Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Október 30. 16:00, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Illegális lakásfoglalók nehezítik meg a Korvin utca lakóinak életét

Illegális lakásfoglalók nehezítik meg a Korvin utca lakóinak életét

A szépen felújított utcában, a történelmi belvároshoz méltatlan események sorozata zajlik minden nap. Kiabálás, hangoskodás, káromkodás, verekedés, szemetelés és lomis autók egész sora jellemzi a Korvin utca mindennapjait.

Több utcabeli és környékbeli lakos kereste fel szerkesztőségünket azzal, hogy néhány évvel ezelőtt megkezdődött egy, azóta egyre súlyosbodó folyamat a Korvin utcában. A 13-as számú házba új lakó költözött, hozzá pedig rokonok és családtagok is csatlakoztak. A valaha szebb napokat látott házban egyébként önkormányzati lakások vannak kialakítva. A szocializmus örökségeként, leromlott állapotú lakások sorát találjuk itt, amelyeket azóta sem újítottak fel. Egy részüket adják már csak ki, így költözött oda a Kisfaludy utca sarkán lebontott ház egyik lakója is, akivel érkeztek mások is. A Kisfaludy utcaiak problémája ezt követően a Korvin utcaiaké lett.

A környékbeliek elmondása szerint az épület előtt és annak udvarában rendszeresen összegyűlik a szemét, a gyerekek nyaranta éjszakába nyúlóan játszanak, kiabálnak az utcán, a nagyobbak gitároznak, énekelnek, hangoskodnak. Gyakori utcakép a jól megpakolt lomis autók és hozzájuk kapcsolt, szeméttel megpakolt utánfutók, a kocsikból rendszerint folyik, vagy inkább ömlik az olaj az úttestre. A lakók nem szeretnének mást, csak hogy vigyázzon mindenki a szépen felújított utcájukra, és tartsák be az együttélés írott, vagy íratlan szabályait.

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy miért tehetik meg mindezt? A közelmúltban a közösségi médiában is felvetődött a kérdés, dr. Áldozó Tamás polgármester néhány képet tett közzé egy, a fent említett példának tökéletesen megfelelő lomis autóra, amely szintén a szóban forgó házhoz kapcsolódik. A kocsinak évekkel ezelőtt lejárt a műszakija, ömlött belőle az olaj és az utánfutóján egy félig szétbontott autóroncs volt.

A polgármestertől megtudtuk, a Korvin utca 13-ban vannak, akik törvényesen laknak önkormányzati lakásokban, de többen önkényesen foglaltak el lakásokat. Az önkormányzat felszólította őket a lakások elhagyására, ám ez nem történt meg, az ügyet ezért jogi útra terelték. A bírósági eljárás lezárultáig a lakásfoglalókat nem lehet kilakoltatni.

Az önkormányzat persze nem tárja szét a két kezét, megvannak a tervei az önkormányzati lakások helyzetének rendezésére, sok hasonlóan rossz állapotú ingatlanja van ugyanis a városnak. Ezek egy részét le fogják bontani, a telkeket pedig értékesítenék. A másik részét, az olyan épületeket, mint például a Korvin utca 13., fel szeretnék újítani, végleges megoldást ugyanis csak ezek a lépések jelenthetnek. Addig is az önkormányzat köztisztviselője következetesen ellenőrzést végez a szóban forgó ingatlannál, akár éjszaka is, ha bejelentés érkezik, de komoly eszköz nincs az önkormányzat kezében arra, hogy fegyelmezze a renitens lakókat.

