Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Február 13. 13:11, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Drámaian csökken Pápa lakosságszáma

Drámaian csökken Pápa lakosságszáma

A polgármester szerint 10-15 éves távlatban, a született gyerekek száma egy 20.000-es város képét vetíti előre.

4 évvel ezelőtt csökkent Pápa város népessége 30 ezer fő alá, ám ez a negatív folyamat nem állt meg, sőt, egyre gyorsuló ütemben fogy a város lakossága. Míg 2012 és 2020 közötti 8 évben volt megfigyelhető egy 1500 fős csökkenés, addig 2020 és 2023 között ugyanekkora mérsékrődésre már elegendő volt 3 esztendő.

A népességcsökkenéshez az országos trendek mellett hozzájárulhatott a falusi CSOK bevezetése, a fiatalok elvándorlása, illetve egyéb más tényezők is. Ami biztosnak látszik, hogy ez a szomorú tendencia nem fog megállni, sőt, egyre gyorsuló ütemben fog fogyni a város lakosságszáma, és egyúttal átalakulni az etnikai összetétele is.

Ezt erősíti a fenti statisztika, amelyből kiderül, hogy egyre idősödik a város lakossága, jelenleg 100 tizennégy év alattira jut 164 hatvanöt év feletti, az arány pedig egyre rosszabb lesz.

Nem nehéz következtetni arra, hogy a fent ismertetett tények nagyon súlyos gazdasági következményekkel is járnak. Egyre kevesebb a munkaképes korban lévő ember Pápán, már most is telített a munkaerőpiac és vendégmunkások alkalmazására szorulnak rá a helyi cégek, főleg a nagyobb termelőüzemek. Az elmúlt bő 10 évben mintegy 3500 fővel csökkent munkavállalási korban lévő pápaiaknak a száma.

A grafikonok dr. Áldozó Tamás polgármester előadásából származnak, amelyet a vállalkozók újévi fogadásán tartott meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 13:40, hétfő | Helyi

Ismert olasz zenésznek adta ki magát, 3 milliót utalt neki a pápai hölgy

Egy ismert olasz együttes egyik tagjának adta ki magát a romantikus csaló, aki egy csomó pénzt kért a pápai nőtől - írja a Police.hu.

2024. Április 29. 09:24, hétfő | Helyi

Mindenki táncolt - Tánc világnapja Pápán

Az április 29-i tánc világnapjához kapcsolódóan kétnapos rendezvényt szervezett Pápán, a Vadvirág Művészeti Egyesület és a Tánc-Lánc Alapítvány.

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.