Városlista
2020. január 22, szerda - Vince

Hírek

2019. Július 19. 13:13, péntek | PR

DVD lemez kiválasztása

DVD lemez kiválasztása

A DVD lemez nem új dolog a piacon. Mégis, a DVD-k is fejlődtek az elmúlt években, ezért érdemes áttekinteni a jelenlegi kínálatot ahhoz, hogy az igényeinkhez legközelebb állót választhassuk ki.

Az adatok lemezre írása előtt gondoljuk át az adatok típusát és mennyiségét, illetve, hogy ezek a későbbiekben majd milyen típusú lejátszóban kerülnek felhasználásra. Ez azért fontos, mert a nagyon régi meghajtók egyes kivitelei még csak a mínuszos megjelenésű lemezekkel képesek dolgozni. A pluszosok ilyen eszközökön nem lesznek használhatóak.

A lemez írása

Ha már szót ejtettünk a mínuszos és pluszos lemezekről, tekintsük át nagy vonalakban a lemezek elkészítését is. Az összes lemez elkészítése ugyanúgy zajlik, attól függetlenül, hogy az CD vagy DVD. A lemez tulajdonságai adottak, az, hogy mire tudjuk használni, vagy mennyi adat tárolására képes, már a választásnál eldől. A lemezek írásához egy keretprogramra van szükség. Az újabb operációs rendszerek ezt már eleve tartalmazzák. A régebbiekhez letölthetünk, akár az ingyenes verziók is tökéletesen alkalmasak erre a célra.
Íráskor a lemezek közötti különbséget a program indításakor a lemez típusának kiválasztásával megadjuk. Ezután a kiválasztott tartalmakat a program felmásolja a lemezre. Minden lemez esetében a tartalom bármilyen lehet, akár még vegyes is. Az adattároláson kívül a rendszerindító lemez elkészítése is lehetséges így. De akár még lemezképet is készíthetünk, vagy törölhetjük az újraírható lemezen tárolt adatokat. Írás közben ügyeljünk arra, hogy a gyártó által megszabott írási sebesség betartásával dolgozzunk az írható lemezeken. Az egyszer írható lemezek az írási hiba során már nem lesznek javíthatóak.

Lemez fajták

A lemezeket leginkább használatuk szerint különböztetjük meg. Vannak az egyszer írhatóak, ezt az „R” jelöli. Az újraírhatóak jelzése az „RW”, ezekre a törlés után új adatot is tudunk felvinni. Ezeket nevezhetjük hagyományosnak. Az írható DVD lemezek között az újdonságot a Dual és a nyomtatható lemezek mutatják. Illetve az extra tárhely igényű adatokhoz jelent meg a Blu-Ray lemez. Ez a lemez az egyetlen különbséget a tárhely méretében mutatja a korábbiakhoz képest.
Dual lemezek esetében azok mindkét oldalára tudunk adatot felvinni. A nyomtatható lemezek esetében egy speciális anyag található a lemez egyik oldalán vékony rétegben. Ennek köszönhetően ide speciális nyomtató segítségével mintát, képet vagy szöveget is felvihetünk. A Blu-Ray a legfrissebb a lemezek kategóriájában.

Lemez tulajdonságok

Minden fajta DVD lemez tárolókapacitása egységesen 4.7GB, akár pluszos, akár mínuszos. Ezeket a pluszra és mínuszra jellemző egyedi specifikációkat a gyártás során kapják meg. A DVD Dual lemezek esetében, ahogy a neve is mutatja, kétszer annyi adattárolásra képes, vagyis ez már 8.5GB adatnak elegendő tárhelyet biztosít. A Blu-Ray lemezek 25 és 50GB mennyiségű adat tárolására is alkalmasak. Full HD vagy üzleti megoldásokhoz ez a legideálisabb választás.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 18. 09:31, szombat | PR

12 érdekes sport tény a nagyvilágból

Azok a személyek, akik szeretik a sportot, bizonyára nem csak a meccseket és egy-egy bajnokságot szeretnek végig izgulni, ha a sporttal kapcsolatos tényeket is szeretik olvasgatni.

2020. Január 07. 20:26, kedd | PR

Mennyi az annyi? - A nagy kazán választás

Ha melegre gondolunk, elsőként jut eszünkbe a gázbojler. Amennyiben pedig költséghatékony vagy környezetbarát megoldásra gondolunk, felkerül a listánkra az elektromos bojler és a hőszivattyú is.

2020. Január 07. 20:25, kedd | PR

Szőrmével a téli hideg ellen

A téli évszakok nem csak a környezet, hanem az öltözködésünk szempontjából is szürkébbek.

2019. December 20. 14:28, péntek | PR

Közkívánatra: 2020-ban tovább dübörög az Open Road Fest

Hazánk legnagyobb motoros és zenei fesztiválja az Open Road Fest 2020. június 10. és 14. között kerül megrendezésre Alsóörsön.