Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Augusztus 13. 15:02, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu - Híradó.hu

Pápai érem a Nemzetközi Földrajzi Olimpián

Pápai érem a  Nemzetközi Földrajzi Olimpián

Kiemelkedő eredményt ért el a magyar csapat a kanadai Québecben rendezett versenyen, melynek a pápai Türr István Gimnázium diákja, Mészáros Márton is tagja volt.

Idén már tizenötödik alkalommal rendezték meg az International Geography Olympiad (iGeo) földrajzi világversenyt július 30-a és augusztus 6-a között 16–19 éves tanulóknak. Ez a szakmai verseny a Nemzetközi Földrajzi Unió égisze alatt működik, és a legjelentősebb presztízsű ezen a tudományterületen.

A nemzetközi versenyre idén is a HunGeoContest angol nyelvű földrajzi versenyen való eredményes szerepléssel lehetett kijutni. A versenyt a Modern Geográfus Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi és Földtudományi Intézete szervezi Trócsányi András tanszékvezető egyetemi docens, versenyigazgató vezetésével. A megméretés célja, hogy a hazai középiskolások számára lehetővé tegye földrajzi tudásuk összemérését angol nyelven. Emellett a verseny kiemelt feladata a Nemzetközi Földrajzi Unió által megrendezett nemzetközi földrajzi olimpiára kiutazó magyar csapat tagjainak célirányos kiválasztása.

A kiemelkedő eredmény Kaszap Kinga nevéhez fűződik (budapesti Radnóti Miklós Gimnázium), ő több mint negyven ország 163 versenyzője közül került a legjobbak közé. Rajta kívül a magyar csapat többi tagja is eredményesen helytállt: Mészáros Márton (Pápa, Türr István Gimnázium) ezüst, Mészárik Márk (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium, Budapest) bronzérmet szerzett, míg a negyedik versenyző, Bodansky Benjámin (V. Kerületi Eötvös József Gimnázium, Budapest) a középmezőnyben végzett.

Összességében a magyar csapat szereplése felülmúlta az elvárásokat, már csak azért is, mert a versenyzők még csak a 10. vagy 11. osztályt fejezték be júniusban, így jövőre is indulhatnak az iGeo-n.

Fotó:Hungarian Geographical Contest

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.