Városlista
2019. augusztus 26, hétfő - Izsó

Hírek

2019. Július 19. 13:13, péntek | PR

DVD lemez kiválasztása

DVD lemez kiválasztása

A DVD lemez nem új dolog a piacon. Mégis, a DVD-k is fejlődtek az elmúlt években, ezért érdemes áttekinteni a jelenlegi kínálatot ahhoz, hogy az igényeinkhez legközelebb állót választhassuk ki.

Az adatok lemezre írása előtt gondoljuk át az adatok típusát és mennyiségét, illetve, hogy ezek a későbbiekben majd milyen típusú lejátszóban kerülnek felhasználásra. Ez azért fontos, mert a nagyon régi meghajtók egyes kivitelei még csak a mínuszos megjelenésű lemezekkel képesek dolgozni. A pluszosok ilyen eszközökön nem lesznek használhatóak.

A lemez írása

Ha már szót ejtettünk a mínuszos és pluszos lemezekről, tekintsük át nagy vonalakban a lemezek elkészítését is. Az összes lemez elkészítése ugyanúgy zajlik, attól függetlenül, hogy az CD vagy DVD. A lemez tulajdonságai adottak, az, hogy mire tudjuk használni, vagy mennyi adat tárolására képes, már a választásnál eldől. A lemezek írásához egy keretprogramra van szükség. Az újabb operációs rendszerek ezt már eleve tartalmazzák. A régebbiekhez letölthetünk, akár az ingyenes verziók is tökéletesen alkalmasak erre a célra.
Íráskor a lemezek közötti különbséget a program indításakor a lemez típusának kiválasztásával megadjuk. Ezután a kiválasztott tartalmakat a program felmásolja a lemezre. Minden lemez esetében a tartalom bármilyen lehet, akár még vegyes is. Az adattároláson kívül a rendszerindító lemez elkészítése is lehetséges így. De akár még lemezképet is készíthetünk, vagy törölhetjük az újraírható lemezen tárolt adatokat. Írás közben ügyeljünk arra, hogy a gyártó által megszabott írási sebesség betartásával dolgozzunk az írható lemezeken. Az egyszer írható lemezek az írási hiba során már nem lesznek javíthatóak.

Lemez fajták

A lemezeket leginkább használatuk szerint különböztetjük meg. Vannak az egyszer írhatóak, ezt az „R” jelöli. Az újraírhatóak jelzése az „RW”, ezekre a törlés után új adatot is tudunk felvinni. Ezeket nevezhetjük hagyományosnak. Az írható DVD lemezek között az újdonságot a Dual és a nyomtatható lemezek mutatják. Illetve az extra tárhely igényű adatokhoz jelent meg a Blu-Ray lemez. Ez a lemez az egyetlen különbséget a tárhely méretében mutatja a korábbiakhoz képest.
Dual lemezek esetében azok mindkét oldalára tudunk adatot felvinni. A nyomtatható lemezek esetében egy speciális anyag található a lemez egyik oldalán vékony rétegben. Ennek köszönhetően ide speciális nyomtató segítségével mintát, képet vagy szöveget is felvihetünk. A Blu-Ray a legfrissebb a lemezek kategóriájában.

Lemez tulajdonságok

Minden fajta DVD lemez tárolókapacitása egységesen 4.7GB, akár pluszos, akár mínuszos. Ezeket a pluszra és mínuszra jellemző egyedi specifikációkat a gyártás során kapják meg. A DVD Dual lemezek esetében, ahogy a neve is mutatja, kétszer annyi adattárolásra képes, vagyis ez már 8.5GB adatnak elegendő tárhelyet biztosít. A Blu-Ray lemezek 25 és 50GB mennyiségű adat tárolására is alkalmasak. Full HD vagy üzleti megoldásokhoz ez a legideálisabb választás.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 21. 15:51, szerda | PR

Óvodákat újítanak fel

Két óvoda felújítási munkálatait nyerte el, nyílt közbeszerzési eljáráson a Jánosik és Társai Kft. A közel 300 millió forintos bevételt jelentő munkákkal határidőre, év végéig készülnek el -

2019. Augusztus 16. 13:03, péntek | PR

A Randi szoftverként letölthető kereskedési felületéről

A Random Capital Randi nevű szoftverként letölthető kereskedési felületét az a célkitűzés hívta életre, hogy a kliensek számára lehetővé tegye a tőkepiacokon való kereskedés legegyszerűbb és leggyorsabb módját.

2019. Augusztus 16. 13:00, péntek | PR

Érdemes-e házilag kerítést építeni?

Az otthonunk körül mindig találunk tennivalót, szerelni valót, barkácsolni valót.

2019. Augusztus 16. 12:58, péntek | PR

Hogyan turbózzuk fel a hálószobát?

Mikor az ember új helyen éjszakázik, nagyon jó szolgálatot tehet egy kis extra fény. Sőt, a legjobb, ha még nem is nekünk kell ezt szolgáltatni, hanem csak egy mozdulat, és már látunk is.