Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2022. Április 19. 14:56, kedd | Helyi
Forrás: Kerecsényi Zoltán

A tatárok hétszáznyolcvan esztendővel ezelőtt hagyták el hazánk területét

A tatárok hétszáznyolcvan esztendővel ezelőtt hagyták el hazánk területét

IV. Béla 1235-ben lépett trónra. Már ebben az évben a magyar Domonkos-rendi szerzetes, Julianus barát hírt adott arról, hogy Európa keleti határain veszedelmes ellenség, a tatárok seregei jelentek meg.

A magyar sereg 1241. április 11-én a Sajó-menti Muhinál próbálta elvágni a tatárok útját. A király helytelen tanácsára a sík mezőn sátraikat körben helyezték el. Köteleiket úgy összebogozták, hogy köztük nem védekezni, hanem járni sem lehetett. Batu kán, a tatár sereg fővezére ezt látva így szólt: „Örvendezzünk, társaim, mert bár nagy annak a népnek a száma, mégsem menekülnek ki kezeink közül, mert rövidlátó tanács kormányozza őket. Láttam ugyanis, hogy nyáj módjára valamiféle szűk akolba vannak berekesztve.”

Az éj leple alatt a tatárok a Sajón átkelve bekerítették a magyar hadat. Gyújtónyilaikkal lángba borították a szekértábort, s végzetes vereséget mértek a megzavarodott seregre. Maga a király is alig tudott az országon keresztül a tatárok elől kíséretével az Adriai-tengeren levő Trau szigetére elmenekülni.

IV. Béla rekonstruált arc-szobra a „Hősök, szentek, hódítók – IV. Béla élete és uralkodása” című kiállításon, a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban, 2019. augusztus 10-én.
(A kép forrása: 24.hu /Letöltés ideje: 2022. április 17./)

Szász Károly (1829–1905) költő, író, református lelkipásztor „Negyedik Béla” című versének részlete a menekülés hangulatát idézi fel:

„Fut a király sebes lován,
De amint visszanéz:
Tatárcsapat száguld nyomán;
Vele két híve van csupán,
Érette halni kész.

S új völgy nyílik – és új hegyek
Zárják a láthatárt.
És messze a király megett –
A lassú röptű fellegek
Rejtik már a tatárt…

Elnémul a zaj – és leszáll
A fölvert por megint.
Lélegzetet vesz a király,
S a sík mezőn, melyen megáll,
Könnyezve eltekint.

És a végtelen tér felett
Mindent pusztulva lát…
De letörli a könnyeket:
»Ha a becsület elveszett,
Mentsük meg a hazát!«”


A mintegy esztendeig tartó dúlás után – melynek során az ország lakosságának nagy részét legyilkolták, falvait felégették – a tatárok váratlanul visszavonultak Keletre. A hazatérő király hozzálátott az újjáépítés nehéz feladatához. Különböző kedvezményekkel támogatta az ország más részeiről és külföldről érkező telepeseket, akik a lakatlan területeket benépesítették. Erős kővárakat építtetett, s ehhez a feltételhez kötötte a birtokadományozást is. Kiváltságokkal járult hozzá a fallal körülvett városok fejlődéséhez. A védelem megerősítésére behívta az országba a kunokat. Budán új uralkodói központ alapjait vetette meg. Államférfiúi eréllyel és bölcsességgel építette újjá az országot, kiérdemelve az utókortól a „második honalapító” nevet.

A kemenesaljai bazalt tanúhegy, a Kis-Somlyó (régies nevén a Hegyes-Kis-Somlyó) legmagasabb pontján található egy vulkáni eredetű szikla; vélhetően a 4-5 millió évvel ezelőtt működő vulkán „köpte” oda. Nincs társa, egyedül áll a hegy tetején. Úgy tartják a helyiek, hogy a tatárok elől menekülő IV. Béla ezen szikla árnyékában pihent meg, oltotta szomjúságát – mert állítólag anno a kő közelében forrás is volt, abból ivott az uralkodó – mielőtt továbbindult volna. Innen az ún. „Királykő” elnevezés. Az elnevezés alapja egy legenda.

