtt küzdő Hertelendy Miklós honvéd huszár ezredes síremléke a település Ó-temetőjében
9. Marcaltő: Kmety György tábornok, az ihászi csata hős hadtestparancsnokának emléktáblája az iskola falán, a legidősebb Veszprém megyei önkéntes nemzetőr: Kugler Ferenc síremléke a település temetőkertjében
10. Nagydém: Ihász Dániel honvédezredes, az itáliai magyar légió parancsnoka, az olasz hadsereg ezredese, Kossuth személyi titkárának emlékoszlopa a község Fő terén, az evangélikus templom kertjében, emléktáblája az evangélikus templomban, Kossuth Lajos emléktáblája a település értéktári épületében
11. Nagygyimót és Pápa közt, az út mentén lévő 1849-es emlékkereszt a levert szabadságküzdelem elesettjei emlékére
12. Nemesszalók: az ihászi csatában hősi halált halt Szalóky Sámuel honvéd-huszár síremléke a község temetőjében, a '48/49-es szalóki honvédek emléktáblája a református templom homlokzatán
13. Pápa: egykori '48/49-es honvédek nyugvóhelyei az Alsóvárosi és a Kálvária temetőben, honvédemlékmű a Március 15. téren, Kossuth Lajos szobra és emléktáblája a Kossuth utcán, Petőfi és Jókai szobra, emléktáblái a város Fő terén, a Március 15. téren, a Gyurátz, Petőfi és Jókai utcában, Orlai-emléktábla a Barát utcai szociális intézetben, Deák-szobor és emléktáblák a Türr István Gimnáziumban és a Korona utcában, Tarczy és Bocsor emléktáblák a Jókai és Széchenyi utcákban, emlékkiállítás a Pápai Református Gyűjteményekben, Batthyány Lajos mártír miniszterelnök emléktáblája a Fapiac tér-Batthyány utca találkozásánál, Batthyány-szobor a mezőgazdasági iskola parkjában, '48/49-es emlékoszlopok a Millenniumi Emlékparkban
14. Ugod: Klapka György tábornok, Komárom hőse márvány emléktáblája a római katolikus plébánia épületében, 1887-es látogatása emlékére, Lukácsék János honvéd hadnagy, plébános síremléke a település temetőkertjében
15. Vanyola: Vajda Péter reformkori író, költő, tanár, 1848 szellemi előhírnökének emlékháza, emléktáblája a róla elnevezett utcában, mellszobra a nevét viselő iskola épülete előtt

Az előttünk álló emlékévekre figyelmeztetésül, a 2018-ban 95 esztendeje elhunyt – a Veszprém megyebeli Ukk szülöttje – hajdani jeles magyar író-költő, országgyűlési képviselő: Rákosi Viktor 1899-ben megjelent, '48-as vonatkozású, romantikus ifjúsági művének, a Korhadt fakereszteknek sorait idézzük:

„És ekkor megértettem, hogy mit mondanak ezek a fakeresztek. Az ismeretlen hősök, a névtelen vértanuk, a kicsinyek, az elfeledettek emelik felém száraz csontkarjukat. Azok, akik ezrével hullottak el a mezőn s jeltelen sírokban alusszák örök álmukat. Azok, akik kimentek, a hír, a dicsőség legkisebb reménye nélkül... csak szenvedés, csak halál várt rájuk... de a nemzet becsületét megmentették. Azok, akiknek csontjaikból emelkedtek a hadvezérek és államférfiak nagyságát hirdető emlékoszlopok s akiknek a dicsőségéről talán csak az esti szellő tud, mikor a sírjukon fakadt virágokkal suttogva játszadozik. És akkor fölemelkedtem, levettem a kalapomat és két ujjamat a sápadt holdvilág felé emelve megfogadtam, hogy ami tehetséget Isten belém adott, azt a tehetségemet arra fogom használni, hogy az utolsó nemzeti éposz kicsiny alakjainak egy szerény monumentumot fogok állítani...”


Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet nevében,
hazafias üdvözlettel:


Pápa, 2017. december 20.

Kerecsényi Zoltán
ügyvivő,
pápai önkormányzati képviselő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.