Városlista
2024. május 26, vasárnap - Fülöp

Hírek

2016. Március 31. 20:42, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.), agrarszektor.hu

Mészáros Lőrincé lesz a Pápai Hús?

Mészáros Lőrincé lesz a Pápai Hús?

A városban hónapok óta terjeng a petyka, mely szerint a felszámolást követően a felcsúti polgármesteré lehet a pápai gyár.

Az agrárszektor.hu-n megjelent írás szerint Mészáros Lőrinc Pápán járt és a gyárban tárgyalásokat folytatott.A pápai eszközvagyon megszerzése illeszkedhet az egyre nagyobb agrárbefektetővé váló üzletember stratégiájába, mivel nagyüzemi sertéstartása és veszprémi húsfeldolgozója révén már most is érdekelt a hazai hússzektorban. Nemsokára kiderül, hogy a pápai húsipari vagyonra lesz-e érvényes vételi ajánlat, mivel a pályázati határidő ma jár le.

Az elmúlt napokban a felszámolás alatt álló pápai húsfeldolgozónál tárgyalt Mészáros Lőrinc – tudta meg húsipari forrásokból az agrárszektor.hu. Ezért most ágazati szakértők nem tartják kizártnak, hogy az egyre nagyobb agrárgazdasági befektetővé váló felcsúti polgármester a pápai húsipari eszközvagyonra ajánlatot tehet.

Illeszkedhet Mészáros Lőrinc agrárstratégiájába

Újabb húsipari kapacitások megvásárlása elvileg illeszkedhet Mészáros Lőrinc agrárstratégiájába, mivel az érdekeltségébe tartozó Búzakalász 66 Felcsút Kft. nagyüzemi sertéstartással is foglalkozik, illetve a Búzakalász a tulajdonosa a felcsúti Bakony Hús Kft.-nek is, amely a Veszprém-Szabadságpusztán fekvő húsfeldolgozót üzemelteti. Mészáros Lőrinc húsipari terjeszkedését mutatja, hogy a Bakony Hús is szerepelt például azon hazai húsos cégek listáján, amelyek a közelmúltban exportjogosítványokat kaptak Chilébe.

Egyelőre nem tudni, hogy pályázott-e valaki

Egyelőre azonban nem tudni, hogy Mészáros Lőrinc, illetve más befektető adott-e be pályázatot a pápai eszközvagyonra. Mint ismert, a felszámolást végző Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. a Pápai Hús csoport valamennyi vagyonelemének egybeni értékesítésére az idén írt ki 4,5 milliárd forintos pályázatot, amelynek határideje március 31-én jár le. Korábban húsipari berkekben felmerült, hogy egy kínai-tajvani érdeklődő is a lehetséges ajánlattevők között szerepelhet.

A teljes bezárásnál minden jobb

A pápai hús csoport felszámolásását irányító Kemerle Judit februárban egyeztetésre hívta a gyár hitelezőit. Ahogy azt akkor megírtuk, a feldühödött beszállítók közül többen annak a gyanújuknak adtak hangot, mely szerint "megint velük akarják megfizettetni" a Pápai Hús csődjét, hogy majd "tiszta lappal, adósság nélkül átjátszhassák valakinek a kezére". Mindenesetre ha ennek a gyanúnak van is alapja, az bizonyos, hogy a pápaiak számára legrosszabb forgatókönyv - vagyis a gyár teljes bezárása - elkerülhető lehet, ha a felcsúti polgármester valóban tett vételi ajánlatot.

Megszűnő munkaviszony

Iparági szakértők szerint mindenesetre lehetséges befektető(ke)t sejtethet a háttérben, hogy a felszámoló a napokban előzetes értesítést küldött több mint 800 munkavállalónak fennálló munkaviszonyuk megszüntetéséről. Az új munkajogi szabályok szerint ugyanis munkaviszonyukat előbb fel kell bontani ahhoz, hogy egy új tulajdonos velük újabb munkaszerződést köthessen. Igaz, a felszámoló az értesítésekben az év végét jelölte meg várható időpontként, de ez jóval korábbi is lehet, ha a vagyonelemeket érvényes és eredményes pályázattal valaki már a közeljövőben megvásárolná.

Fotó: hvg.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 26. 16:43, vasárnap | Helyi

Folklór Majális az Erzsébet ligetben

Néptánccal és gyermekprogramokkal várta a pápaiakat a nyugdíjas egyesület.

2024. Május 26. 08:51, vasárnap | Helyi

A levegőből találtak rá az idős eltűntre a Bakonyban

Igazi összefogás eredményeként találták meg azt a dudari hölgyet, akit családja kétségbeesetten keresett szombaton délután.

2024. Május 25. 08:20, szombat | Helyi

Rangos nemzetközi díjat kapott egy somlói bor

A somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en (IWC).

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.