Városlista
2024. június 21, péntek - Alajos

Hírek

2018. Augusztus 13. 15:02, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu - Híradó.hu

Pápai érem a Nemzetközi Földrajzi Olimpián

Pápai érem a  Nemzetközi Földrajzi Olimpián

Kiemelkedő eredményt ért el a magyar csapat a kanadai Québecben rendezett versenyen, melynek a pápai Türr István Gimnázium diákja, Mészáros Márton is tagja volt.

Idén már tizenötödik alkalommal rendezték meg az International Geography Olympiad (iGeo) földrajzi világversenyt július 30-a és augusztus 6-a között 16–19 éves tanulóknak. Ez a szakmai verseny a Nemzetközi Földrajzi Unió égisze alatt működik, és a legjelentősebb presztízsű ezen a tudományterületen.

A nemzetközi versenyre idén is a HunGeoContest angol nyelvű földrajzi versenyen való eredményes szerepléssel lehetett kijutni. A versenyt a Modern Geográfus Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi és Földtudományi Intézete szervezi Trócsányi András tanszékvezető egyetemi docens, versenyigazgató vezetésével. A megméretés célja, hogy a hazai középiskolások számára lehetővé tegye földrajzi tudásuk összemérését angol nyelven. Emellett a verseny kiemelt feladata a Nemzetközi Földrajzi Unió által megrendezett nemzetközi földrajzi olimpiára kiutazó magyar csapat tagjainak célirányos kiválasztása.

A kiemelkedő eredmény Kaszap Kinga nevéhez fűződik (budapesti Radnóti Miklós Gimnázium), ő több mint negyven ország 163 versenyzője közül került a legjobbak közé. Rajta kívül a magyar csapat többi tagja is eredményesen helytállt: Mészáros Márton (Pápa, Türr István Gimnázium) ezüst, Mészárik Márk (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium, Budapest) bronzérmet szerzett, míg a negyedik versenyző, Bodansky Benjámin (V. Kerületi Eötvös József Gimnázium, Budapest) a középmezőnyben végzett.

Összességében a magyar csapat szereplése felülmúlta az elvárásokat, már csak azért is, mert a versenyzők még csak a 10. vagy 11. osztályt fejezték be júniusban, így jövőre is indulhatnak az iGeo-n.

Fotó:Hungarian Geographical Contest

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 20. 11:27, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az egység polgármestere szeretnék lenni

A Városházán ma délelőtt átvette megbízólevelét Grőber Attila megválasztott polgármester, aki október 1-jén lép hivatalába.

2024. Június 20. 11:05, csütörtök | Helyi

A Kúria előtt a 2. választókörzet sorsa

Kerti Györgyi és Töreki-Vörös Ibolya közt mindössze egyetlen szavazat a különbség, utóbbi javára, Grőber Attiláék a szavazatok újraszámlálását kérik

2024. Június 20. 09:09, csütörtök | Helyi

Tegnap ültették el a virágokat, mára ellopták a felét

A Pápai Polgárok folytatták a belvárosi közlék rendbetételét, a korábban eltűnt virágokat pótolták, kisöpörték és kigazolták a kis utcácskákat. Szomorúan tapasztalták, hogy reggelre a virágok egy részét ellopták.

2024. Június 20. 09:02, csütörtök | Helyi

Folytatódik a rendőrségi razzia az utakon

A héten Veszprém vármegyében is fokozott közúti ellenőrzésekre kell számítani!