Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Szeptember 07. 20:13, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Közmeghallgatás, kevés lakossági javaslattal

Közmeghallgatás, kevés lakossági javaslattal

Mint ismeretes, több mint 6 milliárd forint fejlesztési forrást nyert el ez idáig Pápa. A jellemzően tervezés előtt álló projektekhez közmeghallgatáson várt az önkormányzat véleményeket, javaslatokat a lakosság részéről.

Áldozó Tamás a csütörtök esti közmeghallgatáson elmondta, Veszprém megye települései (a megyeszékhely kivételével) több mint 26 milliárd forintra pályázhattak. Mindent egybeszámolva ebből az összegből Pápa városa 6,7 milliárd forintot nyert el az első körben, így elmondható, hogy a megye 300 ezer fős lakosságából (Veszprém nélkül, ugyanis a megyeszékhely külön forrásra pályázhatott, a Modern Városok program keretében - a szerk.) a 30 ezres Pápa minden negyedik forintot nyerte el.

A színházba összehívott közmeghallgatáson a projektek tervezési fázisát megelőzően véleményeket és javaslatokat vártak volna, az elnyert szakmai tartalmak részletes kidolgozásához. Bár a polgármester már a bevezetőjében hangsúlyozta, számos megoldásra váró probléma van a városban, az európai uniós forrásokra nem ezek fontossági sorrendjében lehetett pályázni, hanem csupán azokra a területekre, melyeket a pályázat kiírója körülhatárolt. Hiába próbáltak volna forrást igényelni például a Kossuth utca felújítására, nem volt ilyen jellegű pályázati lehetőség. A városvezető fontosnak tartotta azt is leszögezni, hogy az önkormányzat csak saját tulajdonában lévő ingatlanok fejlesztésére, megújítására pályázhatott, így az állami kézben lévő Platán épületére, vagy egyházi ingatlanokra nem nyújthatott be pályázatot.

Az elhangzott hozzászólásokban elvétve lehetett felfedezni konkrét javaslatot, a szóban forgó tíz projekttel kapcsolatban. Sokkal inkább saját lakókörnyezetük problémáival, helyi adók kivetésével, vagy egyéb, a városban meglévő problémakörökkel foglalkoztak a hozzászólók, a TOP-os projektekről kérdéseket fogalmaztak meg. Ezek közül röviden szemezgetünk:

  • Bakonyér szabályozás: A Tapolca-patak revitalizációjának eredeti tervét a Vízügyi Igazgatóság feladni kényszerül elegendő forrás hiányában. Egy olcsóbb megoldás valósulhat meg, már 2018 tavaszán, melynek értelmében a patak eredeti medrének közelében, szintén az Öreghegyen át egy jó állapotú árokban vezetnék el a Tapolca vizét, mely a Malomkertnél érné el a Bakonyér medrét. Ezért fontos a várost átszelő patak medrének rendezése, kiváltképp a korábban problémákat okozó Tarczi utca környékén, ahol volt, hogy kiöntött a patak.
  • Kerékpárutak összekötése: A hozzászóló szerint a város kerékpárutjai nem képeznek egy rendszert, mivel a belvárosban nincsenek a különböző irányú utak összekötve. Elhangzott, negyed évszázados probléma a Kékfestő Múzeum miatt "kettévágott" kerékpárút helyzete, mely az állami tulajdonban lévő ingatlan miatt alakult így. Igyekeznek megoldani a problémát. A TOP-os pályázatokból több helyen is épül, vagy újul meg kerékpárút, így a Várkertben, a Bázisrepülőtér felé, az Ipari Parkban, vagy a Várkert út és a Téglagyári út között.
  • Belső-Várkert: A kérdező a Várkertben lévő épületek és műtárgyak megtartásával kapcsolatban érdeklődött. A válaszban elhangzott, a Várkertben mindent elbontanak és új kiszolgáló létesítményeket építenek. A polgármester megerősítette, a jövő évi ballagás már az új szabadtéri színpadon rendezik meg.
  • Fakivágások: A városban számos egészségtelen fa található, így például az Esterházy út két oldalán is kivágandó fák vannak. A hisztérikus ellenreakciók elkerülése miatt a polgármester azt javasolja, szakértő bevonásával vizsgálják felül a fák állapotát. Hangsúlyozta, a laikusok számára egészségesnek tűnő fák is lehetnek betegek. Ennek eldöntése szakértő dolga. Az a cél, hogy a városban egészséges, a környezethez illő fák álljanak.
  • Bocsor utca: A hozzászóló a szűk utca nagy forgalmával kapcsolatban tett fel kérdést. A polgármester bízik benne, hogy az Ipari Parkban megvalósuló infrastrukturális beruházások (útépítések, útfelújítások, kerékpárutak építése) tehermentesíti majd a Bocsor utcát is, melynek felújítására más módon kell forrást találni.
  • Hol a 100 millió? Egy dühös hangú úr a Lázár János által 2015-ben, a megújult kastély átadásán megígért 100 millió forintot kérte számon, melyet a miniszter az eredeti kovácsoltvas kerítés újjáépítésére "adott". A polgármester megnyugtatta a kérdezőt, zajlanak a kapu megalkotásának előkészületei, melyeket a Miniszterelnökség finanszíroz is. A beruházás látványos része is rövidesen megvalósul.
  • Schwenczel rét, záportározó: Hosszabb vita övezte az úgynevezett barnamezős területek rehabilitációját célzó projekt keretében megújuló Schwenczel rét kérdéskörét. A hozzászóló elmondta, a terület a Terv utca felől jelenleg is rendezett, ott lakóként semmiképpen sem szeretnének a Vajda Péter lakótelep mögötti úgynevezett látványtóhoz hasonlót. A polgármester válaszában elmondta, az említett tó jelenleg valóban nem nyújt túlságosan szép látványt, ugyanakkor annak kialakításáért a városnak nem kellett fizetnie, fejlesztése és rendezése a Külső-Várkert felújítása kapcsán meg fog valósulni. Mivel a pályázat kidolgozásakor tervezni kellett a projekt fenntarthatóságát is, a város rendelkezni fog kellő kapacitással mind a Schwenczel réten kialakításra kerülő tó, mind pedig a megszépülő zöldterületek rendben tartásához.

A későbbiekben az egyes projektekről külön-külön is tartanak majd lakossági fórumot, melyeken részletesebben is megismerhetők lesznek a tervek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.