Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2022. Február 16. 10:49, szerda | PR

Járműtörténet ellenőrzés 3 lépésben

Járműtörténet ellenőrzés 3 lépésben

Amikor a használt autó vásárlása mellett döntünk, akkor nagyon észnél kell lennünk nehogy utólag megbánjuk a döntésünket. Persze van lehetőség arra is, hogy egy teljesen új gépjárművet vásároljunk, de nyilván azért döntenek a legtöbben amellett, hogy használtat vegyenek, mert jóval olcsóbb.

Ideális esetben ez persze így van, de ha nem figyelünk oda minden egyes apró részletre, akkor csak később veszünk észre olyan hibákat, ami akár több százezer forint is lehet és ilyenkor bizony már nem biztos, hogy a használt és nem az új autó vásárlása az olcsóbb.

Ahhoz, hogy ne érjen minket meglepetés már a személyes megtekintés előtt érdemes jó alaposan informálódni a megvásárolni kívánt járműről. Ezért is fontos időben áttekinteni a jármű történetét. Az Automoli weboldala nagyban megkönnyíti a járműtörténeti lekérdezést. Itt már azelőtt olyan információkhoz juthatunk hozzá, amelyek révén még a megtekintés előtt kiderülhet, hogy nagy ballépés lenne a részünkről az autó megvásárlása

Nézzük át alaposabban a járműtörténet ellenőrzésének 3 lépését!

1. lépés

Ahhoz, hogy az Automoli oldalán keresni tudjunk szükségünk lesz a gépjármű rendszámára vagy alvázszámára. Ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módja egy adott gépjármű megtalálásának a rendszerben és ezért van szükség ezekre az egyedi azonosítókra. Mivel ebben a fázisban még valószínűleg nem láttuk élőben a járművet, így ezt el kell kérni a tulajdonostól. Ha nem akarja megadni nekünk, akkor ez már gyanúra adhat okot, hogy vajon mit akar elrejteni előlünk.

Amikor felmegyünk az Automoli oldalára, akkor nem kell mást tenni, mint a felül található keresőbe beírnunk ezt az adott számot és már indulhat is a keresés. Szinte másodperceken belül elénk tárul a keresett jármű adatlapja. Ekkor kell befizetnünk egy összeget, amivel az adatbázist használhatjuk. Csak ezzel tudunk továbblépni, de ilyenkor azt is szem előtt kell tartani, hogy ezzel a csekély összeggel akár egy több százezres költségtől is meg tudjuk magunkat kímélni.

2. lépés

A következő lépésben láthatjuk úgymond a lényeget vagyis a legfontosabb információkat az autóról. Az ellenőrzés során olyan alapadatokat is megismerhetünk, mint a gépjármű évjárata, a motor teljesítménye vagy akár a felszereltsége. Azt gondolhatnánk, hogy ezzel nem lehet semmilyen gond, de sajnos még ezeket az adatokat is lehet hamisítani vagy nem valósat mutatni. Mindenképpen ellenőrizzünk mindent, amit csak lehet.

Például fontos tényező lehet a felszereltség. A rendszerben látható az alapfelszereltség vagyis hogy hogyan nézett ki az autó, amikor lejött a gyárszalagról. Ezt érdemes kijegyzetelni és amikor a személyes megtekintésre kerül a sor, akkor összevetni. Sokszor kellemetlen meglepetések is kiderülhetnek.

Az adatbázisban megtalálhatók azok az alkalmak, amikor a gépjármű szerelőnél járt. Ez azért fontos, mert tartalmazza azt a listát, hogy milyen problémákat kellett orvosolni a járművön, miket cseréltek ki vagy egyáltalán mire volt szükség a javításhoz. A sérülésekből származó információk nagyon érdekesek lehetnek, mivel általában a kárköltséget is feltűntetik és ebből bizony sok mindenre lehet következtetni. Amikor a gépjármű a szerelőnél jár, akkor minden alkalommal lejegyzik a kilométeróra állást is. A rendszer azt is meg tudja mutatni nekünk, ha valamikor történt egy kilométeróra visszaállítás, ami szintén gyanakvásra adhat okot.

3.lépés

Ha azt hinnénk, hogy ezzel letudtunk mindent és nyugodtan hátra dőlhetünk, akkor tévedtünk. Ne feledkezzünk el arról, hogy lehetnek még rejtett hibák. Például az Automoli oldalán részletes elemzést kapunk arról, hogy a gépjárműnek mikor és milyen jellegű balesete volt. Szintén látható, hogy hol volt a baleset, mi sérült és milyen mértékben. Mivel egy autónál a biztonság az egyik legfontosabb tényező, így nyilván senki sem akar egy rommá tört gépjárművet vásárolni, amit úgy toldoztak-foltoztak össze utólag.

Szintén valamilyen rejtett hibára utalhat, amikor nem stimmel a VIN szám. Az adatbázisban tisztán látszik, hogy hol találjuk meg ezt a számot a gépjárművön és ha ez nem stimmel, akkor ott valami titkolni való lehet.

Ezek nagyon egyszerű, de ugyanakkor fontos lépések, amelyek nagyban hozzásegítenek minket ahhoz, hogy ne érjen minket meglepetés a vásárlás során.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 08:00, csütörtök | PR

Hogyan ismerhetők fel a száraz szem tünetei, hogy idejében kezeltethesd a problémát?

Bizonyos helyzetekben, például biciklizés vagy futás során, repülőn ülve, egy fűtött vagy légkondicionált szobában könnyen megtapasztalhatod a szemszárazságot.

2024. Április 30. 10:13, kedd | PR

7 dolog, amit jó, ha minden háztulajdonos meg tud javítani magának

Vannak, akik fázisceruzával a fülük mögött születtek és igazi ezermesterként mindent képesek megjavítani a ház körül.

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját