Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Március 15. 12:49, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Fotó: Pintér Ádám

Áldozó Tamás: Új közmegegyezés kell!

Áldozó Tamás: Új közmegegyezés kell!

Ünnepi megemlékezést tartottak március 15-én Pápán, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére.

A Himnusz közös eléneklését követően Áldozó Tamás polgármester köszöntötte az ünneplők közösségét, külön kiemelve Pápa testvérvárosából, a kárpátaljai Viskről érkezetteket. Úgy fogalmazott, hogy nincs más olyan megrázóbb fejezete történelmünknek, ami hitelesebben és messzebbre hangzóan emlékeztetne bennünket arra, hogy összetartozunk! Azt mondta, minden nemzet érti a határon túli és inneni magyarok összetartozását, csak mi lépünk túl ezen, gyakran csak pont mi felejtjük el. De nem tarthat minket össze pusztán az, hogy mások megkülönböztetnek maguktól minket; nekünk magunknak kell felismerni és biztos kézzel tartani azt, ami egy közösséggé, a boldogulását közösen akaró sokasággá, nemzetté erősít minket – mondta a szónok.

Áldozó Tamás szerint a forradalom 12. pontja, az unió Erdéllyel követelés mögött – a földrajzi egyesülés vágyán túl - óriási erő tobzódott: ez az óriás pedig a nemzeti közmegegyezés volt. - Felemelt fejjel, a generációktól megörökölt gazdagságot valló, az ősök méltóságával és példájával vállalt bátor kitörést; ugyanazt jelentette Magyarországon, mint Erdélyországban, így az unió a közös akarat kifejezésére szolgáló közös nemzeti keretre vonatkozó igényt fejezte ki. Nem volt kérdés az egy nemzethez tartozás, senki nem vitatta el az erdélyi paraszt, az erdélyi polgár vagy az erdélyi arisztokrata magyarságát, sőt azt kiterjesztően értelmezve idegen nyelvű, más vallású népek irányában is nyitott volt. Megdönthetetlen igazolásunk van erre a közös akaratra: a szabadságharcban a nemzeti zászlók alá felsorakozó magyarok tízezrei, a más anyanyelvűek sokasága – hangsúlyozta a polgármester.

A városvezető szerint ’48 után ’89-ben is közmegegyezés volt, ám ez mára szétporladni látszik. - A kommunista bűnök kisebbítése az első demokratikusan választott kormány működése óta folyamatos, nemzeti együvé tartozásunkat 2002-ben és 2004-ben érték olyan alantas támadások, amik nehezen gyógyuló sebeket ütöttek a lelkekben.

Szerinte az antiszemita magatartással, gesztusokkal és beszéddel ma is elfogadók egyes politikai pártok, a rövid távú politikai haszonszerzés reményében és Pápán is távoltartják magukat a pápai zsidó mártírokra emlékező rendezvényektől, vagy a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapjától. A polgármester szerint ezek a pártok egyre közelebb vannak egymáshoz, egyre bátrabban vállalják közösnek egymás véleményét, egyre határozottabban tagadják meg azt a közmegegyezést, ami látható, élhető világunk kereteit formálja valósággá.

Áldozó Tamás szerint új közmegegyezés kell. - Új közmegegyezés, ami megerősíti mindazt, amit harminc évvel ezelőtt megfogadtunk; új közmegegyezés, ami egyként utasítja el a nácizmus és a kommunizmus bűneit, ami egyként tartja számon a két zavarodott ideológia áldozatait; új közmegegyezés, ami bűnösnek nevezi az elkövetőt és áldozatnak a kisemmizettet, az életétől megfosztottat! Új közmegegyezés kell, ami a humanizmus és a polgári öntudat nevében elutasít minden olyan szándékot, ami kisebbíti a bűnöket, ami elfogadhatóvá akarja tenni a gonoszságot! Új közmegegyezés kell, ami testvérnek tekint minden magyart, egy akaratnak, egy szándéknak, egy közösségnek tartja a nemzetet! Új közmegegyezés kell, ami a méltóságra és a megbecsülésre támaszkodva törekszik elérni a közjót, ami megvallja a történelmünket, ami összerendezi azt a gazdagságot, amivel a vágyott, vállalható és az utódainknak továbbadni szándékozott városunkat, világunkat építhetjük közösen! Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok! – zárta beszédét a városvezető.

Az szónoklatot követően Zászlók a hegy hátán – címmel ünnepi műsort láthattak az emlékezők, a Pegazus Színház művészeinek, a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület táncosainak, valamint Németh Dénes zenekarának közreműködésével.

Ezután Áldozó Tamás polgármester Pápa Város Önkormányzata által alapított kitüntetéseket adott át. Több évtizeden át végzett kulturális, hagyományőrző és közösségépítő tevékenységéért, a magyar katonai hagyományok megismertetéséért és átörökítéséért végzett lelkes, tudatos és következetes munkájáért Bolla Kálmán hagyományőrző huszár őrnagy, a Pápa Huszár Egyesület elnöke Pápa Város Díszoklevele elismerést vehetett át.

Díszoklevél kitüntetésben részesült a Fehér Galamb Hospice Alapítvány, a gyógyíthatatlan daganatos betegek gondozása, ápolása, szenvedésük enyhítése terén rendkívüli empátiával és emberszeretettel végzett tevékenységük elismeréseként.

Pápa Város Díszoklevele elismerést adományozott az önkormányzat Gangler László ezredes részére az MH Pápa Bázisrepülőtér fejlesztése, a pápai katonák szellemiségének és képességeinek erősítése, a nemzetközi szervezetekkel való közös feladatellátás, valamint Pápa Város Önkormányzatával és a város polgáraival történő példaértékű együttműködés terén végzett kiemelkedő munkája elismeréseként.

Pápa Város Érdemérme kitüntetésben részesült Müller Anita, a Pápai Református Kollégium Tánc-Lánc Alapfokú Művészeti Iskolája igazgatója, a Pápa Vadvirág Művészeti Egyesület elnöke a néptáncoktatásban, a népi kultúra ápolásában és átörökítésében, a táncmódszertani fejlesztőpedagógia kidolgozásában, az intézményes táncoktatás Pápán történő újraindításában és a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesületben végzett több évtizedes, magas színvonalú elhivatott tevékenységéért.

Pápa városért Érdemérem kitüntetést vehetett át Müller Zoltán táncpedagógus, a Vadvirág Néptáncegyüttes művészeti vezetője a néptánckutatás és oktatás, a néptánckultúra átörökítése, a cigány fiatalok kulturális nevelése, az intézményes táncoktatás pápai kialakítása terén és a Vadvirág Néptáncegyüttes művészeti vezetőjeként végzett kiemelkedő színvonalú, elkötelezett munkájáért.

Az ünnepségen leplezték le a Pápai Református Kollégium épületének falán elhelyezett emléktáblát, melyet annak emlékére készíttetett az önkormányzat, hogy 125 évvel ezelőtt, 1894. január 27-28-án - nagyszabású ünnepség keretében - nevezte át a város az évszázadokon át Hosszú utcának hívott útszakaszt Jókai Mór utcának. Az emléktábla állítását a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei részéről Köntös László főjegyző, igazgató és Mezei Zsolt könyvtárvezető kezdeményezte. A tervezési, kivitelezési munkálatokat Boros Zita és Kerpel Péter, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma művésztanárai végezték. Az emléktáblát Áldozó Tamás polgármester, Baráth Julianna, Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma igazgatója, Köntös László és Mezei Zsolt leplezte le.

A a leleplezés után díszsortűz következett. A megemlékezés koszorúzással és a Szózat hangjaival zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.