Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Június 01. 09:17, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Kitépte a bevásárlótáskát egy idős nő kezéből - Súlyosabb büntetést kapott

Kitépte a bevásárlótáskát egy idős nő kezéből - Súlyosabb büntetést kapott

Ügyészi fellebbezés nyomán minősítette súlyosabban a Veszprémi Törvényszék, mint másodfokú bíróság annak az elkövetés idején 26 éves férfinak a cselekményét, aki 2018 novemberében kiragadta egy 66 éves asszony kezéből a bevásárlótáskát Pápán.

A más vagyon elleni bűncselekményekben is bűnösnek kimondott, lakóhellyel nem rendelkező férfi 2018. november elején a barátnőjéhez érkezett Pápára, hogy pénzt szerezzen tőle. A vádlott november 10-én előbb a barátnője pénzéből italozott, majd amikor a Fő tér környékén járt, meglátta a sértettet, aki egy korábbi balesetéből kifolyólag bizonytalanul közlekedett, és bicegő járását az elkövető is észlelte.

Miután a férfinak nem volt pénze, elhatározta, hogy a sértettől értéket tulajdonít el, s ezért követte az asszonyt, majd amikor az egy sikátor bejáratához ért, mellé lépett és megragadta a bal kezében tartott bevásárlótáska fülét. A sértettet váratlanul érte az elkövető támadása, s ezért a táska fülét elengedte, amely így a vádlotthoz került.

A férfi elmenekült, cselekményével közel 50 000 forint kárt okozva a sértettnek, akinek a különböző értékein túl közokiratnak minősülő utazási igazolványok is voltak a táskájában. Az elsőfokú bíróság a férfit e cselekmény miatt lopás vétségében mondta ki bűnösnek, mely ellen az ügyészség annak súlyosabb minősítése, valamint a vádlottal szemben további lopás bűntette, csalás vétsége, lopás és rongálás vétsége miatt is kiszabott 3 év 10 hónap szabadságvesztés súlyosítása végett jelentett be fellebbezést, melyet a Veszprém Megyei Főügyészség fenntartott. A Veszprémi Törvényszék, mint másodfokú bíróság a bűncselekmény minősítése kapcsán egyetértett a fellebbezésben, valamint a másodfokú ügyészi indítványban foglaltakkal, és az elkövető cselekményét kifosztás bűntetteként és közokirattal visszaélés vétségeként minősítette, egyebekben a Pápai Járásbíróság ítéletét helybenhagyta. A bíróság a jogerős ítéletében megállapította, hogy a sértett mozgását jelentősen befolyásolta a korábbi balesetéből fakadó állapota, amely mások számára is látható módon a lassú és óvatos közlekedését tette szükségessé. Ez a körülmény és attól való félelme, hogy ha erősen kapaszkodik a táskájába, eleshet, a bűncselekmény elhárításában korlátozták az asszonyt, amely miatt a bűncselekmény a lopás vétsége helyett kifosztásként, valamint az elvett közokiratok miatt közokirattal visszaélés vétségeként is minősül.

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.