Hírek
2019. Február 12. 14:46, kedd | PR
Ha a Bakonyban jársz, ezeket feltétlenül kóstold meg!
A gazdag élővilágú Bakony fővárosunktól nyugatra, a Balaton térségében terül el a Dunántúli-középhegység részeként, mint annak legnyugatibb és legnagyobb tagja. A természeti kincsekkel megáldott, karsztos röghegység legmagasabb pontja a 709 méteres Kőris-hegy. A Bakony-vidék számos barlanggal, illetve patakocskával és érrel rendelkezik, valamint számtalan vad- és gyógynövény is megtalálható itt, tóval, kilátókkal, történelmi nevezetességekkel karöltve. Így a Bakonyerdő a Balaton-felvidék részeként bármely évszakban csodás túra- és kirándulóhely. És ha már itt jársz, akad néhány kulináris élvezet is, melyeket mindenképp érdemes megkóstolnod!
A közép-Dunántúl konyhája
A gasztronómiát illetően minden bizonnyal mindenki hallott már a kifejezésről: „bakonyi módra”, mely a helyi erdők vadjaira és illatos gombáira utal. Ha egy étel elnevezésében ez a szókapcsolat szerepel, biztosak lehetünk benne, hogy ebből kifolyólag gombás összetevők találhatóak benne.
A régió vendéglőiben, csárdáiban a bakonyi ételek kiemelkedő helyet foglalnak el az étlapokon. Ha egy magyar, vagy akár külföldi vendég megéhezik és betér egybe, biztos, hogy szembetalálkozik például a bakonyi betyárgulyással, mely elfogyasztása után valószínűleg mind a tíz ujját megnyalja. Ebben a dús, ragus ennivalóban megtalálható a finom, kockára vágott borjúhús, a füstölt császárszalonna, sok zöldség, valamint kissé pikáns összetevőként a kapor, s persze az elmaradhatatlan, többféle erdei gomba. Az összetevők együttese páratlan, ínycsiklandó ízvilágot alkot, az igazi betyárleves pedig a hagyományokhoz illően bográcsban készül, amit néhol ropogós cipóban tálalnak.
De említhetnénk például a krumplival gazdagított kolbászos tarhonya levest is, mely egy régi, bakonyi étel, csak úgy, mint a bakonyi füstöltszalonnás-gombás tócsi, amely szintén burgonya felhasználásával készül. A bakonyi erdőség révén pedig adott a jellegzetes étel, a vaddisznószelet bakonyiasan, természetesen többféle erdei gomba társaságában.
S mivel igen nagy területről beszélünk, és a Balaton-felvidékről van szó, nem maradhatnak el a halas ételek sem, mint például a rácponty, a fogas filé bakonyiasan, vagy a változatos halfélékben bőséges balatoni halászlé.
A régió gasztronómiai tradícióit valójában a magyar, szlovák és német származásúak szokásai vegyesen alakították. Ennek megfelelően a sváb konyhát követve előfordulnak egyszerű, azonban egyben tápláló fogások is, mint például az izzasztott káposzta, ami egy savanyú káposzta füstölt kolbásszal és szalonnával párolva, tejföllel gazdagon kínálva.
A tájjellegű fogásokat nem csak vendéglátóegységekben, de a térség különböző gasztronómiai fesztiváljain is fellelhetjük – pl. gulyásfőző verseny, lecsófesztivál –, melyek további vonzó programokat is kínálnak (muzsikás, táncos vigadalom, népművészeti bemutatók és vásárok).
A térség nedűi
Mivel egy gazdagon termő, híres szőlős vidékről is van szó egyben, nem szabad megfeledkezni a pincészetek itókáiról sem! Már csak azért sem, mert a finom falatokat illik jóféle borral leöblíteni, melyből ezen a területen, borvidék lévén bőven található, ugyanis a Közép-Dunántúlon négy borvidék is osztozik. A fajták közül meg kell említeni például az ottonel muskotályt, a rizlingszilvánit, a chardonnayt, az olaszrizlinget, a furmint, s az ezerjót is - így nem csoda, hogy e térség igazán csodás borok szülőhelye!
A Bakonyba látogatók nyitottpince-programok keretén belül részt vehetnek borvacsorákon, kóstolókon, borfesztiválokon is. Ilyen például a borlovag avatóval egybekötött Somló Napok rendezvény.
Ezek érdekelhetnek még
2025. December 12. 09:23, péntek | PR
A sikeres állásinterjú titkai: Hogyan győzzük meg a munkaadót az első percekben?
2025. December 02. 19:24, kedd | PR
Új app jutalmazza a tudatos vezetést: itt a Drivello
Az új mobilalkalmazás teljesen új szintre emeli a tudatos vezetést. A Drivello a legmodernebb technológiát használja, hogy a sofőrök valós idejű visszajelzést kapjanak vezetési stílusukról
2025. November 27. 09:30, csütörtök | PR
Bokacsizma vagy magas szárú csizma: mit válasszunk idén télen?
A téli szezon közeledtével mindannyian szembesülünk a klasszikus dilemmával: bokacsizmára vagy magas szárú csizmára essen a választásunk?
2025. November 25. 09:53, kedd | PR
Fenntarthatóság: enyhülő uniós elvárások, átrendeződő vállalati fókusz
K&H fenntarthatósági index: csak a társadalmi felelősségvállalás nőtt

