Városlista
2021. július 26, hétfő - Anna, Anikó

Hírek

2019. Október 30. 08:16, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Milyen magas valójában a nagytemplom és a református templom?

Milyen magas valójában a nagytemplom és a református templom?

Megmérték a két legmagasabb pápai épület magasságát és meglepő eredményre jutottak.

NAGYTEMPLOM:

A pápai nagytemplom (Szent István vértanú-templom) a 18. század vége óta Pápa város egyik meghatározó jelképe, építészeti emléke. A jelenlegi templomot 1774-ben gróf Eszterházy Károly egri püspök, pápai földesúr költségén kezdték el építeni, Fellner Jakab uradalmi építész által készített tervek alapján, az ő halála utána a megkezdett munkát Grossmann József vezette. A templom 15 év alatt épült fel. A végleges díszítések elkészülte után, 1795. május 3-án szentelte fel Pierer József tinini püspök.

A templom méreteit tekintve óriási, a Dunántúl legnagyobb hatású épülettömbje: hossza 42 méter, szélessége 22 méter, belső tere 24 méter magas. A két torony magassága eléri a 72 métert – írja a Wikipédia és a pápai útikönyvek többsége is. A magasságra vonatkozó adat azonba nem pontos, de még nem lőjük le a poént.

REFORMÁTUS TEMPLOM:

A pápai Március 15. téren álló pápai református templom vagy Református Újtemplom a Magyarország negyedik legnagyobb kálvinista temploma. A Dunántúlon pedig a legnagyobb.

A templom alapkövét 1932. szeptember 20-án tették le és két évvel később, 1934-ben már a csillagok is felkerültek a tornyok tetejére. 1936-ban került a tornyokba a négy harang: szeptember 20-ai felszentelésükkor 218 év után először szólt református harang Pápán. Tornyai 54 méter magasak – írja szintén a Wikipédia.

De milyen magasak valójában?

A Földhivatal már korábban is rendelkezett pontos mérésekkel a két épület esetében, ezeket a korábbi eredményeket nagyjából egy évvel ezelőtt a Honvédség szakemberei is megerősítették.

A mérési eredményekből kiderül, hogy a nagytemplom a tengerszint felett kicsivel magasabban áll, mint a református templom. Előbbi 150,52, utóbbi 149,14 méter magasságban. És a tornyok? Nos a nagytemplom tornyai a keresztek tövében mérve 207,69 méter magasságban találhatók, vagyis a nagytemplom 57,17 méter magas a kereszteket nem számítva, tehát mintegy 15 méterrel alacsonyabb, mint ami az útikönyvekben szerepel.

A református templom tornyai a csillagok (nem buzogányok!) tövénél mérve 200,71 méteren vannak a tengerszint felett, vagyis egészen pontosan 51,57 méter magasak! Ha a csillagokat is beleszámítanánk, megközelítenénk a Wikipédián szereplő 54 méteres értéket, így elmondható, hogy a református templom esetében nincs számottevő eltérés.

Talán sokak számára meglepő, hogy a két templom magassága között mindössze 5,6 méter a különbség.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 24. 19:40, szombat | Helyi

Városrészi nap a Felsővárosban

Kiváló időben és remek hangulatban telt a városrészi nap, amely a szórakozás mellett fontos célt is szolgált.

2021. Július 24. 15:13, szombat | Helyi

Emlékprojekti emlékszalag a kilátóra

2021. Július 22. 14:11, csütörtök | Helyi

Frontális baleset a 8-ason, egy kamion tért át a szemközti sávba

Egy kamion és egy személyautó ütközött össze Veszprém külterületén, a 8-as főút Veszprémet elkerülő szakaszán.