Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Július 19. 13:13, péntek | PR

DVD lemez kiválasztása

DVD lemez kiválasztása

A DVD lemez nem új dolog a piacon. Mégis, a DVD-k is fejlődtek az elmúlt években, ezért érdemes áttekinteni a jelenlegi kínálatot ahhoz, hogy az igényeinkhez legközelebb állót választhassuk ki.

Az adatok lemezre írása előtt gondoljuk át az adatok típusát és mennyiségét, illetve, hogy ezek a későbbiekben majd milyen típusú lejátszóban kerülnek felhasználásra. Ez azért fontos, mert a nagyon régi meghajtók egyes kivitelei még csak a mínuszos megjelenésű lemezekkel képesek dolgozni. A pluszosok ilyen eszközökön nem lesznek használhatóak.

A lemez írása

Ha már szót ejtettünk a mínuszos és pluszos lemezekről, tekintsük át nagy vonalakban a lemezek elkészítését is. Az összes lemez elkészítése ugyanúgy zajlik, attól függetlenül, hogy az CD vagy DVD. A lemez tulajdonságai adottak, az, hogy mire tudjuk használni, vagy mennyi adat tárolására képes, már a választásnál eldől. A lemezek írásához egy keretprogramra van szükség. Az újabb operációs rendszerek ezt már eleve tartalmazzák. A régebbiekhez letölthetünk, akár az ingyenes verziók is tökéletesen alkalmasak erre a célra.
Íráskor a lemezek közötti különbséget a program indításakor a lemez típusának kiválasztásával megadjuk. Ezután a kiválasztott tartalmakat a program felmásolja a lemezre. Minden lemez esetében a tartalom bármilyen lehet, akár még vegyes is. Az adattároláson kívül a rendszerindító lemez elkészítése is lehetséges így. De akár még lemezképet is készíthetünk, vagy törölhetjük az újraírható lemezen tárolt adatokat. Írás közben ügyeljünk arra, hogy a gyártó által megszabott írási sebesség betartásával dolgozzunk az írható lemezeken. Az egyszer írható lemezek az írási hiba során már nem lesznek javíthatóak.

Lemez fajták

A lemezeket leginkább használatuk szerint különböztetjük meg. Vannak az egyszer írhatóak, ezt az „R” jelöli. Az újraírhatóak jelzése az „RW”, ezekre a törlés után új adatot is tudunk felvinni. Ezeket nevezhetjük hagyományosnak. Az írható DVD lemezek között az újdonságot a Dual és a nyomtatható lemezek mutatják. Illetve az extra tárhely igényű adatokhoz jelent meg a Blu-Ray lemez. Ez a lemez az egyetlen különbséget a tárhely méretében mutatja a korábbiakhoz képest.
Dual lemezek esetében azok mindkét oldalára tudunk adatot felvinni. A nyomtatható lemezek esetében egy speciális anyag található a lemez egyik oldalán vékony rétegben. Ennek köszönhetően ide speciális nyomtató segítségével mintát, képet vagy szöveget is felvihetünk. A Blu-Ray a legfrissebb a lemezek kategóriájában.

Lemez tulajdonságok

Minden fajta DVD lemez tárolókapacitása egységesen 4.7GB, akár pluszos, akár mínuszos. Ezeket a pluszra és mínuszra jellemző egyedi specifikációkat a gyártás során kapják meg. A DVD Dual lemezek esetében, ahogy a neve is mutatja, kétszer annyi adattárolásra képes, vagyis ez már 8.5GB adatnak elegendő tárhelyet biztosít. A Blu-Ray lemezek 25 és 50GB mennyiségű adat tárolására is alkalmasak. Full HD vagy üzleti megoldásokhoz ez a legideálisabb választás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 21. 18:00, vasárnap | PR

A kaszinó áttekintő oldalai: Hogyan történik az értékelések hozzárendelése

Fedezze fel a kaszinó-bírálati oldalakon a minősítések kiosztásának bonyolult folyamatát, és nyerjen betekintést értékelési módszereikbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.