Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Szeptember 02. 08:45, péntek | PR
Forrás: (x)

Mire használható a zártszelvény a ház körül?

Mire használható a zártszelvény a ház körül?

Zártszelvényekkel az építő- és gépiparban szinte mindennap találkozunk a különféle acélszerkezeteknél vagy merevítéseknél.

Egy rengeteg lehetőséggel kecsegtető építőanyagról beszélünk, nem meglepő tehát, hogy otthon is hatékonyan alkalmazhatjuk. Ha ugyanis minden felszerelésünk adott, számos dologra használható egy zártszelvény a ház körül.

Munkavégzés zártszelvénnyel

Fontos tudni a zártszelvényekről, hogy a minőségi munkához mindenképp szükségünk lesz egy változatosabb eszközparkra, mint például a faanyag esetében. A látványos eredmény érdekében pedig nem árt majd némi szaktudás sem. Mivel a zártszelvény nem vetemedik és nem enged, így figyeljünk oda a mérések pontosságára, különben utólagos kellemetlenségek adódhatnak.

A zártszelvénnyel történő munkavégzés egyik legfontosabb szerszáma az ideális vágókoronggal ellátott sarokcsiszoló, azaz flex. Enélkül nem tudnánk pontosan méretre vágni a masszív acélszálakat. Emellett elengedhetetlen egy jó minőségű hegesztő is, mivel a zártszelvények tartós összeillesztéséhez nem elegendő szimpla csavarokkal vagy menetes szálakkal összehúzni, a vágott darabokat egymáshoz kell varrni. Végezetül ne feledkezzünk meg a legalapvetőbb munkálatokhoz szükséges kellékekről sem, úgy, mint csiszoló, satupad, pillanatszorító, illetve megfelelő száras fúrógép.

Milyen felhasználási lehetőségei vannak a zártszelvénynek otthon?

A zártszelvénynek számtalan felhasználási lehetősége van a ház körül, ezért lehetetlen is lenne felsorolni mindet. A teljesség igénye nélkül most következzenek a leggyakoribb otthoni alkalmazásai a zártszelvényeknek.

Kerítés

Bár zártszelvényből fel lehetne építeni egy teljes kerítésrendszert, azonban leggyakrabban az emberek csak a kapukat és egyéb bejáratszerkezeteket szoktak belőlük hegeszteni. Miután strapabíró anyagról van szó, hosszú élettartammal rendelkezik, megfelelő kezeléssel – pl. rendszeres festéssel – pedig kiválóan ellenáll a szélsőséges időjárási körülményeknek. Azonban még ennél is lényegesebb az, hogy rendkívül jól terhelhetők, és a segítségükkel roppant masszív és tartós szerkezeteket lehet készíteni.

Kitűnő vázat hegeszthetünk ezek alapján akár egy gyönyörű és masszív kétszárnyas kapunak, amelyet tovább díszíthetünk. Ha kis furatokat helyezünk el a zártszelvényeken, akár esztétikus fadeszkákat, vagy formára vágott acéllemezeket is elhelyezhetünk az építményen. Tekintve, hogy a felületük előre ki vannak képezve, így a kevésbé tapasztaltabbaknak sem kell aggódniuk, hogy kiábrándító lesz a végeredmény. Nem győzzük viszont felhívni a figyelmet a méretezés pontosságára, miután egy pár milliméter eltérés is komoly fejfájást okozhat.

Tartóelemek

A zártszelvények remek szilárdsági tulajdonságaiból adódóan nagyon jól terhelhetőek, ezért ideális tartóelemeket lehet belőlük kialakítani, akár önmagukban, akár rendszerbe építve. Az acélelemek tökéletesen alkalmazhatók pl. régi tetőszerkezet merevítésére, szerszámosokban vagy garázsokban masszív asztalok, polcok készítésére, felfüggesztett lengőkialakításokra, de akár barkácsolhatunk zártszelvényekből a teraszra, kiülős részekre vagy erkélyekre komplett tetőszerkezeteket is.

Az ideális zártszelvény kiválasztásánál elsőre zavarba jöhetnek azok, akik nem igazán jártasak az építőipar területén, mivel többféle típus létezik, és hatalmas a kínálat a boltokban. Egy remek alternatíva az online zártszelvény vásárlás, mivel rendszerezve, kategóriákban találhatók meg a termékek, ráadásul még kedvezményeket is kifoghatunk.

Zártszelvényeket csakis megbízható helyről szerezzünk azonban be, mivel ezen kiadás hosszútávú befektetésnek minősül. Tipp: a Metalloglobus Webáruház munkatársai kérésre méretre is vágják nekünk minőségi zártszelvényeiket, és szupergyorsan ki is szállítják azokat. A hozzáértésüket illetően sem lesz ok panaszra, mivel csaknem 100 év tapasztalattal rendelkezik a vállalat Magyarországon.

Keretszerkezet

A zártszelvény másik népszerű felhasználása otthonunkban, amikor különféle keretszerkezetekként alkalmazzák őket. Melléképületek vagy garázsok esetén hasznos szolgálatot tehetnek nekünk, ha egy kis pénzt szeretnénk spórolni. Egy garázskapunál például csak fogjunk 4 db zártszelvényt, vágjuk őket méretre, majd hegesszük össze, és rögzítsük az acélszerkezetet minden oldalról dübelekkel és 3-4 vastag csavarral a tégla- vagy betonfalhoz. Ezután rögzítsük a pántokat, és innentől remek lesz az ajtószárnyak fogadására. A hézagok tömítésére ideális megoldás a PUR hab.

Ha kicsit kreatívak vagyunk, a zártszelvények otthon is remek szolgálatot tehetnek nekünk: kemények, tartósak, és olcsóbbak, mint az előre legyártott elemek. Ezért, amikor úgy döntünk, hogy ideje kialakítani egy terasztetőt vagy lecserélni a garázskaput, vegyük számításba a zártszelvényeket is.

Címkék: zártszelvény

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.

2024. Április 09. 11:23, kedd | PR

A mobil kaszinó appok térnyerése Magyarországon: Kényelem, elérhetőség és biztonság

Az elmúlt években Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a mobil szerencsejáték-alkalmazások.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.