Városlista
2023. június 4, vasárnap - Bulcsú

Hírek

2016. Február 17. 18:59, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

A felszámolóbiztos válaszol!

A felszámolóbiztos válaszol!

A múlt heti hitelezői tájékoztatót követően a Pápai Hús csoport felszámolóját is szerettük volna megszólaltatni. Akkor Szegőné Kemerle Judit nem kívánt nyilatkozni, most azonban sikerült feltennünk neki kérdéseinket.

Az előzményekről itt olvashat!

- Mi a felszámolói tevékenység lényege?

A felszámolót az illetékes törvényszék jelöli ki azokban az esetekben, amikor megállapítja az adott társaság fizetésképtelenségét. A felszámoló a fizetésképtelenség jogerős elrendelését követően kerül abba a helyzetbe, hogy egyáltalán a társaság tevékenységébe betekintése legyen. Fő feladata a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény szerint a felszámolás jogszerű lefolytatása.

- Milyen kihasználtság mellett működik jelenleg a gyár?

A Pápai Hús Kft. f.a. jelenleg 60 – 70 %-os kapacitáskihasználtsággal működik. Örvendetes, hogy a hagyományos húsvéti áruféleségek, sonkafélék rendelésállománya eléri a tavalyi szintet. A közel 6 ezer db sonka és 11 ezer db lapocka már a sózó kádban és a füstölőben van. Február végén már megkezdődnek a kiszállítások.

- Milyen forrásból és hogyan fizetik ki jelenleg a beszállítókat?

A felszámolás alatti termelés árbevételéből fizetjük a beszállítókat.

- Mit szól ahhoz, hogy egyes pórul járt befektetők szerint az ő pénzükből finanszírozzák jelenleg a gyár működését, ugyanis ha őket kifizették volna, nem lenne most pénze a gyárnak? Ha úgy tetszik, őket áldozták be a cég életben maradásáért.

Nekem felszámolóként a csődtörvény rendelkezései alapján kell eljárnom, felszámolóbiztosként nem feladatom a magánvéleményem megfogalmazása. A Pápai Hús cégcsoportba tartozó társaságok felszámolási kérelmét külön-külön vizsgálta az eljáró Veszprémi Törvényszék, és miután a társaságok továbbműködésére a tulajdonosok egyéb lehetőséget nem találtak, elrendelte a fizetésképtelenség megállapítása mellett azok felszámolását.

- Büntetőfeljelentés megtételét tervezik egyes hitelezők. Ezzel megakadályozhatják a gyár vagyonának értékesítését?

Végzettségem szerinti közgazdász vagyok, nem büntetőjogász. E tárgykörben kérem, forduljanak szakértőhöz.

- Létezhetne olyan eljárás, amelyben a beszállítók kifizetése is lehetséges volna, nem csak az MFB Banké? Mekkora itt az ön és a törvénykezés szerepe?

A felszámoló – amint azt elöljáróban írtam – a Csődtörvény alapján végzi tevékenységét. A magyarországi szabályozás meghatározza a hitelezői igények kielégítésének sorrendjét. A hatályos jogszabály a zálogjoggal vagy hasonló jogokkal biztosított követelések jogosultjait sorolja első helyre.
Természetesen lehetne más szempontok szerint is sorba állítani a hitelezői igényeket, amennyiben a jogszabályok azt írják elő. A felszámoló tevékenysége során az állam által előírt szabályok szerint jár el. Gyakorló felszámolóként természetesen lennének módosító javaslataim, ha megkérdeznének, de a fizetésképtelenségi eljárásokra vonatkozó jogszabályok természetesen ez esetben is az állami akarat szerintiek lennének.

- Az ön meghívására érkeztek a hitelezők múlt héten csütörtökön délelőtt a gyárba. Meghívta-e a gyár volt tulajdonosát (pápai önkormányzat) és a volt cégvezetés képviselőit? Miért?

A felszámolási eljárás elindítását követően a tulajdonosoknak a társasággal szemben egyéb jogszabályban biztosított jogai megszűnnek, a társaság vagyonával kapcsolatos nyilatkozatot pedig csak a felszámoló tehet. A hitelezői tájékoztatót tehát a felszámoló tartja, így nem hívtam meg sem a cégcsoport volt tulajdonosait, sem a volt ügyvezetőt.

- Eredményesnek tartja felszámolóbiztosi tevékenységét a pápai húsnál?

A felszámolási eljárásokban nincsenek olyan mutatószámok, mint például az Önök hírportáljánál, ahol számolni tudják a honlapra látogatókat, visszajelzéseket kapnak a kommentekből.

Az, hogy a Pápai Hús – csoport cégei a felszámolás alatt is folyamatosan dolgoznak, eredmény, hogy a vevők bizalma nem ingott meg a Pápai Hús iránt, eredmény, hogy az állattartó telepek rendben működnek, eredmény, hogy eddig minden hónapban határidőben tudtunk bért fizetni, eredmény. Pápán a vevők, a beszállítók és a cégcsoport teljes kollektívája együttműködésével tudunk eredményesen dolgozni, és én magamat is csak egynek érzem közülük.

- Sikeres felszámolás esetén nyilvános-e az ön és az ön által képviselt cég pápai hústól származó bevétele és ha igen, mekkora ez az összeg?

A stratégiailag kiemelt minősítésű gazdálkodó szervezetek ellen elrendelt csőd-, és felszámolási eljárásokban az állami tulajdonban lévő Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. felszámoló szervezet jár el. A Csődtörvény pontosan meghatározza a felszámoló szervezeteket megillető felszámolói díj mértékét és számítási alapját.
A felszámolási zárómérlegben a Veszprémi Törvényszék által majdan, a felszámolás befejezésekor jóváhagyandó felszámolói díj összegét becsülni sem tudom. A felszámolóbiztos soha nem alkalmazottja a felszámolandó cégnek, így én sem. Munkabéremet a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-vel kötött munkaszerződés alapján a felszámoló szervezettől kapom, ahol jelenleg 8 társaság felszámolási eljárásában veszek részt.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 04. 19:39, vasárnap | Helyi

Osztályozó - Hátrányból várhatja a visszavágót a Perutz

Kettős emberhátrányban fejezte be az NB III-ba való feljutásért vívott párharc első mérkőzését a Perutz, ráadásul a vendég gyöngyösiek büntetőt is rúghattak.

2023. Június 04. 08:44, vasárnap | Helyi

Amerikai légi utántöltő gép érkezett Pápára

Közös kiképzésen vett részt az Ohio Légi Nemzeti Gárda Légi 121. Utántöltő Ezred és a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtér KC-135 Stratotanker repülőgép személyzete.

2023. Június 04. 08:30, vasárnap | Helyi

Ugod belterületén borult fel autójával a 18 éves sofőr

A sofőr megsérült a baleset következtében - áll a rendőrség tájékoztatásában.

2023. Június 03. 10:52, szombat | Helyi

Június közepétől változik a menetrend a Pápa és Veszprém közötti közlekedésben

2023. június 17-től új menetrend szerint közlekednek az autóbuszok Veszprémből Herend irányába, így jelentősen változik a Pápa és Veszprém közötti autóbusz közlekedés menetrendje is.