Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2018. Május 10. 09:13, csütörtök | Helyi
Forrás: Pápa-ma.hu

Hétvégén néptánctalálkozó lesz Pápán

Hétvégén néptánctalálkozó lesz Pápán

Május 11-12-én rendezi meg a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ és az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület a 17. Országos Ifjúság Néptánctalálkozót.

A rendezvény, melynek házigazdája a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület 750 fiatal táncost fogad a városban, fellépési lehetőséget adva a csoportoknak és szakmai fejlődést segítő tanácsokkal ellátva az együtteseket.

Pápa városában 1998 óta kétévente zajlik az ifjúsági néptánctalálkozó, melyet Folti Jolán Kossuth-díjas koreográfus ajánlására hoztak ide, hiszen azelőtt az ifjúsági korosztálynak nem volt megmérettetése - idézte fel Baán Éva a mai sajtótájékoztatón. Mint mondta, a város és intézményei befogadták a rendezvényt és azóta is otthont adnak a találkozónak. 2007-től Nyíregyháza is szervezője a programnak, így páros években Pápán, páratlan években pedig ott gyűlnek össze a fiatal táncosok.
-Az idei évben 22 együttes vesz részt a találkozón, mely nem verseny és nem minősítés, ugyanakkor a szakmai zsűri e találkozó bemutatói alapján hívja meg a Néptáncantológia fellépőit - mondta el Baán Éva. A produkciókat hattagú, kiváló szakemberekből álló zsűri értékeli, a tánccsoportok vezetői pedig szakmai útmutatást is kapnak tőlük munkájuk folytatásához.

-A bemutatók pénteken 17 órától kezdődnek a JMSZK színháztermében, majd szombaton 15.30 órától folytatódnak. Az előadások megtekintése díjtalan, minden érdeklődőt várunk a rendezvényre - tette hozzá Szabadkai Verita, az intézmény igazgatója.
Pápa városa idén is számos színes programmal és kedvezményekkel fogadja a táncosokat, a JMSZK a Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtott pályázatán elnyert összegből támogatja az együttesek szállásköltségeit, a zenekari költségeket, az önkormányzat pedig az étekézi költségekhez és a szállásdíjakhoz járul hozzá. A város ingyenes fürdőzést biztosít az érkező csoportok számára a Várkertfürdőben, a táncosok térítésmentesen látogathatják a Kékfestő Múzeumot, de táncház és szombaton este a Fő téren a Tarsoly zenekar koncertje is várja őket. A szakmai programok sorát a szombat délelőtti zenés-táncos városi felvonulást követően Zsuráfszki Zoltán előadása teszi teljessé, melynek helyszíne a Református templom lesz.

Áldozó Tamás polgármester, a találkozó fővédnöke a rendezvény nagyságára hívta fel a figyelmet, hiszen a 750 résztvevő nagyon jelentősnek számít, és mint mondta, kevés olyan program van a városban, amely során ennyi vendég érkezik Pápára.
-Ez az érdeklődés azt üzeni, hogy kiváló munka folyik a pápai néptáncosok körében, olyan munka, amit érdemes támogatni. Az ország minden részéből összesereglik 22 együttes, látják egymás produkcióit, meg tudják ítélni, hogy ők maguk hol tartanak, így ezek a találkozók nemcsak a pápai néptáncnak használnak, hanem az egész magyar néptánckultúra épülését szolgálják - fogalmazott a városvezető, hozzátéve, a pápaiak büszkék lehetnek arra, hogy ebben szerepe van a városnak és köszönetet mondott Baán Évának és csapatának, akik koordinálják a programot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 08:07, péntek | Helyi

Lezárja a MÁV az Acsádi úti vasúti átjárót

A lezárás idején sem gyalogosan, sem pedig közúti járművel nem lehet majd áthajtani a kereszteződésen.

2024. Május 02. 20:00, csütörtök | Helyi

Magyar Péter Pápán: Napról-napra többen vagyunk

Városunkba is ellátogatott Magyar Péter, a Talpra Magyarok közösségének vezetője, a TISZA párt alelnöke, aki mintegy ezer fős tömeg előtt tartott politikai nagygyűlést.

2024. Május 02. 15:04, csütörtök | Helyi

Unger Tamás: Költséghatékonyabb alvállalkozókkal végeztetni a zöld területek gondozását

Az alpolgármester Grőber Attila ellenzéki polgármesterjelölt kritikáira reagált, amelyeket a zöld területek gondozásával kapcsolatban fogalmazott meg.