Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Augusztus 15. 09:55, kedd | Külföld
Forrás: origo.hu

NASA: Nem zárható ki, hogy 2029-ben jön el az armageddon

NASA: Nem zárható ki, hogy 2029-ben jön el az armageddon

A NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának kutatói minden eddiginél pontosabban kiszámították, mekkora eséllyel csapódhat be a Földbe a sötétség egyiptomi istenéről elnevezett kisbolygó, az Apophis.

Az Origo cikke szerintmajdnem a 300 méteres test 2029-ben és 2036-ban súrolja a Földet.

Az Apophis 2004-es felfedezése után nem volt kizárható, hogy az aszteroida nekiütközik a Földnek, ami minden valószínűség szerint a földi élet végét jelentené. Az első pályaadatok alapján 2,7%-os esélyt adtak arra a csillagászok, hogy 2029-ben a kisbolygó becsapódik a Földbe. Ezzel az eddigi legmagasabb, 4-es fokozatot érte el a kozmikus katasztrófák 10 fokozatú "Richter-skáláján", a Torino-skálán: "nyugtalanító eseményként" osztályozták (közeli találkozás, 1 százalék körüli esély a becsapódásra, regionális méretű rombolás).

Kisebb a veszély, mint korábban gondolták

A NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának (JPL) kutatói az azóta gyűjtött adatok alapján megnyugtatóbb eredményre jutottak. A mostani számítások szerint 1 a 100 000-hez az esélye a kisbolygó 2029-es becsapódásának.

Az aszteroida azonban csillagászati értelemben véve még így is hihetetlenül közel, nagyjából 29 000 kilométeres távolságban húzhat el a Föld mellett (emlékeztetőül: az átlagos Föld-Hold távolság 384 402 kilométer).

Teljesen nem kizárható a katasztrófa
„Még nem tudjuk teljesen kizárni annak lehetőségét, hogy becsapódik a bolygónkba, de úgy számoljuk, hogy ennek esélye csak 1 a 100 000-hez a következő száz év folyamán" – mondta Paul Chodas, a JPL földközeli objektumok tanulmányozásával foglalkozó részlegének igazgatója az Astrowatch.net portálnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.