Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. December 06. 20:47, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Elfeledett emlékház a Kígyó utcában

Elfeledett emlékház a Kígyó utcában

„Elsősorban pápai” - Városbarát Egylet Kossuth Emlékprojektje keretében a mai napon Kerecsényi Zoltán ügyvivő és Zsuppán István ny. művésztanár tartott tájékoztatót a Kígyó utcai „Freißberger-Somogyváry”-féle ház előtt

Az „Elsősorban pápai” - Városbarát Egylet legutóbbi, novemberi összejövetelén egy pápai kötődéssel bíró, neves irodalmárra, Somogyváry Gyulára emlékeztek a városbarátok, - annak is kimondottan egy konkrét regényének, A pirossapkás kislány címűnek segítségével, amelynek pápai részletei figyelemre méltóak.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nemcsak A pirossapkás kislány, de A hadtest hű marad című regény is pápai vonatkozásokkal bír - árulta el Kerecsényi Zoltán. Igazán kedves, szívet melengető mindkét regény lapjain olvasni például Bocsor és Tarczy professzorokat, Reguly „köntösművészt”, vagy Szladik postamestert.

„Szladik János volt a leglelkesebb ember, akit valaha ismertem. Fáradhatatlan szorgalmú, takarékos, mindenből pénzt csináló polgár, aki azonban a magáét nemcsak a magáénak tekintette. Ha valaki, hát Szladik tudta és cselekedte, az áldozat tanítását. A Jóisten tudja, honnét vette az időt ahhoz, hogy a maga sok dolga mellett, minden jószándék szolgálatára volt érkezése... Harmincéves korára már becsületes vagyont takarított össze, de azért hintón se járt, ezüstpitykét se hordott. Ellenben lótott-futott reggeltől estig. Egyszer az árvagyerekek ügyében fáradozott, máskor az aggok menedékházára gyűjtögetett. Voltak persze másféle gyámolítottjai is. Ahány szegény családban gyerek született, az mind Szladikot kérte meg keresztapának. De se szeri, se száma nem volt azoknak a szegényember gyerekeiből lett házasoknak sem, akiket Szladik segített hozzá a fészekrakáshoz. Nem csoda, ha az Alsóvárosban úgy nevezték: Mindenki-tutora...” (tutor szó jelentése: gyám, gyámolító, pártfogó) / Részlet A pirossapkás kislány című műből)

Hiteles részletek, egykoron élő pápai személyek vannak a Somogyváry-féle regényekben. Szladik János pápai, ’48-as honvéd tűzmester, őrmester itt lakott, a szomszédos Barátok utcájában. Egykori lakóházát halála után Pápa városa örökölte; e ház jelenleg is szociális célokat szolgál, szociális otthonként funkcionál. Szladik jótéteményei elismeréseként, továbbá a szabadságharcban való részvételéért, halálának 10. évfordulóján a Kun utcát, amelyet 1886-1902 között Térj meg utcaként ismertek, Szladik János utcának nevezték el a pápaiak, azóta is viseli nevét. Gyönyörű márvány síremléke a Kálvária temetőben kegyelettel ápolt a pápai katolikus iskolások által.

Tehát Somogyváry Gyula abszolút tisztában volt a pápai reformkori és ’48/49-es történésekkel, személyiségekkel, nem lehet véletlen tehát, hogy a szociálisan igencsak érzékeny, jótevő Szladiknak is emléket állított művében, annak, aki itt, ettől a pápai Kígyó utcai háztól - ősei házától - pár lépésnyire lakott.

Ez a ház pedig, ahol éppen állunk, különösen fontos!

Az „Elsősorban pápai” - Városbarát Egylet elhatározta, hogy időnként rávilágít kevésbé ismert, vagy kissé elfeledett emlékhelyekre, emlékjelekre. A tavaly ismertetett, szebb sorsra érdemes Korvin utcai bábsütők háza után ez a ház is ilyen, amely több figyelmet érdemelne, amely sürgető megújulást igényelne.

Ha az ember fellapozza Pigler Andor A pápai plébániatemplom és mennyezetképei című kötetét, akkor annak 68. oldalán, a pápai Nagytemplom építésénél alkalmazott mesteremberek, munkások névsorában találkozhat Freißberger Wilhelm (Vilmos) pápai asztalos nevével. Ő volt a neves író, Somogyváry Gyula „ük-ük-apja”. Ő lakott itt a mögöttünk lévő parasztbarokk házban. Ez az épület egyidős a pápai Nagytemplommal. Szinte egyidejűleg húzták fel vele - tudtuk meg Zsuppán Istvántól.

Azt szeretnénk, ha ez a „Freißberger-Somogyváry”-féle ház - amely mint láthatjuk, igen leromlott állapotban van - megmenekülhetne az enyészettől, s azt szeretnénk, ha ezentúl mindenki tudná Pápán, hogy itt a magyar irodalom egy jelesének a felmenője élt, s hogyha nem merülne ez a feledés homályába, s esetleg egyszer ez emléktáblával, domborművel lenne megjelölve. - hangzott el a tájékoztatón. Az emlék-jelek megformálására majdan örömmel vállalkozna Zsuppán István művésztanár.

Somogyváry Gyula író, újságíró, képviselő, náciellenes közéleti személyiség emlékezetének helye van Pápa irodalmi nagyjainak emlékei között. Az „Elsősorban pápai” - Városbarát Egylet a Kossuth Emlékprojekt keretében, a tavaszra, A pirossapkás kislány megjelenésének 75. évfordulójára egy Somogyváry-emlékfüzet és- emlékképeslap kiadását tervezi. - árulta el Kerecsényi Zoltán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.