Az elbeszélés szerint a muhi csata tragikus végkifejletét követően, az országot elözönlő tatár hordák elől iszkoló uralkodó előbb Gömörbe, majd Nyitra várába futott, azután Frigyes osztrák herceg Hainburg várába hívta menedéket kínálva; azonban Frigyes ott gyakorlatilag kifosztotta Bélát. Szabadon bocsátása fejében három vármegyét is megszerzett tőle. Bélának egyetlen lehetőség kínálkozott, hogy magát és családját biztonságban tudja: Szlavónia, Horvátország. S bár mai földrajzi ismereteink más útvonalat feltételeznének, Hainburgból Kemenesalja felé vezetett akkor az út. A mai Burgenland és a nyugati határszél abban az időben a Magyar Királyság határmezsgyéje volt, erdőségekkel, gyér lakossággal és csekély közbiztonsággal. Ettől nyugatra már az Alpok vonulatai nehezítették a királyi kíséret ilyen utakhoz nem szokott tagjainak útját, ráadásul pont annak a hercegnek a felségterületén, aki elől immár szintén menekültek. Az egyetlen út tehát a határterületektől keletre eső Kisalföldön keresztül vezetett, így értek Kemenesaljára. És ezen a ponton már a legenda veszi át a történetmesélő szerepét. Eszerint a királyi kíséret, élén az uralkodóval, felkapaszkodott a Kis-Somlyó már feltehetően akkor is szőlőkkel borított tetejére és szétnézhettek a környéken. Sokat persze nem láthattak, hiszen a Kis-Somlyó környéke akkor erősen erdősült terület volt, a Ság és a Kis-Somlyó között cserfákkal teli erdő volt; erre a környék több helymegnevezése is utal.

Az itteniek élénk emlékezettel gondolnak még ennyi évszázad után is IV. Bélára, a tatárok elől menekülő királyra. (A „Harangszó” című evangélikus újság egyik múlt századi, 1915-ös száma arról számolt be, hogy a kissomlyói iskola diákjai – valláskülönbség nélkül – a „Királykőhöz” vonultak fel szavalni március idusán.)

A jeles József Attila-díjas író, szerkesztő, pomológus, Ambrus Lajos „A somlai” című kötetéből tudtam meg, hogy a „Királykő” bronztábláját (melynek felirata: „A tatárok elől menekülő királyunk, IV. Béla 1242 év tavaszán kis csapatával e helyen tartott rövid pihenőt. A környék népe azóta Királykő-nek hívja e kősziklát.”) egy itteni szőlősgazda, egy bizonyos Vajda Lajos bácsi állíttatta az 1990-es évek közepén; sőt azután nem sokkal, 1999-ben még egy egészalakos királyszobrot is (Lesenyei Márta és Kiss Sándor szobrászházaspár alkotását) a borgátai faluközpontban. (A négyszög alapú posztamensen álló szobor az uralkodót királyi palástban ábrázolja. A palást egyben templom-formát is jelképez, utalva arra, hogy IV. Béla volt az, aki a mongol vész után elkezdte az ország újjáépítését.)

Részlet az „Új Kemenesalja” című lap 1996. augusztus 29-i számából:

„Vajda Lajos szavaiból: »A tatárveszély idején, 1242 januárjában a tatár horda átkelt a befagyott Dunán és üldözőbe vette IV. Béla királyunkat. A kis csapat királyával együtt Dalmácia felé menekült, ahova előre küldte a családját, az egyházi és állami kincseket a szent koronával együtt. Az elcsigázott sereg – a síkságon átvágva – felnyargalt a Kissomlyó hegy tetejére, hogy egy kicsit pihenjen és a hegy magasából szemmel tartsa a környéket. A királyt szomjúság gyötörte, vizet kért. A vitézek vizet keresve körülnéztek a hegytetőn, ahol egy nagy sziklaoldal mélyedésében rá is leltek a szomjat oltó, hűs vízre. Azóta hívja a nép e sziklát Királykő sziklájának, a tányérszerű mélyedést pedig IV. Béla tányérjának. 750 éve őrizték elődeink e történetet, szájról szájra adták utódaiknak, hogy mi is ápoljuk és a minket követő nemzedékeknek tovább adhassuk.«”

Ha legenda, ha nem a néhai magyar országvezető idekötődése, a hagyománynak mindenesetre megtartó ereje van. Az viszont biztos, hogy az ország legkisebb borvidékének legkisebb szőlőhegye szomszédságában, Egyházashetyén látta meg a napvilágot 1776-ban hazafias költészetünk és romantikus líránk egyik nagy alakja, a reformkorszakban élt és alkotott Berzsenyi Dániel (akinek szülőhelye dédnagyapáméval azonos), aki maga is negyvenholdas szőlősgazdává vált: „…leglelkesebben a szőlészettel és borászattal foglalkozott; büszkén írta haza apjának Hetyére, hogy »az én szőlőm már most egy közönséges falunak jövedelmét adja nékem«. És majd Sopronba szállítja a borait. Berzsenyi munkájával, ahogy minden szőlőműves, akár a Jóisten – tudjuk ezt Hamvastól –, a legmagasabb rendű emberi tevékenységet végzi. A szőlőművest kedves növénye valóságos ökonómussá avatja, mégpedig a belátóbbak közül. Aki sosem véti el a krédót: nem te vagy az úr, legföljebb csak cifra szolga. Bármit teszel, bármilyen mélynek gondolt ismeretekkel dolgozol, bármekkora szellemi és fizikai energiákat és fáradságot és modern technikákat mozgósítasz: mindig van valami és valaki fölötted…” (Ambrus Lajos: Terra benedicta – részlet)

