Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Január 21. 06:56, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu - Veol.hu

Beruházások éve - Ezt várja 2017-től a polgármester

Beruházások éve - Ezt várja 2017-től a polgármester

Áldozó Tamás a Naplónak értékelte a mögöttünk hagyott évet és beszélt az idei tervekről is.

A helyi gazdaság bővülésében bíznak

A polgármester kifejtette: a város 2016-ra tervezett adóbevételei összességében teljesültek. A jelenlegi adóbevételek mellett kevés fejlesztésre van lehetőség, ugyanakkor ebből nem az következik, hogy a városvezetés adóemelésben gondolkodna, hanem egyrészt bíznak a helyi gazdaság bővülésében, az onnan érkező több befizetésben, másrészt szeretnék utolérni mindazokat, akik eddig kibújtak az adófizetés alól. A helyi gazdaság bővülésének irányába mutat például az, hogy soha nem látott nagyságrendű beruházások zajlanak az ipari parkban. Emellett nagy megnyugvást jelent, hogy sikeresen lezárult a Pápai Hús-csoport felszámolási eljárása, az új külföldi tulajdonosnak pedig komoly tervei vannak, bővíteni kívánja a termelést és a munkahelyek számát egyaránt.

- Nem feledkezhetünk meg a Pápa Bázisrepülőtéren zajló sokmilliárdos fejlesztésekről sem, melynek eredményeként világszínvonalú logisztikai központ épül fel Pápán, ami előbb-utóbb sokat hozhat a helyi gazdaságnak is. Mindezeknek is köszön-hetően a munkanélküliség rekordalacsony a városban, sőt, a magán- és közszférában munkaerőhiánnyal küzdenek a szervezetek - hangsúlyozta Áldozó Tamás.

Megszépülő közterületek

Mint mondta, az előző év városszerte sok pozitív változást eredményezett a közterületeken. Ez részben a város üzemeltetéséért felelős városgondnokságnál bekövetkezett szemléletváltásnak köszönhető, amit az új intézményvezető hozott magával, másrészt annak a példátlan értékű eszközfejlesztésnek, mellyel a városüzemeltetési feladatok elvégzése sokkal hatékonyabbá vált. A belváros után pedig már a külsőbb területeken is megindult ez a változás.
- Meg kell említenünk a Külső-Várkertben megkezdett rehabilitációs munkákat, melyeket a Bakonyerdő Zrt. irányít. Szeretnénk, ha itt néhány év múlva egy rekreációs célokat szolgáló parkerdő fogadná a pápaiakat és a turistákat lombkorona-tanösvénynyel, látványtóval, sétautakkal és pihenőhelyekkel - fűzte hozzá a polgármester.

Tervezett beruházások, útfelújítások

2016-ban 14, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programhoz kapcsolódó pályázatot állítottak össze a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. munkatársai. Ezen tervekben intézményi felújítások, gazdaságfejlesztési beruházások, közlekedésbiztonsági fejlesztések, zöldterületek rehabilitációja, energetikai beruházás, valamint turisztikai fejlesztés is szerepel.
- Az ezekben megjelölt összes támogatási igény meghaladja a 9,4 milliárd forintot, és bízunk abban, hogy pályázataink többségét kedvezően bírálják el. A tervezett fejlesztések anyagait egyébként bárki megtekintheti a városházán, hiszen biztosítjuk a projektek teljes nyilvánosságát. Lesz olyan program, ami két éven keresztül valósul meg, és lesz olyan időpillanat, amikor a város több közterülete munkaterületté alakul - tekintett előre Áldozó Tamás, aki kitért arra is, hogy tavaly év végén egy kormánydöntésnek köszönhetően 650 millió forint támogatáshoz jutott a város. A pénzt infrastruktúrafejlesztésre, elsősorban utak és járdák építésére, felújítására költheti el az önkormányzat.

- Sajnos kevés olyan önkormányzati út van a városban, amire ne férne rá a fel-újítás. Az elmúlt években a kátyúzáson kívül komolyabb beavatkozásra nem futotta a költségvetésünkből. Az sem vigasz, hogy ez nem csupán pápai sajátosság, a magyarországi települések többsége ezzel a problémával küzd. Bár a legutóbbi időkig nem sok reményünk volt útépítésre, tavaly elkészíttettünk egy szakértői felmérést útjaink állapotáról. A tanulmány alapján közel egymilliárd forintnyi beruházásra van szükség rövid időn belül, ezzel a kormánydöntéssel pedig a munkák nagyobb részéhez rendelkezésre áll majd a pénz. További lehetőségeket látunk benyújtott uniós pályázatainkban, illetve a vízmű rekonstrukciós munkáihoz tartozó útburkolat-felújításokban. Ugyanakkor még korai lenne bármit mondani arról, mely utcákat érinti majd a felújítás. Szakmai egyeztetések után döntünk majd a beruházásokról. Az azonban biztos, hogy a város fenntartásában lévő, legnagyobb forgalmú utak élveznek elsőbbséget.

Reformáció emlékév

A városvezető nem utolsó sorban megjegyezte, a 2017-es esztendőt a reformáció emlékévének nyilvánították Pápán: szeretnének méltó módon megemlékezni a protestáns városépítő elődökről. - Kevés magyarországi város történetében olyan meghatározóak a protestáns hagyományok, mint nálunk. Az emlékév programjában együttműködünk a református és az evangélikus egyházzal, de más rendezvények mellett külön konferenciát is szervezünk Pápa város napján. Összességében nyugodt, munkában és eredményekben bővelkedő évet remélek a városnak - zárta gondolatait Pápa első embere.

Veol.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.