Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Február 26. 13:13, kedd | PR

Stresszkezelési tippek, avagy segítsünk a gyermekünknek

Stresszkezelési tippek, avagy segítsünk a gyermekünknek

Bár minden szülő arra törekszik, hogy meg tudja óvni a gyermekét minden rossz dologtól, ez ennyire nem egyszerű. Főleg olyankor okoz némi gondot, ha a stresszforrás belőlünk, tőlünk fakad.

Számos tényező közrejátszhat egy ember életében, ami stresszt okoz a gyermek számára is. Gondoljunk csak egy munkahelyre vagy akár egy munkahelyváltásra. Kutatások bizonyították például, hogy azoknak az embereknek a gyermekei, akik úgy érzik, náluk van az irányítás a munkahelyükön, kevesebbet betegeskednek. Ha azonban valami nincs rendben a munkahelyen, az hatással lesz a családra és a gyermek egészségére is. Ellenben arra is rávilágított az egyik kutatás, hogy nem lehet kijelenteni, hogy aki kevesebbet keres, az többet stresszel.

Hogyan segítsünk a gyermekünknek abban, hogy meg tudjon küzdeni a stresszel?

1. Mindig jelezzük felé, hogy észrevettük, hogy valami bántja. Ha kisebb gyermekről van szó, akkor segítsünk neki megnevezni az adott érzelmet, hogy könnyebben be tudja azonosítani, ha legközelebb tapasztalja. Például: „látom, még mindig mérges vagy azért, mert az öcséd elvette a játékot, amivel játszottál”. Ezzel tudatosítjuk benne, hogy figyelünk rá, láttuk, hogy mi történt és figyelemmel kísérjük, hogy milyen érzések játszódnak le benne.
2. Ha látjuk, hogy bántja valami, és úgy vesszük észre, hogy szeretne róla beszélni, akkor hallgassuk meg. Ne siettessük, ne oktassuk ki, hogy mit hogyan kellett volna, hanem figyelmesen hallgassuk végig. Amennyiben nem akar róla beszélni, akkor sem dől össze a világ, hagyjuk, hogy rendezze magában a konfliktust. Fontos, hogy legyünk ott vele ettől függetlenül, hiszen lehet, hogy csak a támogató jelenlétünkre van szüksége. Hagyjuk, hogy akár kijátssza magából a problémát.
3. Ha elmeséli, hogy mi bántja, akkor finoman próbáljunk rávilágítani az átélt érzelmekre, mint például: „látom, hogy ez nagyon felkavart”, „megértem, hogy zavarodottnak érezted magad”. Ez nagyon lényeges, mert ebből látja, hogy támogatjuk és megértjük a benne dúló érzelmi vihart.
4. Amennyiben még kicsi gyermekről van szó, lehet, hogy nem tudja elmondani, amit érez, mert nincs meg hozzá a szókészlete. Éppen ezért nyugodtan fejtsük meg számára, hogy mit érzett és nevezzük nevén.
5. Segítsünk megoldást keresni az adott szituációra. Hiába tűnik könnyebbnek, ne oldjuk meg helyette a problémát, hagyjuk gondolkodni és segítsünk megkeresni a megfelelő utat. Bármennyire is fáj azt látni, hogy problémával küzd a gyermekünk, ha mindent készen kap, soha nem fogja megtanulni azt, hogy hogyan kell megoldani az adott helyzetet. Éppen ezért inkább segítsünk neki abban, hogy lassan, de biztosan jó problémamegoldóvá váljon, hogy tudja, miként kell az élet hullámvölgyeit kezelni, érzéseit szavakba önteni, és ha szükséges, újra felállni.

A Játéksziget nagyon fontosnak tartja a gyermekek testi és lelki fejlődését, így számtalan olyan hasznos cikkel találkozhatunk weboldalukon, amik a szülők segítségére lehetnek. Mivel a gyermek lételeme a játék, ezért náluk minden korosztály számára megtalálhatjuk a megfelelő készségfejlesztő és szórakoztató játékokat, így kicsik és nagyok játszva fejlődnek és tanulják meg kezelni az életben felmerülő helyzeteket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 21. 18:00, vasárnap | PR

A kaszinó áttekintő oldalai: Hogyan történik az értékelések hozzárendelése

Fedezze fel a kaszinó-bírálati oldalakon a minősítések kiosztásának bonyolult folyamatát, és nyerjen betekintést értékelési módszereikbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.