Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Szeptember 24. 18:25, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Marton Sándor független jelöltként indul a polgármester-választáson

Marton Sándor független jelöltként indul a polgármester-választáson

A jelölt a pápai emberek független jelöltjének tartja magát, aki képes arra, hogy teljes vállszélességgel álljon oda a pápai emberek számára jó ügyek mellé, hiszen nem kötik pártpolitikai érdekek.

A polgármesterjelölt egy kötetlen beszélgetésre invitálta szerkesztőségünket, melyen arról kérdeztük elsőként, hogy miért döntött úgy, hogy elindul a választáson.
- 30 éve élek Pápán, gyakorlatilag minden ideköt, a családom és a megélhetésem is. Korábban építőipari vállalkozásom volt, jelenleg a „Pápa Support”-ot üzemeltetem a Vak Bottyán utcában, amely elsősorban a Pápán állomásozó külföldi katonáknak és családtagjaiknak nyújt különböző szolgáltatásokat. Rengeteg ismerősöm van a városban, sokan kerestek meg, hogy induljak el a választáson és némi hezitálás után úgy döntöttem, hogy belevágok - mondta Marton Sándor.

Megnyitná a Fő teret az autósok előtt

- Úgy érezzük, hogy az elmúlt 10-12 évben a városvezetés elszakadt a helyi lakosságtól, olyan beruházások történnek, amelyek nem feltétlenül az átlagemberek életét könnyítik meg – mondta Marton Sándor, példaként említve a Fő tér rekonstrukcióját. Szerinte hiba volt kitiltani az autósokat a város központjából, megválasztása esetén egy irányban megnyitná a forgalmat a Fő úton és ezzel számos parkolóhelyet hozna létre a város központjában, a hivatalok és üzletek közvetlen közelében, ezzel szerinte visszatérne az élet a város központjába.

Több beruházást túlzónak tart

Kérdésünkre a jelölt elmondta, túlzónak és feleslegesnek tartja Áldozó Tamás azon tervét, hogy parkolót építene a Fő tér házai mögé. Mint mondta, a fenti elképzelése sokkal olcsóbb, egyszerűbb és a lakosság számára kihasználhatóbb lenne.
A kastélykerítés újjáépítését is túlzónak gondolja, az újra elkészített kaput ugyan kifejezetten szépnek tartja, de úgy véli, hogy fontosabb problémák is vannak Pápán, amelyek elsőbbséget kellett volna, hogy évezzenek. Szerinte számos olyan pontja van a városnak, ahol nem történtek változások, példaként említette saját lakókörnyezetét, ahol egyébként képviselőjelöltként is indul. Szerinte a Felsővárosban alig-alig történtek beruházások az elmúlt 30 évben.

Szükségesek a pályázatok, de…

Közbevetésünkre - hogy a Fő tér rekonstrukciója európai uniós forrásból valósult meg, a kastély kapura pedig jelentős támogatás érkezett a Miniszterelnökségtől, így ezeket a pénzeket más célokra nem lehetett volna fordítani – Marton Sándor elmondta: természetesen fontos, hogy egy önkormányzat kihasználja az adódó pályázati lehetőségeket, ugyanakkor szerinte mérlegelni kell azt is, hogy a fejlesztések nyomán előbbre lépés történik-e. - Ha anyagi szempontból nézzük a kérdést, minimum nullszaldósnak kell lennie az új attrakcióknak és ha a főteret, vagy a kastélyt nézzük azt mondhatjuk, hogy bizony sok mindent nem gondoltak át megfelelően – fogalmazott a jelölt.

Az Áldozó Tamás polgármester által megfogalmazott Esterházy2035 tervvel kapcsolatban elmondta, szükségesek ugyan távlati terveket megfogalmazni, de az elképzelések egy részét túlzónak gondolja.

Azon TOP-os projekteket is felülvizsgálná Marton Sándor, amelyeket korábban elnyert a pápai önkormányzat. Elképzelhetőnek tartja, hogy vannak közöttük olyanok, amelyek megvalósítása túl nagy terhet ró a városra, és a megvalósult beruházások működtetése is bizonyos esetekben jókora plusz költséggel járhat, más területekről vonva el forrásokat. A Téglagyári út környékére tervezett beruházással kapcsolatban például megjegyezte, rengeteg pénzről van szó, a létrejövő infrastruktúra fenntartása is sokba fog kerülni, szerinte érdemes lenne megvizsgálni, hogy a rendelkezésre álló infrastruktúra fejlesztésével nem járna-e jobban a pápai lakosság. Mint mondta, egyedül a piac újjáépítésével ért 100 százalékban egyet, ugyanis az valóban az emberek érdekét és a helyi gazdaság fejlődését szolgálja.

Úgy gondolja, hogy a pápai beruházások egy része túlárazott, az árak lefaragásával jelentős összegeket lehetne megspórolni. Marton Sándor szerint ha az önkormányzat vállalkozó-barátabb szemléletű lenne, a magánszektort is be lehetne vonni számos fejlesztésbe, példaként említette a szálláshelyek bővítését, amely szerinte elengedhetetlen a városban, a turizmus bővítéséhez, vagy például a Várkertfürdő és egyéb városi attrakciók rentábilis működtetéséhez.

A függetlenség előny Marton Sándor szerint

A polgármesterjelölt elmondta, nem volt tagja egyetlen pártnak sem, ezt a felkérést is azzal a kikötéssel vállalta el, hogy pártsemleges maradhasson. – A pápai független polgárok polgármesterjelöltje vagyok. Nem magamat jelöltem, hanem hosszas beszélgetések és győzködések hatására jutottam arra az elhatározásra, hogy elvállalom a jelöltséget. Előnynek tartom azt, hogy nem köteleztem el magam egyik oldal felé sem, így csak azt tudom vizsgálni, hogy jó, vagy rossz egy adott elképzelés és teljes vállszélességgel tudok a pápaiak számára jó ügyek mellé odaállni – fogalmazott Marton Sándor.

Eltörölné a garázsadót

-A garázsadó hülyeség, pont azokat a városlakókat sarcolja meg, akik adózott jövedelmükből hoztak létre egy épületet, hogy megvédjék értékeiket. A garázsadó eltörlése első intézkedéseim egyike lenne, csakúgy, mint a kommunális adó felülvizsgálata, amely rendkívül igazságtalan, egy 27 négyzetméteres igali lakás után ugyanannyit kell fizetni, mint egy Esterházy úti villa után – fogalmazott Marton Sándor hozzátéve, a hivatali ügyintézés is reformokra szorulna, a bürokrácia csökkentése és a mosolygós, ügyfélbarát hivatalok kialakítása szintén sokak vágya a városban – véli Marton Sándor.

Felhívná a figyelmet arra, hogy sokan vannak, akik másként gondolkodnak

A polgármesterjelölt kérdésünkre elmondta, minimális célja az indulásával az, hogy felhívja a városvezetés figyelmét arra, hogy sok minden nem úgy van a városban, ahogyan ők elképzelik, bőven vannak olyan emberek, akik másként gondolkodnak, mint ők és az ő véleményüket, elképzeléseiket is meg kellene hallgatni. Ha pedig sokan gondolkodnak hozzám hasonlóan, akkor bármi lehet, a magam részéről tisztességes kampányt fogok folytatni és bízom a választópolgárok bölcsességében – zárta a beszélgetést a polgármesterjelölt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék