Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2020. Augusztus 16. 12:34, vasárnap | Helyi
Forrás: Kerecsényi Zoltán

In memoriam Makkai Miklós

In memoriam Makkai Miklós

A pápai Vasasosok emlék-közössége mély fájdalommal búcsúzik a ma hetvenkét esztendős korában elhunyt Makkai Miklóstól, az Elekthermax Pápai Vasas Sportegyesület néhai neves sportolójától, Pápa egykori nagy kedvencétől, a teke „taroló királyától”, aki kerek 40 esztendővel ezelőtt, 1980 júniusában a romániai teke-világbajnokságon párosban nyert először aranyérmet, s lett világbajnok, ezzel örökre beírva magát a magyar sporttörténelembe.

Makkai Miklós 1948. szeptember 29-én született Pápán. Tíz-tizenegy esztendős lehetett, amikor megismerkedett a tekézéssel. No, előbb nem versenyzőként, hanem állítófiúként fokról-fokra leste el az akkori nagyoktól a sportág csínját-bínját, technikáját-taktikáját. Fogékony volt, hamar kibontakozott tehetsége. A végső lökést Peka János edzőnek köszönhette, aki elvitte az Elekthermax Pápai Vasas Sportegyesülethez versenyezni. „Fanatizáló” típusként amit a fejébe vett, azt végre is hajtotta. 1970-ben országos egyéni bajnokságot nyert, s már 1972-ben – huszonnégy évesen – ott szerepelhetett a jugoszláviai Splitben rendezett világbajnokságon. Itt ugyan csak 853 fát ütött, de a tapasztalatokat később jól kamatoztatta. 1978-ban a svájci Luzernben tagja volt a második helyezett válogatottnak, egyéniben hatodikként végzett, párosban pedig a győri Nagy oldalán tizedikek lettek. Háromszoros magyar bajnok volt, egy alkalommal „tízek” bajnokságot nyert. Hat alkalommal végzett a második helyen. Éveken át volt Veszprém megye legjobb sportolója. 1980-ban, amikor világbajnok lett, hatalmas sikert vívott ki magának. A korabeli sajtó így emlékezett vissza hazatéréséről:

A látvány olyan volt, hogy a Győr felől érkező vonat vezetője az egyperces várakozás után elfelejtette elindítani a szerelvényt. A pápai pályaudvar peronjáról rengeteg ember integetett, s amikor a leszállók között feltűnt egy vékony alkatú, barna hajú fiatalember, akkor felharsant: Szép volt, Miki! Szép volt, Miki! Az utasok, de a vonat vezetője is kíváncsian hajoltak ki az ablakon, mindenki szerette volna megtudni, hogy ki is az ünnepelt. S jó negyedóráig – amíg ki nem derült a személyazonosság –, nem is indult a szerelvény. Sokan akkor ismerkedtek meg a nevével: Makkai Miklós, tekéző, Pápa első világbajnoka! A romániai Mangaliában párosban nyert aranyérmet...”

Példás sportpályafutásáról álljon még itt kiegészítésül Vadász János „Az élsportoló” című riportjának részlete a Pápai Hírlap 1988. december 8-i számából:

„A Sportlexikon 1985. évi kiadásából: »Makkai Miklós (1948) tekéző. A Pápai Vasas versenyzője. Az 1980-as VB-n párosban Csányi Bélával győzött. 1978-ban és 1980-ban ezüstérmet nyert csapat tagja volt. Egyéniben egyszeres magyar bajnok (1970).«

A lexikon adatait mivel tudja kiegészíteni? – kérdezem minden idők legeredményesebb pápai sportolóját.

– 1986-ban Münchenben tagja voltam a világbajnokságot nyert magyar csapatnak, egyéniben ezüstérmes, párosban harmadik helyezett lettem Csányival. 1988-ban a budapesti VB-n szintén a csapattal szereztük meg az aranyérmet.

Mely sikerekre emlékszik szívesen?

– A felsoroltakon kívül a Vasassal ’72-ben és ’75-ben az NB-I-es csapatbajnokságon elért első helyezésre.

Hogy ismerkedett meg a tekével?

– Állogató fiú voltam a pápai Munkásotthonban. Onnét kerültem 1962-ben a Pápai Vasas SE-hez.

Egyébként, hogy szerepel klubcsapata?

– Most a középmezőnyben tanyázunk, de jók vagyunk az 1-3. helyre, mivel a nehezebb mérkőzéseket már lejátszottuk. Az egyesület vezetősége sokat tett azért, hogy a csúcson maradjunk, jó az utánpótlás nevelés, most is több ifjúsági válogatott tekézőnk van.

Nemzetközi minősítésű sportoló, azt is jelenti az, hogy a tekézés a foglalkozása, s van-e szabadideje?

– Az egyesületemnél hetente ötször, a válogatottban a világbajnokságra való felkészülés idején heti tízszer edzek. Ezen kívül műszerész vagyok a tekecsarnokban, másra nem futja az időmből. Szeretem a zenét és a videót. Feleségem adminisztrátor, nagyobbik fiam sportlövő, a kisebbik focizik. December végén jár le a szerződésem a Pápai Vasasnál. Még nem döntöttem el, hogy meghosszabbítom-e, olyan ajánlataim vannak, amelyeket nehéz visszautasítani. Ennyit magamról...”

Makkai Miklóst hívta a Ferencváros, illetve a BKV Előre is, de hűséges maradt, mindvégig kitartott a pápai „piros-kékek” klubja, és szeretett szülővárosa mellett; vidéki tekézőként százharminchétszer szerepelt a válogatottban, végül háromszoros világbajnokként vonult vissza. Edzőként is sikerre vitte a pápai tekesportot; a Szuperligában rendszeresen éremszerzők voltak. Sok fiatal pápai tehetség felkutatása-felkarolása, nevelése fűződött a nevéhez, igen sokan köszönhették neki a tekesport megszerettetését Pápán. Makkai Miklósnak kivételes szerepe volt abban, hogy a Pápai Vasas tekézői mindig döntő, meghatározó szerepet játszhattak a magyar tekesportban, s így emelve nemcsak az Elekthermax Pápai Vasas Sportegyesület, de Pápa városa jó hírét is.

Nyugodjon békében Makkai Miklós, az Elekthermax Pápai Vasas Sportegyesület néhai nagy sportolója, Pápa város első teke-világbajnoka, a Pápa Városért Érdemérem kitüntetettje (1996)! Emlékét szeretettel és tisztelettel őrizzük meg!


Pápa, 2020. augusztus 15.

Kerecsényi Zoltán
(ügyvivő, Elsősorban pápai Városbarát Egylet,
„Pápai Vasas Sport-Emléktársaság”
/E sorok írója-összeállítója – néhai dédnagymamája, Makkai Terézia révén – mint rokontól is búcsúzik Makkai Miklóstól./)

Makkai Miklós az Elekthermax Pápai Vasas Sportegyesület játékosa
a Magyar Népköztársaság teke-válogatottjának mezében (1980-as évek)

/Adat- és szövegforrások: Kerecsényi Zoltán: Fél évszázad –
Az Elekthermax Pápai Vasas Sportegyesület 50 éve 1953-2003. Jókai Mór Városi Könyvtár, Pápa, 2005.
Fotó-források: „Pápai Vasas Sport-Emléktársaság” közösségi oldal./

----------------------------------------------------------------------------------

Donát Tamás „Kilenc bábus koncentráció” címmel,
a Veszprém megyei Naplóban megjelent
2015-ös interjúja az alábbi linken olvasható:
https://www.veol.hu/sport/kilenc-babus-koncentracio-interju-a-haromszoros-vilagbajnok-tekezovel-1725506/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 19:15, csütörtök | Helyi

Hajmeresztő dolgot csinált az autós Pápa határában - Videó

Az új 83-as útra szeretett volna felhajtani a Mercedes sofőrje, meg is tette, ám forgalommal szemben...

2024. Május 16. 06:35, csütörtök | Helyi

Bejutott a megyei kupa döntőjébe a Perutz

A Veszprém vármegyei kupában sorozatban hatodik mérkőzését is megnyerte a Pápa, ezúttal a Péti MTE-t győzték le 3-1 arányban, ami azt jelenti, hogy a júniusi kupadöntőben a Balatonalmádi csapata ellen zárja a sorozatot a Perutz.

2024. Május 16. 06:34, csütörtök | Helyi

Molnár István szerint 2011 óta hanyatlik a város

A független polgármesterjelölt szerint 2011 óta hanyatlik Pápa városa, amelyet az az önkormányzati dokumentum is alátámaszt, melyet Unger Tamás programjuknak tekint.

2024. Május 15. 18:28, szerda | Helyi

Jövő nemzedéke program - A fiatalok Pápán tartását célozza Grőber Attila második programcsomagja

Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint ha nem lép ezen a területen a következő polgármester, akkor öt év múlva már csak 25 ezer pápairól beszélhetünk.