Részlet Ambrus Lajos „A somlai. Somló – Sághegy – Kis-Somlyó” című művéből:

„Ám ha kimegyek a hegyre, égi béke – minden más lesz. Tudom például, hol virágzik a fekete kökörcsin és a tarka nőszirom, e csodás két virág; rögtön a saját hegyem, a Királykő alatt és mellett. És a szőlők közt, a magasban és távlatok közt biztosan érezni, hogy a lenti dohos, rossz kis mozikban ott ragadt az én kis »csehszlovák filmem«. Itt más dimenziók nyílnak, a tágasság ígérete – akár a makacs Berzsenyi poéta szőlőbeli léthelyzetében például; szüret agg diófával, pislákoló tűzzel és melegítő lángokkal. Ahol őszi bogarak búsongó zsongása van és a »képzelődések álmai« vannak. Vagy az »emlékezet szárnyai«. És hát a föl-fölbukkanó »életphilosophia« is: szerelem és melanchólia és halál, mint a lét alap-attribútumai.

Még két mulatótárs van ébren mellettem:
A szelíd szerelem hamvadó szikrája,
S bús melancholiám szomorgó nótája.

És fenn ülve a hegytetőn, eszünkbe juthat az is, régi teremtésmítosz a világ keletkezéséről, hogy Berzsenyi tudta, értette, át is élte ezeket a legfontosabb esszenciális léttudásokat. Pedig biztosan nem olvasta a buddhista gondolkodás lassú, rövid és tényszerű tanításait az élet mélységeiről:

Mint az égen:
csillag, éjszaka, pislákoló fény,
látomás, harmat buborék,
álomköd, villámfény, felhő,
– ebből készül a világ.”

Írta és összeállította:

Kerecsényi Zoltán
(lokálpatrióta)

(Fotók: PVE, Facebook, Internet)

Felhasznált forrásaim:

– Ambrus Lajos: Terra benedicta. = https://magyarnemzet.hu/lugas-rovat/2019/05/terra-benedicta (Letöltés ideje: 2022. április 17.)

– Ambrus Lajos: A somlai. Somló – Sághegy – Kis-Somlyó. Kortárs Könyvkiadó, Budapest, 2021.

– Királykő, Kis-Somlyó. = https://macskafeszek.hu/latnivalok/kiralyko-kis-somlyo/ (Letöltés ideje: 2022. április 17.)

– Németh Tibor: Itt élned, halnod kell. Apáczai Kiadó, Celldömölk, 1993.

– Orbán Róbert: Királyok és legendák a Kemenes vidéken. = https://www.vaol.hu/helyi-eletstilus/2018/05/kiralyok-es-legendak-a-kemenes-videken (Letöltés ideje: 2022. április 17.)

– Zarándokhely lett a Kissomlyó magasán. = http://cellbibl-digit.cellkabel.hu/ujkem/ujk96.16.pdf (Letöltés ideje: 2022. április 17.)

– IV. Béla (Vas megye, Borgáta, Kossuth tér). = https://www.kozterkep.hu/42430/iv-bela (Letöltés ideje: 2022. április 17.)

Elolvasásra ajánlom:

– Antal Ferenc: 1242 tavasza: a tatárok elhagyják hazánk területét. = https://honvedelem.hu/hirek/1242-tavasza-a-tatarok-elhagyjak-hazank-teruletet.html (Letöltés ideje: 2022. április 17.)

– Bihari Dániel: A világ urával kerültek szembe a magyarok. = https://24.hu/tudomany/2022/04/16/tatarjaras-strategis-szokoar-korvadaszat-kozepkor-tortenelem/ (Letöltés ideje: 2022. április 17.)

– Jamrik Levente: Egy magánmedence alatt rejtőzik IV. Béla király elveszett sírja? = https://index.hu/kultur/jardasziget/2021/10/08/egy-maganuszoda-alatt-rejtozik-iv.-bela-kiraly-elveszett-sirja-/ (Letöltés ideje: 2022. április 17.)


(A nyitóképen Than Mór: IV. Béla menekülése a tatárok elől. /1882. Vászon, olaj./ A kép forrása: https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Fájl:Than_Mór_IV._Béla_menekülése.jpg / Letöltés ideje: 2022. április 17./)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.