Az ügyben felmerült a rendőrség szerepe is. Dr. Áldozó Tamás ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a rendőrség szakmai sikereit nem vitatja, elismeri azokat, viszont pápai polgárként eredménytelennek ítéli meg az illegális szemétlerakással kapcsolatos munkát. - Úgy tűnik, mintha elkerülnék ezt a problémát. A közösségi médiában azt látom, hogy más városokban kezdeményeznek olyan ügyekben eljárásokat, amelyekben itt nem történik előrelépés. Elfogadom, hogy a rendőrség nem minden esetben tud fellépni, de vannak társhatóságok, amelyekkel közösen talán lehetne eredményt elérni, én ilyenre nem láttam példát itt Pápán – mondta el a polgármester, aki szerint az illegális szemétlerakást számos egyéb szabálysértés kísér. Szerinte ilyen például az autók műszaki állapota, a fent említett közösségi médiában közzétett bejegyzésben például az autó rendszáma alapján könnyen kiderült, hogy a kocsi műszakija évekkel korábban lejárt. Az utánfutón pedig egy külföldi értékesítés miatt forgalomból kivont gépjármű is volt, amelyet szemmel láthatóan nem értékesítettek külföldön. – Mindezt azért tartom problémásnak, mert azt az előítéletet erősíti az emberekben, hogy vannak, akiknek mindent szabad – tette hozzá a polgármester, aki szerint nem egyedi esetről van szó, ami a lejárt műszaki vizsgájú autó és az illegális szemétlerakás összefüggését illeti.

A városvezető hozzátette, többször egyeztetett a rendőrséggel az illegális szemétlerakással kapcsolatban, nemrégiben az aggályait egy állásfoglalásban is megfogalmazta a hatóság felé.

Az ügyben megkerestük kérdéseinkkel a rendőrséget is. Azt írják, hogy a Korvin utca 13. számú ingatlan kapcsán nem kapnak manapság több bejelentést, mint az utóbbi években, viszont „ennek ellenére az utcán és a Fő téren rendszeresek a rendőri igazoltatások, jogsértés esetén pedig a rendőrök intézkednek”.

Műszaki vizsga

„A rendőrség megállapíthatja az utcán parkoló autók nyilvántartási adatait, így tulajdonosát, műszaki érvényességét, biztosítását. Ezek lejárta miatt viszont csak akkor tud intézkedni, ha a jármű közúti forgalomban vesz részt, parkolás során nem” – áll a rendőrség válaszában. Hasonló a helyzet az olajfolyással is, a rendőr akkor intézkedhet ez ügyben, ha az autó a közúti forgalomban vesz részt, a KRESZ 5. §-a alapján.
„A Pápai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti járőre 2020. október 6-án az adott ingatlan előtt az utcán parkoló tehergépkocsit és két személygépkocsit ellenőrizte, melyekben senki nem tartózkodott, azonban a műszaki érvényességük lejárt. A rendőr megállapította a járművek további adatait és jelentést készített. Ezt követően a közterületi szolgálat előtt ismertté vált, hogy amennyiben forgalomban vesznek részt ezek a járművek, akkor intézkedjenek a járművezetővel szemben. Erre nem került sor” – írják.

Rakomány

„Intézkedés során a járőr kérdésként felteheti, hogy mi lesz a gépkocsi rakományának a sorsa, de elsősorban a rakomány eredete vizsgálható. A szóban forgó esetben a rakomány jellege tette ezt lehetővé, mert az egy motor nélküli személygépkocsi volt. A rendőrök a tehergépkocsi tulajdonosával szemben 2020. október 24-én intézkedtek a rakomány tisztázása miatt, majd előállították. Érvénytelen hatósági engedéllyel vagy jelzéssel való közlekedés és közúti közlekedési igazgatási szabályok megsértése szabálysértések miatt feljelentéssel éltek, az eljárások folyamatban vannak” – áll a rendőrség válaszában.

Az önkormányzat és a rendőrség viszonyát és az illegális hulladéklerakás kérdéskörét taglaló kérdésünkre a következő választ kaptuk:

„A városvezetés és a rendőrség vezetőinek kapcsolatát együttműködés, információcsere jellemzi. A rendőrség beszámolóját 2020 júliusában Pápa Város Önkormányzatának Képviselőtestülete egyhangúlag elfogadta. A beszámoló, a képviselői kérdések és a hozzászólások alapján is megállapítható, hogy illegális hulladék elhelyezése miatt több szabálysértési és büntetőeljárást folytatott, valamint folytat a Pápai Rendőrkapitányság.
A bejegyzésben foglaltakkal kapcsolatban a Pápai Rendőrkapitányság az intézkedéseket jóval korábban megkezdte, minthogy a probléma a közösségi médiában megjelent” – írják.

A problémával tehát mindenki tisztában van, történnek is intézkedések annak megszüntetésére, de megnyugtató, rövid távon is érzékelhető megoldás, ami egy csapásra rendezné a Korvin utcaiak problémáját, egyelőre nem látszik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.