Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Január 17. 14:17, kedd | PR
Forrás: Infopapa.hu - PR

Mélyfagyasztott minta szállítás intézetváltáskor

Mélyfagyasztott minta szállítás intézetváltáskor

A lombikprogram (IVF) közben a mélyfagyasztott minták szállítása sok családnak gondot okoz.

Bizonyos élethelyzetek, emberi tényezők miatt a családok úgy döntenek, hogy nem folytatják tovább a lombikprogramot ott, ahol elkezdték, hanem más intézményhez fordulnak. A mélyfagyasztott minták érzékenyek a hőmérsékletváltozásra, a megfelelő szabályok betartásával biztonságosan szállíthatók az intézmények között anélkül, hogy bármilyen károsodás vagy sérülés érné őket. Szállításuk éppen ezért kizárólag erre alkalmas szállítóedényben történik.
Az edényt fel kell készíteni a szállításra, amelyet fertőtlenítenek és lehűtenek. A szállítóedény alkalmas arra, hogy kívánt hőmérsékleten tartsa a mintát, hiszen a szállításkor a hőmérséklet semmilyen esetben nem ingadozhat.
A hatályos jogi szabályozás szerint a közúti közlekedésben csak olyan szállítóedény használható, amelyben nincs folyékony halmazállapotú nitrogén. A gyártók a „dry shipper” technológiájú edényekkel teszik ezt lehetővé, amely tartály belsejében egy hidrofób abszorbens anyagot helyeznek el.
Jogszabályi háttér
Egészségünk, családunk jövője szempontjából is kulcsfontosságú szerepet játszik, hogy mintáink útra bocsátásának megszervezése előtt tájékozódjunk arról, hogy a szabályozott országunkban (akár nemzetközi szinten) hogy melyek a biológiai minták szállításának szabályai. A szabályozást az ADR (A veszélyes áruk nemzetközi közúti szállításáról szóló európai megállapodás) gondoskodik, amelynek tagja a Magyar Köztársaság és amely a tagok belföldi szállításaira is kiterjed.
A TamTraCo országunkban ma a levételre kerülő őssejtminták szállításában a piacvezető. A nevezett engedélyek mindegyikével rendelkezik, amely a szállított anyagra is kiterjed, nagy értékű raktér és vállalkozói felelősséget biztosítva a hazai és nemzetközi szállításokra is. A szállítást végző alvállalkozóknak az Országos Tisztiorvosi Hivatal által kiállított engedéllyel kell rendelkeznie a gyűjtést végző bank alá, amely engedélynek külön kritériumai vannak – beszerzési és engedélyeztetési eljárási díjat a szállítást végző alvállalkozóknak kell fizetniük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.

2024. Április 09. 11:23, kedd | PR

A mobil kaszinó appok térnyerése Magyarországon: Kényelem, elérhetőség és biztonság

Az elmúlt években Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a mobil szerencsejáték-alkalmazások.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.