Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Május 06. 11:34, szerda | Helyi
Forrás: EpVE

Emlékkoszorúk az évfordulókra

Emlékkoszorúk az évfordulókra

A második világháború európai hadszínterein zajló harcok befejezésének 75. évfordulója alkalmából az Elsősorban pápai Városbarát Egylet (EpVE) emlékkoszorúi kerültek a pápai Alsóvárosi köztemető második világháborús katonai kegyhelyeire, valamint dr. Sulyok Dezső polgármester hajdani Batthyány utcai otthonának falára.

Hagyomány, hogy a második világháború európai befejezésének évenkénti, május 8-9-i emléknapján az egylet önkéntesei egy szerény főhajtás keretében megemlékeznek a világégés itt nyugvó hőseiről és áldozatairól „a halott katona már nem ellenség” jegyében. Idén, a hetvenötödik évfordulóra, a járványhelyzet miatt csak az egylet ügyvivője egymaga vitte el, s helyezte el a kisközösség emlékkoszorúit a szovjet, a magyar, a német sírkertek emlékjeleihez, valamint a háború utáni első városvezető, a hetvenöt éve Pápa polgármesterévé váló és ötvenöt esztendeje elhunyt antifasiszta politikus, dr. Sulyok Dezső néhai lakóhelyének emléktáblájához.

A második világháborúnak a történelemben páratlan és mérhetetlen anyagi és emberveszteségeit, súlyos következményeit szinte máig lehetetlen felbecsülni. Csak az emberveszteség jóval meghaladta az ötven milliót. A Szovjetuniónak 27 millió állampolgára pusztult el, szervezett népirtás keretében a nácik és cinkosaik meggyilkoltak 6 millió zsidót, köztük 600 ezer magyar állampolgárt. Az utókornak, a mának kötelessége fejet hajtani a náciellenes harc valamennyi áldozata, hőse, emlékműve, sírhantja előtt, melyek ennyi idő távolából is arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy úgy kell élni és cselekedni a jelenben és az elkövetkezendő időkben, hogy a több mint hét-nyolc évtizeddel ezelőtti háborús borzalmak sohasem ismétlődhessenek meg sem a Földgolyón, sem kontinensünkön, sem hazánkban.

Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő tájékoztatása szerint az EpVE előreláthatólag augusztus 15-ig nem tartja meg semmilyen tervezett programját, mivel egyletükhöz nagyobb részt idősebb korosztály tartozik, s az ő egészségük védelme mindennél előbbre való. Az év első hónapjaiban, januárban-februárban még megtartották hagyományos Nagy Lászlós megemlékezésüket; tartottak emlékülést a néhai pápai ezredorvos, dr. Ferenczi Sándor, az egykori pápai diák, későbbi államférfi, Hock János, a hajdani városmentő dr. Szőllősy Sándor polgármester és vitéz Makray Ferenc százados-ejtőernyős parancsnok tiszteletére. Március eleji évfordulóján még felkeresték a híres nyelvész-pedagógus-ügyvéd Pápay Sámuel sírját, átnyújtották az egylet idei Vajda Péter-emlékplakettjeit is, azonban már a március idusi – a Kossuth Szövetség csoportjakénti –, a helyiekkel közös szentiváni szavalóverseny, a csárdapusztai és ihászi ’48-as emlékünnepségek elmaradtak. Elmaradt a hagyományos pápai Kossuth utcai Kossuthos koszorúzás, a Török Bálint utcára tervezett Szőllősy-Makray-féle főhajtás, az idei 160. évfordulós Széchenyi-, a 200. évfordulós Klapka-, illetve a 400. évfordulós Zrínyi-emlékülés, a nagycenki kirándulás, s most az Alsóvárosi temetőbe, valamint a Batthyány utcára tervezett május 8-i megemlékezés.

Augusztus közepéig semmilyen rendezvény nem engedélyezett az országban, azonban ha – figyelve az országos helyzetet, a hivatalos egészségügyi intézkedéseket – biztonságos változás állna be, vagyis elmúlna a fertőzésfenyegetettség, annak fényében készítené elő az egylet az esztendő hátra lévő részére tervezett alkalmait. A tavaszi elmaradottak sorából, ha lehetséges lesz, idén még be szeretnék pótolni a 160 esztendeje elhunyt Széchenyi István gróf tiszteletére tartandó emlékezésüket, s a nagycenki látogatást. Mint ahogy már korábban hírt adtunk róla, az Elsősorban pápai Városbarát Egylet méltó pápai emlékállítást kezdeményez a reformkor egyik legfontosabb alakja tiszteletére, hogy az egykor városunkban járt „legnagyobb magyarnak” is lehessen egy méltó emléke Pápán.

(Forrás:
EpVE-Hírlevél,
fotók: EpVE)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.