Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Február 17. 18:59, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

A felszámolóbiztos válaszol!

A felszámolóbiztos válaszol!

A múlt heti hitelezői tájékoztatót követően a Pápai Hús csoport felszámolóját is szerettük volna megszólaltatni. Akkor Szegőné Kemerle Judit nem kívánt nyilatkozni, most azonban sikerült feltennünk neki kérdéseinket.

Az előzményekről itt olvashat!

- Mi a felszámolói tevékenység lényege?

A felszámolót az illetékes törvényszék jelöli ki azokban az esetekben, amikor megállapítja az adott társaság fizetésképtelenségét. A felszámoló a fizetésképtelenség jogerős elrendelését követően kerül abba a helyzetbe, hogy egyáltalán a társaság tevékenységébe betekintése legyen. Fő feladata a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény szerint a felszámolás jogszerű lefolytatása.

- Milyen kihasználtság mellett működik jelenleg a gyár?

A Pápai Hús Kft. f.a. jelenleg 60 – 70 %-os kapacitáskihasználtsággal működik. Örvendetes, hogy a hagyományos húsvéti áruféleségek, sonkafélék rendelésállománya eléri a tavalyi szintet. A közel 6 ezer db sonka és 11 ezer db lapocka már a sózó kádban és a füstölőben van. Február végén már megkezdődnek a kiszállítások.

- Milyen forrásból és hogyan fizetik ki jelenleg a beszállítókat?

A felszámolás alatti termelés árbevételéből fizetjük a beszállítókat.

- Mit szól ahhoz, hogy egyes pórul járt befektetők szerint az ő pénzükből finanszírozzák jelenleg a gyár működését, ugyanis ha őket kifizették volna, nem lenne most pénze a gyárnak? Ha úgy tetszik, őket áldozták be a cég életben maradásáért.

Nekem felszámolóként a csődtörvény rendelkezései alapján kell eljárnom, felszámolóbiztosként nem feladatom a magánvéleményem megfogalmazása. A Pápai Hús cégcsoportba tartozó társaságok felszámolási kérelmét külön-külön vizsgálta az eljáró Veszprémi Törvényszék, és miután a társaságok továbbműködésére a tulajdonosok egyéb lehetőséget nem találtak, elrendelte a fizetésképtelenség megállapítása mellett azok felszámolását.

- Büntetőfeljelentés megtételét tervezik egyes hitelezők. Ezzel megakadályozhatják a gyár vagyonának értékesítését?

Végzettségem szerinti közgazdász vagyok, nem büntetőjogász. E tárgykörben kérem, forduljanak szakértőhöz.

- Létezhetne olyan eljárás, amelyben a beszállítók kifizetése is lehetséges volna, nem csak az MFB Banké? Mekkora itt az ön és a törvénykezés szerepe?

A felszámoló – amint azt elöljáróban írtam – a Csődtörvény alapján végzi tevékenységét. A magyarországi szabályozás meghatározza a hitelezői igények kielégítésének sorrendjét. A hatályos jogszabály a zálogjoggal vagy hasonló jogokkal biztosított követelések jogosultjait sorolja első helyre.
Természetesen lehetne más szempontok szerint is sorba állítani a hitelezői igényeket, amennyiben a jogszabályok azt írják elő. A felszámoló tevékenysége során az állam által előírt szabályok szerint jár el. Gyakorló felszámolóként természetesen lennének módosító javaslataim, ha megkérdeznének, de a fizetésképtelenségi eljárásokra vonatkozó jogszabályok természetesen ez esetben is az állami akarat szerintiek lennének.

- Az ön meghívására érkeztek a hitelezők múlt héten csütörtökön délelőtt a gyárba. Meghívta-e a gyár volt tulajdonosát (pápai önkormányzat) és a volt cégvezetés képviselőit? Miért?

A felszámolási eljárás elindítását követően a tulajdonosoknak a társasággal szemben egyéb jogszabályban biztosított jogai megszűnnek, a társaság vagyonával kapcsolatos nyilatkozatot pedig csak a felszámoló tehet. A hitelezői tájékoztatót tehát a felszámoló tartja, így nem hívtam meg sem a cégcsoport volt tulajdonosait, sem a volt ügyvezetőt.

- Eredményesnek tartja felszámolóbiztosi tevékenységét a pápai húsnál?

A felszámolási eljárásokban nincsenek olyan mutatószámok, mint például az Önök hírportáljánál, ahol számolni tudják a honlapra látogatókat, visszajelzéseket kapnak a kommentekből.

Az, hogy a Pápai Hús – csoport cégei a felszámolás alatt is folyamatosan dolgoznak, eredmény, hogy a vevők bizalma nem ingott meg a Pápai Hús iránt, eredmény, hogy az állattartó telepek rendben működnek, eredmény, hogy eddig minden hónapban határidőben tudtunk bért fizetni, eredmény. Pápán a vevők, a beszállítók és a cégcsoport teljes kollektívája együttműködésével tudunk eredményesen dolgozni, és én magamat is csak egynek érzem közülük.

- Sikeres felszámolás esetén nyilvános-e az ön és az ön által képviselt cég pápai hústól származó bevétele és ha igen, mekkora ez az összeg?

A stratégiailag kiemelt minősítésű gazdálkodó szervezetek ellen elrendelt csőd-, és felszámolási eljárásokban az állami tulajdonban lévő Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. felszámoló szervezet jár el. A Csődtörvény pontosan meghatározza a felszámoló szervezeteket megillető felszámolói díj mértékét és számítási alapját.
A felszámolási zárómérlegben a Veszprémi Törvényszék által majdan, a felszámolás befejezésekor jóváhagyandó felszámolói díj összegét becsülni sem tudom. A felszámolóbiztos soha nem alkalmazottja a felszámolandó cégnek, így én sem. Munkabéremet a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-vel kötött munkaszerződés alapján a felszámoló szervezettől kapom, ahol jelenleg 8 társaság felszámolási eljárásában veszek részt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.