Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Június 23. 13:42, péntek | PR
Forrás: x

Miért olyan kiemelkedő Magyarország a vízilabdában?

Miért olyan kiemelkedő Magyarország a vízilabdában?

A magyar férfi vízilabda-válogatott hazánk nemzeti csapata, amit a Magyar Vízilabda-szövetség irányít. A kilencszeres olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok és tizenháromszoros Európa-bajnok sportolók ezzel a világ legsikeresebb válogatottjának számítanak. Az utóbbi években pedig a női sportág is igen népszerű és eredményes lett, így már elmondható, hogy mind a két csapat sokat tesz azért, hogy hazánkat a lista élén tartsa.

Ebben a cikkben azt fejtegetjük, hogy mitől lett ennyire sikeres a magyar vízilabda.

A magyar sportélet

A 19. században szervezettebb formában létrejött első úri sportkluboknak köszönhetően a magyar sport ekkor kelt életre. Kezdetben evezésben, lovaglásban, vitorlázásban és korcsolyázásban próbálhatták ki magukat a sportolók. A század végére azonban kezdtek elterjedni a polgári emberek számára is bármikor elérhető sportok, mint a kerékpározás, a labdarúgás vagy éppen a birkózás. Az újkori olimpiai játékok megrendezésével pedig egyre több sportág terjedt el, ennek köszönhetően kapott lendületet a kajak-kenu, a kézilabda, a vívás, valamint a vízilabda.

Manapság ha valakit az esélyek érdekelnek, akkor a regisztrációs feltételek átolvasása után szinte mindenki azonnal a magyar csapatra kattint, hogy támogassák őket a sikereikben. Nem csoda, hiszen bár tény, hogy a 21. században a hazai vízilabda egyre népszerűbb, már több mint 100 éve a legjobbak között vagyunk. De vajon ez minek köszönhető? Hogyan kerültünk a listára, ott is szinte a tetejére? Megvannak az okok.

A magyar vízilabda-válogatott sikerei

Komjádi Béla az 1920-as évek áldozatos munkájával alapozta meg a magyar vízilabda nemzetközi eredményeit. Jelenleg a legtöbb sikert adó sportág kétségkívül a vízilabda, hiszen a magyar férfi válogatott a világ legjobbjai közé tartoznak. Ennek köszönhetően több nemzetközi sikerrel dicsekedhetnek.

  • 9-szeres olimpiai arany
  • 3-szoros olimpiai ezüst
  • 2-szeres olimpiai bronz

Érdekesség, hogy a 2008-as Pekingi nyári olimpiai játékokon a válogatott csoportelsőként jutott az elődöntőbe, majd ott 11:9-re győzte le Montenegrót, majd veretlenül jutott el a döntőbe, ahol zsinórban a 3. olimpiai aranyérmüket szerezték meg. Ebben nagy szerepe volt Kemény Dénes szövetségi kapitánynak is. A mérkőzés végeredménye nem mellesleg 14:10 lett.

A magyar női vízilabda-válogatott szintén nemzeti csapatunk, ami már kétszeres világbajnok és háromszoros Európa-bajnok. Az első magyarországi női pólócsapatot Ördög Éva szervezte meg 1982-ben a Vasasnál. Az első nemzetközi mérkőzésük pedig 1984-ben volt, ahol az NSZK legjobbjai ellen küzdöttek. A siker 1985-ben jött, amikor ezüstérmesként zártak az Európai-bajnokságon.

Míg a 2000-es évi nyári olimpiai játékokra még nem sikerült kijutni, így a hatból eddig összesen öt olimpián vettek részt. 2004-ben Athénban 6. helyen zártak, négy évvel később Pekingben már 4. helyen végeztek, ahogy Londonban és Rio-ban is, így a 2020-as tokiói harmadik hely, azaz a bronzérem már egy újabb mérföldkő volt a lányok számára. A csapat szövetségi kapitánya Bíró Attila, aki sokat dolgozott azért, hogy a válogatott idáig eljusson. A következő cél kétségkívül az aranyérem, amire legközelebb 2024-ben lesz esélyük.

Mit hozhat a jövő?

A magyar vízilabdázás egyik legnagyobb tekintélye Kemény Dénes, aki szövetségi kapitányként három olimpiát nyert. Korábban elárulta, hogy ha a csapat, főleg hazai terepen nem tud egy dobogós helyet hozni, ott a szövetségi kapitány lehet a ludas. Hozzátette, hogy vele is előfordult, hogy a csapata nem került be a legjobb négybe, 16 év alatt két alkalommal, a harmadik után le is mondott. Persze nem kell ennyire végletekbe gondolkodni, de az biztos, hogy a játékosok adottak, csak egy jó vezető kell hozzájuk.

Az elnökváltás mindig jó hatással van a válogatottra, de hozzá kell tenni, hogy az összeszokáshoz időre van szükség. Viszont, ha adott egy jó edző és egy erős csapat, akkor onnantól fogva az eredmények záporozni fognak.

2024-ben hat hónap alatt EB, VB és Olimpia várhat a vízilabdázókra

Nem túlzás, valóban így van. A házigazda megerősítette, hogy idén októberben nem lesz Izraelben EB, azt majd csak januárban rendezik meg. Ez azt jelenti, hogy abnormális terhelést kapnak a csapatok, hiszen fél éven belül rendezik meg az EB-t, a VB-t és az Olimpiát. Varga Zsolt szövetségi kapitány elmondta hogy már széthúzva is sok lett volna a két verseny, hiszen mindegyik fontos, mindegyikkel kvalifikálni lehet Párizsra.

Az egyik ok lehet, hogy a LEN el akarja kerülni, hogy a szezonban két hosszabb szünetet tartsanak a klubok, a másik indok a magas októberi izraeli szállásköltség lehet. A jelenlegi állás szerint tehát januártól kerülhet sor az EB-re, majd februárban a VB-re, nyáron pedig jön a párizsi olimpia. Egyelőre tehát kérdéses, hogyan akarják mindezt megoldani, de a szurkolók bíznak a legjobban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 08:00, csütörtök | PR

Hogyan ismerhetők fel a száraz szem tünetei, hogy idejében kezeltethesd a problémát?

Bizonyos helyzetekben, például biciklizés vagy futás során, repülőn ülve, egy fűtött vagy légkondicionált szobában könnyen megtapasztalhatod a szemszárazságot.

2024. Április 30. 10:13, kedd | PR

7 dolog, amit jó, ha minden háztulajdonos meg tud javítani magának

Vannak, akik fázisceruzával a fülük mögött születtek és igazi ezermesterként mindent képesek megjavítani a ház körül.

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját