Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Február 11. 12:44, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Büntetőeljárást kezdeményezhetnek a Pápai Hús beszállítói

Büntetőeljárást kezdeményezhetnek a Pápai Hús beszállítói

Felháborodottan hagyták el a felszámolás alatt álló cég beszállítói a ma délelőttre összehívott hitelezői tájékoztató helyszínét. Nagyon úgy néz ki, hogy egyetlen forintot sem kapnak.

Csütörtökön 10 órára hívta meg a Pápai Hús Élelmiszer-feldolgozó és Értékesítő Kft. felszámolója azon cégek vezetőit,képviselőit, akiknek tartozik a Pápai Hús csoport. Szegőné Kemerle Judit felszámolóbiztos a mintegy százfős hallgatóságnak elmondta,

  • március 31-ig várják a stratégiailag kiemelt cégcsoport vagyontárgyaira érkező ajánlatokat.
  • Az a cél, hogy a Pápai Hús ezt követően is tovább működhessen, egy új tulajdonos irányításával. Ennek érdekében folyamatos a termelés.
  • A felszámolási eljárás során a több mint 700 dolgozó munkaviszonya megszűnik, végkielégítésüket a bérgarancia alapból fogják kifizetni (akik évtizedek óta a cégnél dolgoznak, ne számítsanak teljes összegre). Ennek fényében a 700 dolgozó jövője akkor is bizonytalan, ha érkezik egy befektető, ugyanis neki semmilyen kötelezettsége nem lesz, hogy tovább foglalkoztassa a munkásokat
  • A cég teljes adóssága több mint 6 milliárd forint
  • A cégcsoport hitelezőit (beszállítók is, akiknek tartoznak) kategóriákba sorolják. Mivel a legnagyobb hitelező (MFB Bank) hitele jelzálogjoggal terhelt, előrébb sorolják, mint az összes többi hitelezőt. Így még ha sikerül is értékesíteni a cégek vagyonát, nagy valószínűséggel a BESZÁLLÍTÓK EGYETLEN FORINTOT SEM KAPNAK.

Amikor ezt a javarészt sertéstartókból és egyéb kisebb beszállítókból álló közönség meghallotta, először talán el sem hitte (sokuk már harmadjára van hasonló helyzetben, de arra még nem volt példa, hogy egyetlen forintot se fizessen ki nekik a Pápai Hús, a fennálló adósságból). Az első döbbenet után aztán záporozni kezdtek a kérdések. Többen hiányolták a cégcsoport előző vezetését (Uzsoki András ügyvezető kórházban van - a szerk.), vagy tulajdonosát, azonban kérdéseikkel egyedül Szegőné Kemerle Judit felszámolóbiztost bombázhatták, aki azonban többnyire azzal hárított, hogy ő csupán a felszámolást végzi,

ARRÓL, HOGY HOGYAN JUTOTT MÁR MEGINT CSŐDBE A CÉG, NE ŐT KÉRDEZZÉK

Több hozzászóló szerint "ismét hülyének nézik" őket, kisvállalkozókat, és "megint velük akarják megfizettetni" a Pápai Hús csődjét, hogy majd "tiszta lappal, adósság nélkül átjátszhassák valakinek a kezére". Volt, aki furcsának találta, hogy ilyen hirtelen jelentették be a felszámolási eljárásmegindítását, hiszen az ezt megelőző héten is arra bíztatták, hogy "bátran szállítson, minden rendben van a cégnél". Sokan felháborítónak tartották, hogy míg a bankot kamatostul kielégíthetik, addig a jelenlévőknek annyit mondanak, hogy valószínűleg egyetlen forintot sem kapnak, de a nyilvántartásba vételi díjat (nagyobb hitelezőknél százezres tétel, ha ezt nem fizetik meg, lemondanak a bennragadt összegről - a szerk.) mindenkinek ki kellett fizetnie úgy, hogy már akkor is tudták, hiába.

A felháborodott hitelezők végül a gyár egyik fő beszállítóját képviselő budapesti ügyvédnő hozzászólását követően úgy döntöttek, hogy elhagyják az egyeztetést, ugyanis nem látták értelmét a maradásnak. Dr. Albert Csilla azt javasolta az ismét pórul járt hitelezőknek, hogy tereljék jogi útra a dolgot. Az ügyvédnő elmondta, véleménye szerint a lefolytatott felszámolás több pontja sem világos számára, így az sem, hogy miért egyszerűsített eljárással él Szegőné Kemerle Judit. Ebben az esetben ugyanis a hitelezőknek gyakorlatilag alig van lehetősége bíráni az eljárást, hitelezői választmányt nem tudnak létrehozni, mivel ez a bank nélkül nem megy, aki pedig nyilván valóan nem fogja a saját hitelét betámadni. - Ezért tettem fel azt a kérdést a felszámoló asszonynak, hogy felülvizsgálta-e a -véleményem szerint nagyon rossz konstrukciójú -hitelt, hogy jogilag nincs-e lehetőség ennek megváltoztatására, annak érdekében, hogy a gyár továbbműködtetése mellett a beszállítók is ki legyenek elégítve. A felszámolóbiztos nemmel válaszolt és ezzel bezárult a kör.

Az ügyvédnő szerint a cégcsoport mérlegéből egyébként az látszik, hogy a felszámolás idején a Pápai Hús rendelkezett akkora pénzeszközzel, hogy az akkori beszállítókat ki tudta volna fizetni. - Nálam már akkor is felmerült a személyes felelősség kérdése, mert ha tudom, hogy nem tudok fizetni, akkor nem adok több megrendelést. Az látszik - ahogy azt a felszámolóbiztos is közölte - a cél az, hogy a Pápai Hús tovább működjön. Ez érthető is. Ugyanakkor ezzel egy sakk-matt szituáció alakult ki, melyben a kisebb hitelezők szinte semmit nem tudnak tenni.A jogász hozzátette, vizsgálják annak a lehetőségét, hogy jogi úton megtegyék a szükséges lépéseket. A hitelezői tájékoztatót követően számos beszállító kereste meg, így az sem kizárt, hogy pertársaságot alakítanak és együtt tesznek büntetőfeljelentést az ügyben.

Próbáltuk megszólaltatni Szegőné Kemerle Juditot is, aki azonban nem kívánt nyilatkozni.

FRISSÍTÉS! Cikkünk megjelenését követően a felszámolóbiztos jelezte, hogy mégis kíván nyilatkozni, melyre a jövő héten kerülhet sor.

Fotó: archív

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék